Karamelmousse med chokoladebund

Karamelmousse

Her får du opskriften på en lækker karamelmousse med hjemmelavet karamelsauce, som kan bruges i mange forskellige kombinationer.

Kagerne på billederne består af en moussebombe med karamelmousse kombineret med en bund af smeltet chokolade og knuste cornflakes. Moussen er støbt i denne silikoneform fra HWL og har været på frys natten over, for at man kan få moussen ud af formen. Herefter er den blot placeret på chokoladebunden og pyntet med lidt skovsyre. Opskriften på bunden kommer også snart på bloggen.

Karamelmoussen kan enten bruges alene eller i kombination med andre elementer. Især kombinationen af karamel og mørk chokolade går man sjældent galt i byen med. Herunder har jeg listet nogle af de opskrifter, som vil passe godt sammen med karamelmoussen: 

Karamelmousse kager

Hvad egner moussen sig til?

Jeg har testet moussens anvendelsesmuligheder, og moussen egner sig især til følgende:

 • Som lag i en lagkage
 • Moussekager støbt i silikoneforme
 • Portionsanrettet mousse fx i høje glas

Jeg har også testet om moussen kan sprøjtes på f.eks. cupcakes med en stjernetyl, og det kan den godt, men den bliver en smule flosset i kanten, så den er ikke så glat og flot. Derfor egner moussen sig bedst til lag i en lagkage eller som moussekager, der f.eks. skal overtrækkes med glaze.

Du kan lave denne karamelmousse på to måder. Du kan vælge at følge opskriften herunder, eller du kan udskifte den hjemmelavede karamel med 3 dl karamelliseret mælk (også kendt som Dulce de leche, som kan købes færdiglavet). Så består opskriften kun af 3 ingredienser og er lynhurtig at lave, hvis man har travlt.

Karamelmousse

Opskriften giver et lag i en lagkage på mellem 20-24 cm i diameter.

Ret Dessert
Keyword Grundopskrift, Mousse
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 1 lag i en lagkage

Det skal du bruge

Karamelsauce

 • 150 g sukker
 • 70 g vand
 • 170 g piskefløde
 • 1,5 tsk. vaniljeekstrakt
 • 1/2 tsk. salt

Karamelmousse

 • 2,5 blad husblas
 • 3 dl piskefløde

Sådan gør du

 1. Start med at lægge husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter, så er den blevet godt blød, når du er færdig med karamelsaucen.

Karamelsauce

 1. Før du går i gang med karamelsaucen, så start med at veje piskefløden og vaniljeekstrakten af i en kande, så du nemt kan hælde den i karamellen senere. Stil fløden på køkkenbordet, da karamellen har lettere ved at klumpe, hvis fløden er iskold.

 2. Placer også et sammenlagt viskestykke på køkkenbordet inden du går i gang, så du kan stille den varme gryde på den, så gryden ikke glider.

 3. Smelt sukker sammen med vandet i en gryde ved medium varme i 10-15 min. Du må ikke røre i sukkermassen endnu.

 4. Når det begynder at få farve som rav, så tag gryden af varmen og sæt den på viskestykket.

 5. Hæld nu fløden i karamellen i en tynd stråle, mens du rører rundt. Bliv ved med at røre indtil det ikke bobler mere. Hvis det begynder at klumpe, så er fløden tilsat for hurtigt.

 6. Hæld karamellen igennem en sigte for at fjerne eventuelle klumper.

 7. Tilsæt salt til sidst og rør rundt.

Karamelmousse

 1. Vrid husblassen fri for vand og tilsæt den varme karamel. Rør godt rundt. Stil karamellen til side for at køle af til ca. 35 grader.

 2. Pisk fløden til let skum og tilsæt et par skefulde af skummet i karamellen og rør godt rundt. Vend nu karamellen i det resterende flødeskum.

 3. Kom moussen i din lagkage eller hæld direkte på glas og lad moussen sætte sig på køl i minimum 5 timer – og gerne natten over.

Karamelmousse kager

Herunder kan du se lidt forskellige måder på, hvordan man kan dekorere kager med karamelmousse.

Denne kage er dekoreret med lidt ekstra karamelsauce på toppen sammen med en stilk skovsyre.

Karamelmoussekager med karamel sauce

Herunder har jeg toppet karamelmoussen med chokoladeperler fra Valrhona samt ekstra karamelsauce.

Karamelmousse med chokoladeperler

Og til sidst består kagen herunder af en drømmekagebund toppet med karamelmousse og karamelsauce der er tilsat husblas.

Moussekage med drømmekagebund

Rigtig god bagelyst!