Her får du opskriften på en lækker karamelmousse med hjemmelavet karamelsauce, som kan bruges i mange forskellige kombinationer.
Kagerne på billederne består af en moussebombe med karamelmousse kombineret med en bund af smeltet chokolade og knuste cornflakes. Moussen er støbt i denne silikoneform fra HWL og har været på frys natten over, for at man kan få moussen ud af formen. Herefter er den blot placeret på chokoladebunden og pyntet med lidt skovsyre. Opskriften på bunden kommer også snart på bloggen.
Karamelmoussen kan enten bruges alene eller i kombination med andre elementer. Især kombinationen af karamel og mørk chokolade går man sjældent galt i byen med. Herunder har jeg listet nogle af de opskrifter, som vil passe godt sammen med karamelmoussen:
- Chokoladebunde (find opskriften her)
- Lyse lagkagebunde (find opskrift her)
- Nøddebund (find opskriften her)
- Nutellamuffins (find opskriften her)
- Chokolademuffins (find opskriften her)

Hvad egner moussen sig til?
Jeg har testet moussens anvendelsesmuligheder, og moussen egner sig især til følgende:
- Som lag i en lagkage
- Moussekager støbt i silikoneforme
- Portionsanrettet mousse fx i høje glas
Jeg har også testet om moussen kan sprøjtes på f.eks. cupcakes med en stjernetyl, og det kan den godt, men den bliver en smule flosset i kanten, så den er ikke så glat og flot. Derfor egner moussen sig bedst til lag i en lagkage eller som moussekager, der f.eks. skal overtrækkes med glaze.
Du kan lave denne karamelmousse på to måder. Du kan vælge at følge opskriften herunder, eller du kan udskifte den hjemmelavede karamel med 3 dl karamelliseret mælk (også kendt som Dulce de leche, som kan købes færdiglavet). Så består opskriften kun af 3 ingredienser og er lynhurtig at lave, hvis man har travlt.

Karamelmousse
Opskriften giver et lag i en lagkage på mellem 20-24 cm i diameter.
Det skal du bruge
Karamelsauce
- 150 g sukker
- 70 g vand
- 170 g piskefløde
- 1,5 tsk. vaniljeekstrakt
- 1/2 tsk. salt
Karamelmousse
- 2,5 blad husblas
- 3 dl piskefløde
Sådan gør du
-
Start med at lægge husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter, så er den blevet godt blød, når du er færdig med karamelsaucen.
Karamelsauce
-
Før du går i gang med karamelsaucen, så start med at veje piskefløden og vaniljeekstrakten af i en kande, så du nemt kan hælde den i karamellen senere. Stil fløden på køkkenbordet, da karamellen har lettere ved at klumpe, hvis fløden er iskold.
-
Placer også et sammenlagt viskestykke på køkkenbordet inden du går i gang, så du kan stille den varme gryde på den, så gryden ikke glider.
-
Smelt sukker sammen med vandet i en gryde ved medium varme i 10-15 min. Du må ikke røre i sukkermassen endnu.
-
Når det begynder at få farve som rav, så tag gryden af varmen og sæt den på viskestykket.
-
Hæld nu fløden i karamellen i en tynd stråle, mens du rører rundt. Bliv ved med at røre indtil det ikke bobler mere. Hvis det begynder at klumpe, så er fløden tilsat for hurtigt.
-
Hæld karamellen igennem en sigte for at fjerne eventuelle klumper.
-
Tilsæt salt til sidst og rør rundt.
Karamelmousse
-
Vrid husblassen fri for vand og tilsæt den varme karamel. Rør godt rundt. Stil karamellen til side for at køle af til ca. 35 grader.
-
Pisk fløden til let skum og tilsæt et par skefulde af skummet i karamellen og rør godt rundt. Vend nu karamellen i det resterende flødeskum.
-
Kom moussen i din lagkage eller hæld direkte på glas og lad moussen sætte sig på køl i minimum 5 timer – og gerne natten over.

Herunder kan du se lidt forskellige måder på, hvordan man kan dekorere kager med karamelmousse.
Denne kage er dekoreret med lidt ekstra karamelsauce på toppen sammen med en stilk skovsyre.

Herunder har jeg toppet karamelmoussen med chokoladeperler fra Valrhona samt ekstra karamelsauce.

Og til sidst består kagen herunder af en drømmekagebund toppet med karamelmousse og karamelsauce der er tilsat husblas.

Rigtig god bagelyst!
Halløj!
Hvis man bruger dulche de letche, hvordan gøres så med husblas? Skal den bare varmes så det kan smeltes i?
Og hvor mange dåser skal der til???
Vh Isabella
Hej Isabella
Du kan udskifte karamelsaucen med 3 dl dulce de leche og bruge samme mænge husblas som i opskriften her. Og ja så lunes den blot, og udblødt husblas kommes i.
/Josefine
Fantastisk opskrift. Lavede versionen med rigtig karamel og den blev så lækker. Tak for den. Skal lave i en 30 cm form med 1 bund. Tænker selv at x opskriften med 3……..men er usikker på om det skal være x 4 ???
Mvh Lone
Hej Lone
Det er jeg godt nok glad for at høre! Dejligt at du kan bruge opskriften 🙂
Det kommer jo meget an på, hvor høj du gerne vil have den, og om det er en rund eller firkantet form. Jeg bruger tit http://www.kageberegner.dk, når jeg skal prøve at udregne, hvor meget jeg skal gange op med.
/Josefine
Synes jo mest kageberegner er velegnet til at beregne mængde på overtræk. Ikke rumfanget på mousse,men den skulle gerne blive 8 cm høj
Jeg bruger den meget til at beregne mængder! Jeg kan lige forklare, hvordan jeg gør 🙂
Jeg mener at moussen bliver ca. 2 cm høj med denne opskrift, og så er der brugt en form på 22 cm i diameter. Det indtaster jeg i formlen, hvor man så får et rumfang på 760.
Så taster du 8 cm i formlen i stedet for 2, og får et volumen på 3041.
3041/760 = 4, så du skal gange opskriften med 4, for at moussen bliver 8 cm høj 🙂
/Josefine
Hej.
Ved godt det er længe siden denne er lagt op men håber du vil svare alligevel. Kan man bruge denne karamelmousse i en kage med fx lyse bunde og en frugtmousse ovenpå og derefter fryse den i Ca 1 mdr før den pyntes og spises?
Mvh Annette
Hej Annette,
Ja, det vil du sagtens kunne gøre 🙂
/Josefine
Hej, i opskriften har du nederst lagt et billede op, hvor du har drømmekagebund, karamelmousse og karamelsauce, hvor meget husblas har du tilsat karamelsaucen, så den bliver fast?
Hej Emma
Jeg kan ikke lige huske det på stående fod, men jeg plejer ca. at bruge et blad husblas pr. 100 g 🙂 Håber det kan bruges!
/Josefine