Det kan være svært at finde ud af, hvilke smage der passer godt sammen i en kage, og det er også meget individuelt, da vi alle har forskellige præferencer. Derfor har jeg lavet denne liste over gode smagskombinationer, der kan bruges i det søde køkken, som kan bruges til inspiration. Men lad os først kigge på lidt teori om smagssammensætninger.
Balancering af smage
Det er vigtigt at tænke over kombinationen af smagssammensætninger, så man får skabt den helt rigtige balance mellem elementerne. I den store bagedyst hører man til tider dommerne sige, at der er for meget mousse i forhold til bundene eller omvendt, og det handler derfor ikke kun om at afbalancere smagene, men også om at kombinere den rette mængde af de forskellige elementer, så man får lidt af det hele.
Ligesom man siger, at et måltid skal indeholde de fem grundsmage (surt, sødt, salt, bittert og umami), så kan man sige at en kage eller dessert skal indeholde noget sødt, syrligt og knas. Et eksempel kunne være en hvid chokolademousse (sødt) med friske hindbær (syrligt) toppet med nøddecrumble (knas). En kage kan selvfølgelig også smage godt, hvis de tre elementer ikke er opfyldt, men det er værd at tage med i dine overvejelser, når du skal lave en kage eller dessert, da det giver en anden oplevelse, når der er noget forskelligt at smage på.
Brug af salt i det søde køkken
Salt og sødt er en god kombination. Hvis en kage bare er sød, kan det godt blive lidt kvalmende. Men i kombination med salt kan det give modspil og styrke kagens smag.
Jeg lavede et eksperiment på dette med min veninde en dag, hvor hun hjalp mig med at bage. Hun spurgte mig, om det var nødvendigt at tilsætte salt til en karamelsauce (find opskriften her), og så lavede vi en blindtest, hvor hun smagte karamellen med og uden salt. Hun var slet ikke tvivl om, hvilken karamelsauce der var salt i, og hun blev 100% overbevist om, hvorfor der skulle salt i.
Salt er en smagsforstærker, men det skal bruges med måde, da det også kan blive for meget af det gode, hvis der kommer for meget salt i.
Liste over smagskombinationer
Herunder kan du få inspiration til en masse smagskombinationer. Nogle er meget åbenlyse, men der vil højst sandsynligt også være kombinationer, som du ikke havde tænkt over.
Har du selv nogle eksempler på gode smagskombinationer, så skriv endelig en kommentar nederst på siden, så andre kan få glæde af dem.
Mørk chokolade
Mørk chokolade passer sammen med rigtig mange forskellige bær, frugter og nødder. Den er en smule bitter, og derfor passer mørk chokolade især godt sammen med noget sødt eller syrligt som f.eks. jordbær og hindbær.
Prøv blandt andet opskriften på chokolademuffins kombineret med hindbærmousse eller jordbærmousse.
Herunder er kun et lille udpluk af, hvad den mørke chokolade passer særlig godt med.
Mørk chokolade passer godt med:
- Appelsin
- Abrikos
- Banan
- Brombær
- Cashewnød
- Fersken
- Grapefrugt
- Græskar
- Hasselnød
- Havtorn
- Hindbær (Prøv f.eks. denne chokoladekage med hindbærmousse)
- Hvid chokolade
- Jordbær
- Jordbær + kokos
- Kaffe + karamel
- Karamel / saltkaramel
- Karamel + pekannød
- Karamel + rom
- Kirsebær
- Kiwi
- Kokos
- Mandel
- Mango
- Marcipan
- Passionsfrugt + hasselnød (Prøv f.eks. disse små tærter med passionsfrugtcurd, mørk chokoladecreme og hasselnøddekrokant)
- Peanut (Prøv f.eks. denne chokoladetærte med peanuts)
- Peanut / peanutbutter + karamel
- Peanut / peanutbutter + banan
- Pebermynte / mint
- Pekannød
- Pistacienød (Prøv f.eks. denne kage med pistaciecreme, chokoladeganache og mazarinbund)
- Salt
- Solbær
- Valnød
- Vanilje
Hvid chokolade
Hvid chokolade er meget sødt, og derfor er det en god ide at kombinere den med noget syrligt som lime eller appelsin. Man kan også kombinere hvid chokolade med noget bittert som f.eks. mandler.
Her er et eksempel på en cheesecake med hvid chokolade, lakrids og citron:
Find mere inspiration til, hvad du kan kombinere hvid chokolade med i listen herunder.
Hvid chokolade passer godt med:
- Abrikos
- Appelsin
- Basilikum + citron
- Blåbær
- Blomme
- Brombær
- Cashewnød
- Chili
- Citron
- Estragon
- Flødeost
- Figen
- Granatæble
- Grapefrugt
- Græskar
- Hasselnød
- Havtorn
- Hindbær + citron
- Hyldeblomst
- Jordbær + vanilje
- Kaffe
- Kanel
- Kiwi
- Kokos + banan
- Lakrids + citron
- Lime
- Mandel
- Matcha
- Mango
- Mynte
- Mørk chokolade
- Passionsfrugt
- Pekannød
- Pistacienød
- Pære
- Rabarber + hyldeblomst
- Ribs
- Rosmarin
- Solbær
- Vanilje
- Valnødder
- Æble
Kombinationer med frugter og bær
Frugter og bær bruges ofte i det søde køkken – og det er ikke uden grund! De søde frugter og bær kan give en god sødme til kager og desserter, og derfor er det oplagt at bruge.
Et eksempel kunne være denne nytårskage med hyldeblomst og jordbær/Astimousse.
Herunder finder du flere kombinationer med bær og frugter, som kan bruges i kager og desserter.
- Abrikos + jordbær + lime
- Abrikos + pistacienød
- Ananas + kokos + mørk chokolade
- Ananas + vanilje
- Appelsin + jordbær
- Appelsin + kanel + marcipan
- Appelsin + hasselnød
- Appelsin + kokos
- Appelsin + nougat
- Appelsin + pistacienød
- Appelsin + lakrids
- Banan + vanilje + kokos
- Banan + jordbær
- Banan + appelsin
- Banan + peanuts + karamel
- Banan + valnød
- Blåbær + banan
- Blåbær + citron/lime
- Blåbær + flødeost
- Blåbær + hyldeblomst
- Blåbær + mynte
- Blåbær + pære
- Brombær + citron/lime
- Brombær + hasselnød
- Brombær + appelsin
- Brombær + lakrids
- Brombær + pistacienød
- Brombær + pekannød
- Brombær + ingefær
- Brombær + hyldeblomst
- Brombær + karamel (Prøv f.eks. denne kage med brombærgelé, karamelmousse og brownie)
- Citron + Daim chokolade
- Citron + hyldeblomst
- Citron + lakrids
- Citron + timian eller rosmarin
- Fersken + mandel + hvid chokolade
- Fersken + vanilje
- Fersken + rosmarin
- Grapefrugt + hasselnød
- Grapefrugt + hyldeblomst
- Grapefrugt + mandler
- Havtorn + saltkaramel
- Havtorn + lakrids
- Hindbær + lakrids
- Hindbær + lime / citron
- Hindbær + lime + hvid chokolade + pistacienød
- Hindbær + vanilje + abrikos
- Hindbær + mandel
- Hindbær + mynte
- Hindbær + mørk chokolade + hasselnød + kaffe
- Jordbær + basilikum
- Jordbær + balsamico
- Jordbær + hyldeblomst + champagne / Asti
- Jordbær + hyldeblomst
- Jordbær + karamel (Prøv f.eks. denne cheesecake med jordbær og dulceyganache)
- Jordbær + lime
- Jordbær + mandel
- Jordbær + nougat
- Jordbær + pinjekerner
- Jordbær + pistacie + hvid chokolade
- Jordbær + rabarber + vanilje
- Jordbær + vanilje
- Jordbær + æble
- Kiwi + blåbær
- Kiwi + jordbær
- Kiwi + kokos
- Kirsebær + lakrids
- Kirsebær + pekannød
- Kirsebær + vanilje + mandel
- Lime + hyldeblomst
- Lime + kokos
- Mango + jordbær
- Mango + pistacie (Prøv f.eks. denne påskekage med mangomousse og pistaciebund)
- Mango + pistacienødder + kokos
- Passionsfrugt + hasselnød
- Passionsfrugt + jordbær
- Passionsfrugt + lakrids
- Passionsfrugt + kokos
- Pære + mandel
- Rabarber + citron
- Rabarber + hyldeblomst (Prøv f.eks. denne sommerkage med hyldeblomstmousse, rabarberkompot og mazarinbund)
- Rabarber + ribs
- Ribs + cashewnød
- Ribs + hasselnød
- Ribs + mandel
- Ribs + æble
- Skovbær + lime
- Solbær + lakrids
- Solbær + hvid chokolade + pistacienød
- Æble + kanel
- Æble + timian
- Æble + karamel + valnød + kanel
Kagen på billedet er en limemoussekage, som er dekoreret med friske bær, kokosflager, kakaopulver og lime, karamelsauce og ristede hasselnødder og til sidst solbærpulver med pistacienødder.
Opskriften på limemoussekagen kan du finde her:
Hej
Jeg ville bare lige spørge om man kunne kombinere hindbær, lakids og mørk chokolade.
Jeg havde Tænkt mig at lave det imorgen til madkundskab sådan så der var noget til mor på morsdag.
Hvis ikke kan du så give nogle eksempler på hvilken chokolade man kan kombinere hindbær og lakrids med.
Hilsen Luna fra 5 klasse
Hej Luna
Det kan du sagtens! Det lyder rigtig lækkert, og det vil din mor helt sikkert blive glad for 🙂
Rigtig god bagning!
/Josefine
Hej Luna
Jeg er ikke den klogeste indenfor kage og smagssammenhænge.
Men jeg ved at især Hindbær Lakrids flødeboller med Mørk chokolade er vildt lækkert.
Så tænker at det kunne være en god kombination.
Hilsen Rebekka
Min datter skal have besluttet hvad hendes konfirmationskage skal smage af – jeg hende forestillet mig lysebrunes, hindbær mousse og noget chokolade mousse – hun siger hun ikke vil have chokolade mousse da den hendes søster havde i hendes kage var for stærk, så nu overvejer vi chokoladebunde, hindbær mousse evt med friske bær – og så er vi i tivl om hvad den sidste mousse skal være, eller vi kun skal gå med hindbær ?
Hej Karina
Jeg har tidligere lavet en kage med lyse bunde, hindbær- og limemousse – det smagte virkelig godt! Og tænker også at det kunne gå med chokoladebunde.
Ellers kan man lave kagen med chokoladebunde, hindbærmousse og hyldeblomstmousse, som også spiller godt sammen.
Jeg har også tit “bare” lavet en kage med hindbærmousse og chokoladebunde, for det er bare en klassiker, som man aldrig bliver træt af 🙂
/Josefine
Jeg har aldrig smagt hvid chokolademousse, men kan læse mig frem til den er sød – hvordan passer den til hindbær mousse ?
Og hvis det er en god kombi vil du så anbefale lyse eller mørke bunde ?
Man kan sagtens kombinere hvid chokolademousse med hindbærmousse, og jeg tænker at det kan gå med både lyse og mørke bunde, så det er nok bare, hvad man mest er til 🙂
/Josefine
Hvad vil du sætte sammen med hyldebær ( hyldebær saft ) ?
Mvh.
Dorthe
Hej
Hvad kan jeg sammensætte med hyldebær ( hyldebærsaft )
Mvh.
Dorthe
Hej Dorthe
Det kunne fx være vanilje, citron eller æble 🙂
/Josefine
Hej
Jeg skal lave en høj kage, med 5 lag mousse, også ville jeg spørge om man kunne blande solbær-, lakrids-, mascarpone- og mørkchokolade mousse sammen i en kage?
PS: mascarpone moussen er i 2 lag
Mvh Julie Johanne Dvinge
Hej Julie
Det lyder super lækkert! Det tror jeg sagtens du kan få en lækker kage ud af 🙂
/Josefine
hej jeg har så svært ved at beslutte mig for hvilke smage kombinationer, der er helt fantastisk sammen. det må gerne være noget friskt og sødt og ikke er så tungt. tænkte lidt på æble kanel bunde med en vanilje eller lime citron mousse/creme. hvis du har andre virkelig anbefalet kombinationer er du velkommen. kagen skal være to bunde med mousse/creme i mellem og på toppen af kagen. Også pyntes med bær og meget mere.
Hej Amanda
Det lyder da virkelig lækkert! Jeg er også glad for kombinationen af hindbærmousse, limemousse og hvid chokolademousse – det smager dejlig syrligt og sommerligt og ville passe perfekt med pyntede bær på toppen 🙂
/Josefine
Hejsa. Jeg skal lave en rigtig efterårskage til min mor’s 70 års fødselsdag. Jeg vil gerne lave noget lidt specielt som man ikke sprogs får. Overvejer kaffemousse, salkaramel crunch og havtornmousse. Og måske et indlæg af syrlig havtorn-æblekompot. Lyder det helt hen i vejret? Og ville du bruge græskar, -chokolade eller nøddebunde?
Hej Sine!
Det lyder virkelig lækkert! Jeg ville nok gå med chokoladebunde, men tror også at nøddebunde kunne være lækkert til den kombination 🙂
Du må endelig komme med en opdatering, når du har lavet kagen!
/Josefine
Hej Josefine
Jeg tænker at lave chokolade cupcakes med saltkaramel indeni, og en creme cheese frosting mixed med solbærpulver ovenpå – kan det ikke godt gå?
Kh Zoe 🙂
Hej Zoe!
Det lyder super lækkert! Det tror jeg sagtens, at du kan lave 🙂
/Josefine
Jeg prøver så 🙂 Tak 🙂
Hej
Hvordan lyder denne sammensætning?
Chokolade cupcakes med saltkaramelfyld, og en hvid chokolade creme cheese frosting blandet med solbærpulver.
🙂
Hej 🙂
Jeg planlægger at lave en mousse-kage til min partner, med en hasselnødbund og et indlæg af jordbær-gele/kompot, som skal overtrækkes med en mirrorglaze. Men jeg ved ikke lige hvilken smag af mousse jeg skal lave, for at binde det hele sammen.
Ville en lime/vanilje eller lime/mynte mousse passe ok? eller vil det være en underlig sammensætning med en nøddebund? alternativt kan jeg bare lave en vanilje-mousse, men vil ikke have det bliver for sødt med mirrorglazen og jordbær-indlæg.
På forhånd mange tak for hjælpen – og tak for en masse inspiration!
Hoda
Hej Hoda!
Jeg synes, at begge smage lyder lækkert! Hvis jeg skulle vælge, ville jeg gå med lime/vaniljemousse, det tror jeg kunne supplere jordbærindlægget og nøddebunden rigtig godt 🙂
/Josefine
Hej Josefine
Jeg vil gerne lave en lækker kage og jeg havde tænkt på en brownie bund, hindbær mousse, lime curd, en normal chokolade bund, smurt op med en bær smørcreame.
Lyder det lækkert eller er der noget du ville ændre?
Hej Mille!
Det lyder super lækkert! Det kan du sagtens gå med 🙂 Man kunne også bruge en hvid chokoladesmørcreme i stedet for bær smørcreme, men uanset hvad du bruger, tror jeg det bliver en lækker kombination 🙂
/Josefine
Hey josefine jeg skal lave en konfimersons kage til min søsster ville gerne lave noget lidt speciel havde tænkt det sådan her brownie bund hindbær mouse brownie bund lime mouse eller hyldeblomst mouse og til sidst brownie bund overtræket med marsipan hun vil gerne have alle bunde som brownie og ovenpå kagen en hello kitty figure synes du der er noget der skal laves om og har du nogen tips til hello kitty figurrn??
Hej Eve
Du kan sagtens kombinere hindbærmousse med lime eller hyldeblomstmousse. Dog tror jeg at det bliver meget voldsomt med tre browniebunde. Jeg vil anbefale at lave den nederste bund som browniebund og så nogle gode chokoladebunde ovenpå.
Hvis du skal lave figuren i fondant, så kan jeg anbefale at læse min guide til fondant, som du kan finde her: https://fines.dk/alt-du-skal-vide-om-fondant/
/Josefine
Hej
Jeg skal lave en barnedåbs kage, det er en bogstav kage m. navnet “Olivia” og den skal være med brownie bunde, hindbær mousse og så 1 eller 2 tynde mørdejs bunde med en tredive mousse imellem, men vi ved ikke helt hvad der kan passe godt til de smage vi har i forevejen, den skal helst være hvid (i udseendet), skal det så være hvid chokolade, citron, hyldeblomst, vanilje? eller har du andre ideer?
Mvh Julie Dvinge
Hej Julie
Det lyder super lækkert! Man kan sagtens kombinere enten hvid chokolade, citron, hyldeblomst eller vanilje med brownie, hindbærmousse og mørdejsbunde.
Når den skal være hvid, er det oplagt at bruge en klassisk vaniljecreme, og man kan også tilføje smag til vaniljecremen, som jeg fx har gjort til denne kage: https://fines.dk/julekage/ – tror også at appelsin kunne fungere til jeres kage – men det kommer jo helt an på, hvad I ønsker 🙂 Limemousse ville også fungere godt! Tilsæt evt. revet limeskal og tilsæt i vaniljecremen/konditorcremen.
Rigtig god fornøjelse 🙂
/Josefine
Tusind tak! jeg tror jeg går med Vanilje cremen med Lime i 🙂
Det er jeg sikker på bliver super lækkert 🙂