Smuk og elegant nytårskage med hyldeblomst og jordbær/Astimousse. Perfekt kombination til årets sidste aften.
Efter at have lavet snekuglekagen, havde jeg nogle gelatinekugler tilbage og fik så ideen til denne kage, hvor man kunne bruge de sidste kugler. Så skulle jeg bare lige farve dem med guld- og sølvglimmer, så de passer perfekt til nytårsaften.
Men men men… Glimmeret sad ikke ordentligt fast, hvis man bare børstede det på, og det kunne heller ikke pensles på som maling, da gelatinen så ville blive blød igen.
Men nu havde jeg allerede fået ideen til kagen, så måtte jeg jo bare lave nogle nye med glimmer, og så må jeg se, om jeg kan finde på et andet projekt, hvor jeg kan genbruge de sidste gelatinekugler.
Vil du gerne have inspiration til andre nytårskager, så har jeg samlet alle mine bud på dem her:
Nytårskage med glimmerkugler
Kagen passer til ca. 12 personer.
Det skal du bruge
Gelatinekugler
2 pakker husblas
Guldglimmer – jeg brugte Metallic Food Paint i lys guld
Sølvglimmer – jeg brugte Pearl White Rainbow Dust
Små balloner
Bagerist
Malertape
Lyse lagkagebunde
200 g sukker
4 æg
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
Smørcreme
50 g smør
100 g flormelis
1/2 spsk. kogende vand
en lille smule salt
Jordbærmousse med Asti
7 blade husblas
300 g frosne jordbær
1 dl Asti
1 bæger past. æggeblommer
1 bæger past. æggehvider
150 g sukker
5 dl piskefløde
Hyldeblomstmousse
6 blade husblas
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
saft fra en citron
3 dl piskefløde
400 g creme fraiche 38 %
Andet udstyr
Kageplast der er minimum 12 cm højt
Rund springform på 20 cm
Rund justerbar bagering
Flad tyl, fx basketweave nr. 47
Lille knækspartel
Sådan gør du
Gelatinekugler (Laves minimum 24 timer før brug)
- Pust ballonerne op i forskellige størrelser, og sno endestykket så meget du kan, så du presser ballonen helt rund.
- Bind en knude, og kom et stykke malertape over knuden og drej rundt, så du danner en lille stilk, du kan holde i.
- Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i ca. 10 min.
- Knug overskydende vand ud af husblassen og varm det op ved laveste varme i en lille gryde sammen med ca. 3 spsk. vand. Hæld herefter halvdelen over i en anden lille gryde og kom guldglimmer i den ene gryde og sølvglimmer i den anden.
- Tag husblassen af varmen så snart det er smeltet, og hæld det op i en lille skål, som ballonerne kan komme ned i. Brug helst ikke en metalskål eller porcelænsskål, da de køler husblassen hurtigere ned end hvis du bruger en plastikskål.
- Brug en ske til at fjerne eventuelle luftbobler.
- Dyp ballonerne i husblassen og sørg for at dryppe dem godt af på en bagerist. Lad dem tørre i 5-10 min. inden de får det andet lag. Lav gerne flere kugler, end du har brug for, så du har et par ekstra, hvis nogle af dem skulle knække.
- Kuglerne skal tørre i ca. 24 timer ved stuetemperatur. Bank let på kuglerne med en negl, for at mærke om de er tørre. Hvis de siger en klik-lyd, er de helt tørre.
For at få ballonen ud af kuglen, kan du brænde et hul i bunden med en kniv, du holder ind over et lys. Sørg for at løsne ballonen fra kanten, så den ikke er brændt fast med kuglen, og så kan du egentlig bare lade kuglen stå, så vil ballonen trække sig sammen af sig selv. Det kan godt tage noget tid, så hvis du er meget utålmodig, kan du også hjælpe den lidt på vej og prøve at trække den ud selv.
Kuglerne kan opbevares i lang tid i en lufttæt beholder, så du kan sagtens lave dem i god tid.
Lyse lagkagebunde (Laves dagen før brug)
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Pisk æg og sukker til det er hvidt og luftigt – det tager ca. 10 min.
- Bland mel og bagepulver godt sammen i en skål og sigt det over i æggemassen.
- Bages i en rund bageform på 20 cm i 25-30 min.
- Lad kagen køle af, og del den i 3 lige store dele.
Jeg er stor fan af Blomsterbergs bageforme, da de har en høj kant i bunden, i stedet for de fleste andre bageforme jeg har, hvor bunden har en kant, som gør det svært at få det nederste af lagkagebunden ud hel.
Sørg for at løsne den nederste kagebund fra bageformen, hvis du bruger den samme form til at samle kagen. Sæt nu et stykke kageplast ned i bageformen med en af lagkagebundene nederst.
TIP:
Brug en papirclips til at holde kageplasten på plads.
Smørcreme (Laves dagen før brug)
Smørcremen skal bruges til at holde jordbærmoussen på plads i kagen.
- Pisk smør, flormelis og det kogende vand i 5-10 min. indtil det bliver hvidt og luftigt.
- Tilsæt salt og bland det godt sammen.
Kom smørcremen i en sprøjtepose med en flad tyl som på billedet her:
Kom smørcreme rundt i siderne på kageplasten i ca. samme højde som lagkagebunden.
Når det første lag smørcreme er kommet på, sætter du kagen på køl, og går i gang med jordbær/Astimoussen.
Jordbærmousse med Asti (Laves dagen før brug)
- Læg husblassen i blød i koldt vand.
- Kom jordbær i en gryde og giv dem et opkog.
- Tag gryden af blusset og brug en stavblender til at blende jordbærrene til mos.
- Tilsæt evt. lidt rød frugtfarve for en flot rød mousse.
- Kom Asti i gryden og rør godt rundt.
- Vrid det overskydende vand fra husblassen og kom også det i gryden og rør rundt til det er helt smeltet. Lad det køle af, mens du laver resten.
- Pisk æggeblommer, æggehvider og sukker i minimum 5 min. til en hvid og luftig æggesnaps.
- Pisk fløden til let skum.
- Når jordbærmassen er kølet så meget af, at den kun lige er lun, kommes den ned i æggesnapsen og blandes godt.
- Vend derefter flødeskummet i lidt ad gangen og fyld første lag i kagen og læg en lagkagebund ovenpå moussen.
Kom endnu et lag smørcreme ovenpå lagkagebunden og fyld mousse i og læg den sidste lagkagebund ovenpå moussen. Sæt kagen på køl.
TIP:
Hvis du ikke får brugt al moussen i kagen, kan du komme resten i små halvkugleforme eller en anden silikoneform og sætte i fryseren. Så har du en nem og hurtig dessert, som kan serveres med lidt friske bær.
Nu skal kagen stå på køl indtil moussen har sat sig, og jeg plejer altid at lade det stå natten over, men mindre kan nok også gøre det.
Forberedelse
Når moussen har sat sig, fjerner du kageplasten, og vender kagen ud på et kagefad, som du vil servere kagen på.
Nu kan du så vælge at dække eventuelle huller med den resterende smørcreme.
Indstil den justerbare bagering til at være ca. 1 cm større end kagen hele vejen rundt. Kom til sidst et stykke kageplast i, så det ligger op ad bageringen.
Læg et stykke film over kagen, og sæt den tilbage på køl, indtil du har lavet hyldeblomstmoussen.
Hyldeblomstmousse
- Læg husblassen i blød i koldt vand.
- Giv hyldeblomstsaft og citronsaft et opkog i en lille gryde.
- Vrid overskydende vand fra husblassen, kom det i gryden og rør rundt indtil det er helt smeltet. Lad det afkøle.
- Pisk fløden til let skum og pisk creme fraichen til en lidt fastere konsistens – tager ca. 10 minutter.
- Vend flødeskum, creme fraiche og den let afkølede hyldeblomstsaft forsigtigt sammen og kom den færdige mousse i en sprøjtepose eller en frysepose.
- Tag kagen frem fra køleskabet og klip et lille hul i posen med hyldeblomstmousse, så du kan komme den ned langs kanterne mellem kageplast og kagen. Det er vigtigt, at du ikke hælder moussen ned det samme sted, indtil det når kanten, da moussen så vil skubbe bageringen så, du ikke kan fordele moussen ordentligt. Kom derfor moussen rundt i hele ringen i et jævnt tempo.
Bank kagen let ned i bordet, for at fjerne luftbobler og brug en knækspartel til at glatte toppen af kagen ud.
Sæt kagen på køl i minimum 3 timer indtil moussen har sat sig. Det er vigtigt at moussen er blevet helt kold, for at du får en helt glat kant, når du fjerner kageplasten.
Ligesom med jordbær/Astimoussen kan du gemme eventuelle rester af moussen i små silikoneforme i fryseren, så du har til en dessert på et senere tidspunkt.
Pyntning af nytårskagen
Når kagen er klar til at blive pyntet, kan du fjerne kageplasten og placere gelatinekuglerne tilfældigt på toppen. Drys eventuelt med lidt guldglimmer og så er du klar til at servere nytårskage til årets sidste aften!
Pingback: Alt du skal vide om mirror glaze - Komplet guide │fines.dk
Pingback: Smagskombinationer til desserter og kager - fines.dk
Det lykkedes slet ikke for mig at få ballonerne ud de sad helt fast kunne være Nice hvis der kunne komme en vedkommende guide
Hej Theresa
Det er jeg ked af at høre. Har du forsøgt at lade kuglerne stå med ballonerne i natten over? Så får ballonerne nemlig tid til at trække sig sammen, og så kan de nemmere slippe kuglerne.
/Josefine
Fandt denne kage, og NØJ den er fin! Det bliver vores nytårskage i år! Inden jeg går i gang har jeg lige et par spørgsmål;
I opskriften står der at både smørcreme og jordbærmoussen kan laves dagen inden den skal bruges. Har jeg så forstået det rigtigt, hvis jeg bager kagebunden og laver smørcremen og jordbærmoussen onsdag, samler kagen med smørcremen og jordbærmoussen torsdag og så laver hyldeblomstmoussen fredag formiddag?
Og skal smørcremen kun langs kanten eller skal der også smøres på kagebunden? Og skal der være 2 lag?
Glæder mig både til at lave og smage kagen!
Hej Malene
Tusind tak – det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
Jeg har prøvet at opstille, hvordan jeg vil anbefale at lave kagen, når du skal bruge den nytårsaften:
D. 29/12: Lav lagkagebunde eller vent til dagen efter.
D. 30/12: Lav lagkagebunde (hvis de ikke er lavet), smørcreme og jordbærmousse. Kom jordbærmoussen på lagkagebundene, så snart den er lavet. Sæt kagen på køl i 6-8 timer.
D. 31/12 morgen/formiddag: Lav hyldeblomstmoussen og sæt kagen på køl i minimum 3 timer – gerne længere.
Smørcremen skal ikke smøres på kagebunden, det er kun for at holde moussen på plads, at denne skal bruges.
Jeg håber, at dette var svar nok på spørgsmålene, ellers må du endelig skrive igen 🙂
/Josefine
Der står ikke, hvor mange husblas til gelatinekuglerne:)
/Sanne
Hej Sanne!
Det er det første, der står under “Det skal du bruge” – og det er 2 pakker, der skal bruges 🙂
/Josefine