Smørcreme består næsten kun af smør og sukker - en kombination man meget hurtigt kan blive afhængig af. Her får du opskriften på den luftige masse, som kan bruges til alt fra opsmøring til dekoration af kager.
Jeg bruger relativt meget smørcreme, da det kan bruges til rigtig meget forskelligt - og så er det bare nemt og hurtigt at lave. Jeg bruger det både som opsmøring, når jeg skal overtrække kager med fondant eller marcipan, som topping på f.eks cupcakes eller endda til at sprøjte kanter eller anden dekoration på kager.
Mængden på denne opskrift passer til opsmøring af to kager på ca. 22 cm i diameter og 10 cm høj eller til at dekorere ca. 15 cupcakes.
Det skal du bruge
500 g flormelis
250 g blødt smør
2 spsk. kogende vand
1 tsk salt
Sådan gør du
- Pisk smør, flormelis og det kogende vand indtil det bliver hvidt og luftigt. Det tager omkring 5-10 min.
- Tilsæt salt og bland det godt sammen.
Smagstilsætninger
Hvis du gerne vil pifte smagen lidt op, kan du sagtens tilsætte en smag til din smørcreme, alt afhængigt af, hvad du skal bruge den til. Her er et par forslag til, hvilke smage jeg bruger mest:
Vanilje
Skal din smørcreme bruges til at opsmøre en kage, inden du kommer fondant eller marcipan på kagen, kan du med fordel tilføje korn fra en vaniljestang. Men hvis du bruger smørcreme som frosting på f.eks. muffins, så kan det være en fordel at bruge vaniljeessens i stedet for, så du ikke kan se vaniljekornene i cremen.
- Tilføj kornene fra en vaniljestang eller
- 1 tsk. vaniljeessens
Citron
Hvis mange af dine elementer i din kage er meget søde i smagen, kan du med fordel tilsætte lidt citronsaft til din smørcreme for at bryde den søde smag.
- Tilføj 1-2 tsk. citronsaft
Farve
Herefter kan du tilsætte farve. Jeg kan bedst lide at bruge pastafarver, da man skal bruge mindre, og dermed undgår man, at smørcremen bliver for tynd. Jeg synes også pastafarver er meget nemmere at styre, så man får den farve, man vil have.
Synes du at smørcremen er blevet for tynd, kan du tilsætte lidt mere flormelis, indtil den får den rigtige konsistens. Dog skal du huske på, at smør ved stuetemperatur er meget blødere, end når det har været i køleskabet. Derfor kan du også prøve at sætte smørcremen lidt på køl, inden du bruger den. Tjek jævnligt smørcremen, hvis du sætter den på køl, da den hurtigt bliver hård.
TIP
Hvis smørcremen er blevet for hård, lader du den bare varme lidt op ved stuetemperatur, indtil den er til at arbejde med.
Har du lavet for meget smørcreme?
Det kan jo ske, at man får lavet for meget, da man helst ikke vil stå og mangle noget, når man skal dekorere kager. Men bare rolig, du kan nemlig sagtens gemme resterne af smørcremen i fryseren til en anden gang.
Her er et par eksempler på, hvad jeg har brugt smørcreme til:

Pingback: Sådan laver du Scalloped Buttercream-teknikken - fines.dk
Pingback: Spred julestemning med disse nemme julecupcakes - fines.dk
Pingback: Lær at dekorere en kage som det japanske kirsebærtræ - fines.dk
Pingback: Sådan laver du de flotteste smørcreme blomster │fines.dk
Pingback: Bryllupskage med rabarber, hvid chokolade og hyldeblomst │fines.dk
Pingback: Lær at lave en ombre kage med smørcreme - inkl. videoguide - fines.dk
Hej
Kan jeg bruge saltet smør til min smørcreme? Hvis ja, så skal jeg vel undlade at tilsætte ekstra salt som i opskriften?
Mvh sarah
Hej Sarah
Jeg bruger altid saltet smør, så du skal ikke udelade salten 🙂
/Josefine
Hej.
Måske denne side stadig er i brug🤞🤞
Hvad nu hvis man har glemt at putte salt i?😭😭😭
Hej Ditte
Det gør ingenting, det giver bare lidt mere smag, når der er kommet salt i, men det kan sagtens undlades 🙂
/Josefine
Hey
Kan jeg godt lave smørcremen 2 dage før jeg skal bruge den og bare sætte den i køleskabet
Med venlig Hilsen mulle
Hej Mulle
Ja det kan du sagtens – den skal bare dækkes godt til 🙂
/Josefine
Pingback: Nem opskrift på lækre og saftige blåbærmuffins - fines.dk
Hej
Jeg har lavet smørcreme nogle gange nu, men der bliver ofte lufthuller i og den får en lidt grynet kant når jeg sprøjter den ud. Kan det have noget med piskningen at gøre eller for meget flormelis?
Vh Line
Hej Line
Ja, det kan godt tyde på, at du har lidt for meget flormelis i, eller at smørcremen ikke har pisket længe nok. Prøv med lidt mindre flormelis næste gang eller tilsæt en smule mere kogende vand.
/Josefine
Hej .
Er det helt alm smør du bruger. Hvis man bruger smørbart kærgården , så bliver det ikke så god en creme vel ?
Mvh Iben
Hej Iben
Nej, det bliver ikke godt, hvis du bruger smørbart. Jeg bruger aldrig smørbart i bagværk. Brug altid rigtigt smør, da det giver det bedste resultat 🙂
/Josefine
Når du har lavet for meget smørcreme og du kommer det i fryseren, tager du det så ud og tørre det op eller pisker du det op igen eller hvad gør du, er det klar til brug lige fra fryseren
Hej Anette
Det skal tø op inden brug. Så plejer jeg lige at piske det igennem igen, når det er tøet op, og så er det klar til brug igen 🙂
/Josefine
Pingback: Småkager til udstikning - guide til helt flade og lækre cookies - fines.dk
Pingback: Marmoreret smørcreme kage - Se den fulde guide her - fines.dk
Hej. Jeg skal bruge det på en talkage. Hvordan kan man give det en jordbærsmag? Og hvor lang tid inden brug kan jeg putte det på min kage?
Mvh Mette
Hej Mette
Det er ikke noget, jeg har prøvet, men du kan prøve at erstatte vandet med jordbærsirup. Man kunne måske også tilsætte blendet frysetørret jordbær – det tror jeg vil give en god smag. Men det er som sagt ikke noget, jeg har prøvet, så der må eksperimenteres lidt 🙂
Jeg ville komme smørcremen på max et par timer før servering. Smørcremen bliver nemlig sprød i kanten, hvis den står for længe.
/Josefine
Kan man bruge et blandingsprodukt eller skal det være ren smør?
Tænkte på om Lurpak og Kærgården er det eneste smør der kan bruges
Hej Sandie
Nej, du kan ikke bruge et blandingsprodukt til denne opskrift. Det skal være rigtig smør, da smørcremen bliver for blød med blandingsproduktet.
/Josefine
Hej kan man godt bruge smørcremen til fyld inde i en lagkage f.eks.?
Hej Martha
Ja, det kan man sagtens 🙂
/Josefine
Hej,
Nu spørger jeg lidt dumt. Men Hvad er rigtigt smør? 🙂
Kærgården / Bakkedal kan det bruges?
Kan margarine evt. Bruges?
Hej Nadine
Det er slet ikke et dumt spørgsmål 🙂 Rigtig smør er mere fast end smørbart som Kærgården og Bakkedal, der sælges i pakker med låg. Du kan derfor ikke bruge det smør, der sælges i bakker med låg, men brug det smør, der sælges indpakket i papir. Jeg vil heller ikke anbefale at bruge margarine.
/Josefine
Hej!
Jeg skal lave en fondantkage, og jeg vil høre om man kan lave smørcremen til pynten nogle dage i forvejen og så vente med at farve det til der skal bruges? Eller er det bedre at jeg farver det mens jeg laver det og så bare lægger smørcremen på køl i de farver jeg skal bruge?
Orv og en ting mere, kan jeg smøre kagen op og først lægge fondant på dagen efter? Vil fondanten stadig hænge fast på? Jeg prøver at tidsoptimere lidt nemlig 😅😊
Mvh
Hej Nicola!
Du kan sagtens lave smørcremen nogle dage i forvejen, og du kan også sagtens farve den med det samme 🙂
Du kan også sagtens opsmøre din kage med smørcreme dagen før du lægger fondant på. Når kagen er helt kold, så vil smørcremen være meget fast. Hvis du gerne vil have den lidt blødere, så fondanten sidder bedre fast, så tag kagen ud af køleskabet lidt før du skal lægge fondanten på.
Rigtig god fornøjelse 🙂
/Josefine