Cookies med Royal Icing på spækbræt

Royal Icing

Royal Icing (ofte forkortet RI) er en type glasur, som stivner hårdt op, så man for eksempel kan bruge den til at lave sukkerpynt eller dekorere småkager.

Royal Icing består hovedsageligt af æggehvide og flormelis og kan tilføjes lidt citronsaft, hvis man ønsker det. Opskriften er utrolig nem at lave, da alle ingredienserne blot skal røres sammen indtil det er godt blandet. Og så er den faktisk klar til brug. Men det kan godt kræve lidt øvelse at bruge den færdige Royal Icing rigtigt og få et godt resultat.

Her er nogle eksempler på, hvad Royal Icing kan bruges til:

  • At dekorere småkager eller cookies. Prøv for eksempel denne opskrift på småkager.
  • At lave sukkerpynt. Lav for eksempel blomster med royal icing, som kan holde i en evighed. Få en guide til at lave pæoner her. Guiden er lavet med smørcreme, men kan sagtens laves med fast Royal Icing i stedet.
  • At dekorere kager med teknikker som Lambeth eller Brush Embroidery.
  • Almindelig glasur på kager, kransekage eller fastelavnsboller.

Royal Icing

Royal Icing er en glasur, der stivner hårdt op og kan blandt andet bruges til at dekorere småkager og lave sukkerpynt.

Ret Dessert
Keyword Dekoration, Grundopskrift, Royal Icing opskrift
Forb. tid 10 minutter
Samlet tid 10 minutter
Antal 1 portion

Det skal du bruge

  • 300 g flormelis
  • 1 bæger æggehvider (svarer til 1,5 æggehvide)
  • vand eller citronsaft (mængden afhænger af, hvilken konsistens du skal bruge)

Sådan gør du

  1. Kom alle ingredienserne i en skål pisk i 5-10 minutter ved lav-medium hastighed indtil det bliver stift.

  2. Juster konsistensen med vand eller citronsaft indtil du får den konsistens, du skal bruge.

Noter

Du kan også bruge æggehvider fra friske æg. Her skal du bruge 1 æggehvide til 200 g flormelis, så jeg vil anbefale at lave en portion med 2 æggehvider til 400 g flormelis.

Den rette konsistens

Den rette konsistens afhænger af, hvad du skal bruge opskriften til. Skal du lave dekorerede cookies som den hvide på billedet her, så skal du bruge en semi-fast konsistens, som holder formen. Du kan tjekke konsistensen ved at lave en streg af icingen i skålen og se, hvor længe der går før stregen er forsvundet. Er stregen forsvundet efter ca. 15 sekunder, så er konsistensen perfekt.

Konsistensen kan tilpasses med mere vand eller flormelis. Hvis du gerne vil have konsistensen mere flydende, så tilsæt lidt vand. Hvis du gerne vil have den mere fast, så tilsæt lidt flormelis.

Overblik over konsistenserne:

  • Ultra fast (laver stive toppe, der ikke falder sammen): Bruges til at lave sukkerblomster.
  • Sprøjtefast (forsvinder efter mere end 25 sek.): Bruges til at skrive tekst eller lave tynde linjer.
  • Medium (forsvinder efter 15 sek.): Bruges til at lave omridset på småkage (som fx på den hvide runde småkage) og kan også bruges til at fylde midten. Det er denne konsistens, jeg har brugt til at lave de runde hvide småkager.
  • Flydende (forsvinder efter 8-10 sek.): Bruges til at fylde midten af en småkage, hvis man fx skal lave et mønster med to forskellige farver, som flyder sammen (jeg skal nok få opdateret med et billede, når jeg får lavet en).
Smagsvariationer

Du kan tilsætte forskellige smage til denne opskrift. Prøv for eksempel med vaniljeessens, pebermynteessens eller citronsaft.

Farve

Du kan tilsætte farve til den færdige opskrift. Jeg vil anbefale at bruge pastafarver fremfor frugtfarver, da de er mere koncentrerede i farven og bevarer konsistensen bedre.

Holdbarhed

Opbevar den ubrugte Royal Icing i køleskabet i en lufttæt beholder, da den ellers stivner. Den kan opbevares indtil holdbarheden på æggehviderne udløber.

Hvis du laver sukkerpynt, så kan de holde sig utroligt længe, når først det er stivnet. Men jeg anbefaler at opbevare dem i ca. 2 mdr., da de godt kan begynde at smage lidt kedeligt, hvis de står for længe. Opbevar dem i en lufttæt beholder. Hvis du bruger den som dekoration på småkager, så gå efter holdbarheden på småkagerne.

Småkage dekoreret med Royal Icing

Dekoration af småkager

Man kan lave mange forskellige mønstre og dekorationer med royal icing. For eksempel har jeg tidligere lavet disse påskesmåkager (find guiden her) med denne royal icing:

Marmorerede småkager til påske

Og så er opskriften jo også oplagt at bruge til dekoration af julekager og brunkagehuse.

Se f.eks. hvordan du laver disse dekorerede julesmåkager her:

Julesmåkager med glasur
Julesmåkager med glasur – Guide – fines.dk

Opskrifter på småkager

Følgende opskrifter er perfekte at bruge til at dekorere med royal icing:

Småkager til udstikning
Småkager til udstikning
Sprøde brunkager - fines.dk
Brunkager
Hvide brunkager - julekager
Hvide brunkager

Rigtig god bagelyst!