Årets nytårskage med brombær, brownie og karamelmousse er en virkelig lækker kombination, hvis jeg selv skal sige det!
I år har jeg spurgt min bedre halvdel til råds, da jeg skulle finde på årets nytårskage. For ham er en nytårskage noget med en tung chokoladekage eller mousse, så jeg tænkte, at en brownie ville være oplagt! Men den må også gerne indeholde noget friskt og syrligt, så jeg har kombineret brownien med en brombærkompot og fordi jeg elsker kombinationen af karamel og chokolade, rundes kagen af med en karamelmousse.
De seneste par år har jeg lavet forskellige nytårskager, så hvis du har brug for lidt inspiration til andre nytårskager, kan du finde dem her:
SKAL man bruge den særlige silikoneform?
Nej, man behøver ikke bruge den særlige silikoneform. Så hvis du ikke lige har denne form, eller har planer om at købe den, så kan du sagtens lave kagen i en almindelig springform. Men formen giver en virkelig fed wow-effekt.
Hvis du vil lave kagen i en springform, så kan du gøre følgende:
Bag brownien i en form på ca. 18 cm og gang brombærgelé-opskriften med 1,5 og støb den sammen med brownien i silikoneformen. Sæt det på frys og lav karamelmoussen, når brownien og geléen er helt frosne. Placer den frosne brownie og gelé på bunden af en springform på 22-24 cm med kageplast i kanten. Hæld karamelmoussen i springformen, og sæt kagen på frys. Hvis kagen ikke skal sprayes med velvet spray (eller glazes), kan du nøjes med at sætte kagen på køl.
Tidsplan
Som altid er en af de vigtigste kriterier for mine nytårskager, at man skal kunne forberede dem i god tid. Så når du skal lave denne kage, kan du lave brombærgeléen, brownie og karamelmoussen i god tid, og lade kagen blive på frys, indtil du skal bruge den.
Jeg har valgt at dekorere kagen med velvet spray, som skal sprøjtes på kagen, når den er helt frossen og lige er kommet ud af fryseren. Derfor er det oplagt at lave kagen senest et par dage for brug, og så spraye den med velvet spray om formiddagen på nytårsaftensdag, så den langsomt kan tø op i køleskabet til om aftenen. Så skal den blot lige pyntes færdig. Så bliver det vist ikke meget nemmere!
Forslag til tidsplan:
- 1 uge før servering: Lav fondantpynt og tuilles
- Senest 3 dage inden servering: Brownie og brombærgelé laves og sættes på frys.
- Senest 2 dage inden servering: Karamelmoussen laves og kagen støbes i silikoneformen og sættes på frys.
- 8-16 timer inden servering: Kagen sprayes med velvet spray og sættes herefter i køleskabet, så den kan tø langsomt op.
- 0-2 timer inden servering: Kagen pyntes med fondantpynt, tuilles mm.
Brownie og brombærgeléen kan sagtens laves op til en måned inden brug. Karamelmoussen kan også laves i god tid, men jeg synes det smager bedst, jo friskere moussen er.
Når kagen er blevet sprøjtet med velvet spray, kan man godt dekorere kagen med fondantpynten, men det bedste er at vente til et par timer før eller lige inden kagen skal serveres. Fondant har nemlig ikke super godt af at stå i køleskab, så hvis du kan vente, er det bedst. Tuillene er også bedst at opbevare udenfor køleskabet, så de bevarer sprødheden, så det bedste ville også være at tilføje disse på kagen så sent som muligt.
Fondantpynten kan laves lang tid i forvejen, og det skal blot opbevares tørt og køligt (men ikke i køleskab), indtil det skal bruges.
Glutenfri
Kagen her er glutenfri, så du kan servere den for personer med glutenallergi.
Hvis du ikke skal servere kagen for personer med glutenallergi, så kan du sagtens erstatte mandelmel i brownien og tuillene med almindeligt hvedemel.
Silikoneform Intreccio
Jeg bruger denne helt fantastiske form, som ret nemt kan gøre en kage virkelig flot! Det kræver lidt vold at få kagen ud af formen, men jeg elsker bare den flotte drapering, som formen laver. Hvis der skulle komme lidt stød på kagen, når man prøver at få den ud af formen, så kan man rette det op ved at glatte det lidt ud. Silikoneformen er fra Silikomart og hedder “Intreccio”. Den kan blandt andet købes her.
Velvet spray
Jeg har dekoreret nytårskagen med hvid chokolade velvet spray fra Funcolors, men der findes flere gode mærker, der laver velvet spray, så det behøver ikke være denne.
Jeg har tidligere lavet et opslag, hvor jeg fortæller om hvordan man får det bedste resultat med velvet spray – det kan du læse her.
Pynt
Kagen er pyntet med fondantpynt, chokoladekugler og tuilles. Pynten er fastsat med en smule smørcreme, som jeg havde en lille rest af fra et andet kageprojekt. Du kan finde opskriften på smørcreme her.
Det er svært at lave en lille portion smørcreme, så hvis du ikke lige skal bruge smørcreme til andet, kan du i stedet smelte en lille portion hvid chokolade, som du kan bruge til at sætte pynten fast med i stedet.
Fondantblomster
Fondantpynten har jeg lavet i lilla hjemmelavet fondant. Jeg har tidligere vist, hvordan jeg laver fondantblomster som disse, og det kan du finde her:
Her er nogle af de ting, som jeg har brugt til fondantblomsterne:
- Hjemmelavet fondant (find opskriften her)
- Præger til fondantblomster (kan købes her)
- Blomsterudstikkere i forskellige størrelser (kan købes her)
- Hvid krymmel til midten af fondantblomsterne
- “Lim” til at sætte krymmel fast på blomsterne (lim laves af tylosepulver og lidt vand)
Chokoladekugler
Chokoladekuglerne er fra Callebaut og hedder “Crispearls” (kan bl.a. købes her). Jeg har vendt dem i en blanding af kakaopulver og guldstøv. På denne måde hænger guldstøvet bedre fast på chokoladekuglerne.
Blad-tuilles
Det lykkedes mig at lave glutenfri tuilles! Det var ellers noget af en udfordring, men jeg synes det lykkedes meget godt!
Hvis du dog ikke behøver at lave denne kage glutenfri, så vil jeg anbefale at du bare laver almindelige tuilles med hvedemel i stedet for mandelmel. Du kan bare udskifte melet 1:1 i opskriften.
Det er vigtigt, at mandelmelet er meget fintmalet. Jo finere det er malet, jo nemmere bliver de at lave. Sigt gerne mandelmelet et par gange, så du er sikker på, at det bliver så fint som muligt.
Da tuillene var kølet helt af, penslede jeg dem med guldstøv, for at give dem lidt ekstra glimmer til nytårskagen. Du kan også vælge at farve dejen til tuillene inden de bages, så du får en farvet tuille i stedet.
Formen jeg har brugt til mine tuilles er “Foresta” fra Silikomart (kan blandt andet købes her).
Hvis man ikke har denne blad-silikoneform, så kan man i stedet lave “koraller” (find opskriften her), som ikke kræver en særlig silikoneform. Dog har jeg ikke knækket koden til glutenfri koraller, så det skal kun være, hvis du ikke skal lave en glutenfri kage. Se “korallerne” på kagen herunder:
Rester af tuilles
Portionen på tuillene giver 1-2 omgange, så der kommer en del rester af tuillene. Men en del af dem vil knække. Det kan ikke undgås. Så derfor er det en god idé at lave en masse, så du er sikker på at få de par stykker, som du skal bruge.
Rester af karamelmousse
Det er altid svært at lave den helt præcise mængde mousse til en kage, der skal i sådan en her form, så der vil være en lille portion karamelmousse i rest, når du er færdig med kagen. Dette kan du enten bare spise, hvis du lige har brug for en lille smagsprøve, eller du kan fryse resten ned i små silikoneforme, så du har en lille dessert til en anden dag.
Jeg har altid et par kageringe i fryseren, hvor jeg samler mine kagerester, så hver gang jeg har en ny rest, kommer den bare ovenpå. På denne måde undgår jeg madspild, og jeg får samtidig prøvet nogle smagskombinationer, som jeg måske ikke lige havde overvejet.
Forbedringer
Jeg er ikke selv så vild med hakkede nødder i en brownie, men lige i denne kage, tror jeg faktisk, at det vil passe virkelig godt til! Så hvis du har lyst, kan du prøve at tilsætte lidt hakkede hasselnødder eller valnødder til brownien. Det vil give lidt lækkert knas til kagen.
Særligt udstyr til kagen
Jeg har lavet et lille overblik over, hvilket særligt udstyr, som du skal bruge til denne kage:
- Silikoneform “Intreccio” fra Silikomart
- Silikoneform til blad-tuilles “Foresta” fra Silikomart
- Silikoneform på 18 cm til brownie og gelé
- Rund udstikker på ca. 7 cm til at lave hul i midten på brownien
- Fondantpynt (se udstyr til fondantpynt længere oppe)
- Hvid chokolade velvet spray
Nytårskage med brombær, brownie og karamelmousse
Her får du opskriften på en dejlig nytårskage med brombærgelé, browniebund og karamelmousse.
Kagen er desuden glutenfri og meget af kagen kan forberedes i god tid.
Se lidt fra processen af udarbejdelsen af denne kage på min instagram her:
Det skal du bruge
Brownie (glutenfri)
- 100 g mørk chokolade
- 100 g smør
- 80 g sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 æg
- 70 g mandelmel
- 1 knsp. salt
Brombærgelé
- 2 bl. husblas (4 g i alt)
- 250 g brombær
- 50 g sukker
- 2 spsk. vand
Karamelmousse
- 1 dåse kondenseret mælk
- 50 g smør
- 60 g brun farin
- 1/2 tsk. fint salt
- 4 bl. husblas (8 g i alt)
- 4 dl piskefløde
Tuille
- 20 g mandelmel
- 20 g sukker
- 20 g æggehvide (svarer ca. til æggehvide fra 1 æg)
- 20 g smør
- guldstøv
Pynt
- Hvid chokolade velvet spray
- Lilla fondantblomster
- Crispearls med mørk chokolade fra Callebaut rullet i guldstøv
- en lille portion smørcreme eller smeltet hvid chokolade til fastsætning af pynt
Sådan gør du
Brownie
-
Hak chokoladen fint.
-
Smelt smør og chokolade i en lille gryde. Lad det køle en smule ned.
-
Pisk sukker, æg og vaniljesukker let sammen.
-
Tilsæt smør/chokoladeblandingen til æggene og rør let sammen.
-
Vend mandelmel og salt i blandingen.
-
Hæld dejen i en smurt springform på ca. 18 cm.
-
Bag brownien ved 175 grader alm. ovn i 15-20 min.
-
Lad kagen køle helt af.
-
Udstik midten af brownien med en rund udstikker på 7 cm i diameter. Tag brownien ud af formen og vask formen og udstikkeren op.
Brombærgelé
-
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.
-
Kog brombær, sukker og vand indtil bærrene er godt møre. Blend dem herefter og sigt puréen.
-
Vrid husblassen fri for vand, tilsæt i puréen og rør godt rundt.
-
Hæld brombærgeléen i silikoneformen, som brownien blev bagt i, mens udstikkeren på 7 cm står i midten. Husk at stille et spækbræt under, så du kan flytte på formen uden at geléen vælter rundt. Sæt geléen på køl en times tid.
-
Når geléen er fast, lægges brownien ovenpå, og trykkes let fast. Jeg beholdt udstikkeren i midten på. Sæt det nu på frys indtil det er helt frossent.
-
Når indlægget er helt frossent, kan du fjerne udstikkeren og silikoneformen og pakke det ind i husholdningsfilm, indtil du skal lave karamelmoussen.
Karamelmousse
-
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.
-
Kog kondenseret mælk, smør, brun farin og salt ved lav varme under konstant omrøring. Det kan hurtigt brænde på, så hold godt øje.
-
Lad det koge indtil det begynder at tykne, og farven bliver mere gylden. Det tager ca. 10-15 minutter.
-
Tag karamellen af varmen når det er færdigt.
-
Vrid husblassen fri for vand og tilsæt i den varme karamel. Lad karamellen køle lidt ned.
-
Pisk flødeskum til let skum. Den må endelig ikke være for fast.
-
Kom et par skefulde flødeskum over i karamellen og rør godt rundt. Vend nu karamellen i flødeskummet og vend forsigtigt indtil det er helt blandet sammen.
-
Kom karamelmoussen i en sprøjtepose og klip et hul i enden.
-
Placér Intreccio formen på et spækbræt, som kan være i fryseren. Fordel nu karamelmoussen i formen – og sørg for at komme godt ud i kanterne. Det er svært at vide, præcis hvor meget karamelmousse, der skal være i formen, for at indlægget også kan være der, men det er faktisk bedre at komme for meget karamelmousse i end for lidt, da man så kan presse overskydende karamelmousse ud af formen.
-
Pres indlægget med brownie og brombærgelé ned i karamelmoussen, så brownien er øverst og vil være bunden, når kagen er færdig.
-
Sæt kagen på frys i minimum 8 timer og gerne natten over, så den er helt bundfrossen.
Tuille
-
Sigt mandelmelet grundigt.
-
Bland alle ingredienserne godt sammen til en ensartet dej.
-
Sprøjt silikoneformen "Foresta" godt med bagespray og fordel dejen i bladene med en palet. Skrab al overskydende dej væk fra formen.
-
Bag tuillene i ovnen ved 160 grader alm. ovn i ca. 8 minutter. Hold godt øje, så de ikke får for meget. De må gerne få en smule farve, men hvis de får for meget, så knækker de.
-
Læg silikoneformen over en kagerulle, så bladene får en bølget form. Hvis du har en fluteform, vil den være oplagt at bruge!
-
Lad tuillene køle helt af, inden du fjerner dem fra formen.
-
Fjern forsigtigt tuillene og pensl dem med guldstøv.
Pyntning
-
Befri kagen fra silikoneformen og placer den på et fad. Det kræver lidt vold, at få kagen ud af formen, så hvis der kommer lidt buler i kagen, kan det rettes med en spisepind eller bagsiden af en ske. Husk at sætte kagen i fryseren igen efter du har rettet den, så den er HELT frossen, når den sprayes med velvet spray.
-
Spray den frosne kage med velvet spray i et godt jævnt lag.
-
Flyt kagen over på det kagefad, hvorpå kagen skal serveres.
-
Lad kagen tø langsomt op i køleskabet – gerne 6-8 timer.
-
Pynt kagen med fondantblomster, tuilles og chokoladekugler. Brug en smule smørcreme eller smeltet hvid chokolade til fastsætning af pynten. Jeg brugte smørcreme, da jeg havde en lille rest gemt i fryseren fra et andet kageprojekt.
-
Server kagen straks og godt nytår!
Hvis du er nået så langt, vil jeg elske at se, hvordan resultatet af din kage er blevet! Du er velkommen til at tagge mig på Instagram eller sende det til mig på jose@fines.dk.
Rigtig god bagelyst og godt nytår!
Overvejer at lave desserten i små portioner i stedet for, tror du mængden passer i 12 små portioner?
Hej Pernille
Det lyder også lækkert! Det kommer jo meget an på, hvor små du laver dem. Umiddelbart vil jeg lave dobbeltportion af geléen og måske også brownien, alt efter hvilken form du skal bruge 🙂
/Josefine