Denne talkage er den helt store trend for tiden, så da jeg fejrede fødselsdag i sidste weekend, tænkte jeg at den smukke kage skulle prøves af.
Konceptet er at man bruger sprøde mørdejsbunde lagt sammen med en creme som så pyntes overdådigt med alt fra bær, macarons, kys eller spiselige blomster.
Siden den populære talkage-trend er startet, er der kommet rigtig mange forskellige variationer til. Nogle laver bundene af lagkagebunde eller vandbakkelser i stedet og med hensyn til cremen, kan man i princippet bruge alle slags mousser, vaniljecreme eller smørcreme – så der er uendelige valgmuligheder.
Derudover bliver den ikke kun lavet som talkage, men også som bogstavskage eller alfabetkage, hvilket er ideelt, hvis man nu ville lave kagen til en konfirmation i stedet. Kagen er derfor perfekt til fødselsdage og andre særlige begivenheder.
Mange bruger en klassisk vaniljecreme til denne kage, men jeg ville gerne prøve at lave en lidt anden variation og har derfor lavet den med en hvid chokolademousse og en karamelmousse. De søde mousser og den sprøde let salte mørdej er en virkelig lækker kombination, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver denne talkage.
Talkage
Kagen passer til 10-12 personer.
Det skal du bruge
Marengs
75 g æggehvider (ca. 2 stk.)
150 g flormelis, sigtet
Farve (valgfrit)
Mørdejsbunde
600 g mel
200 g flormelis
300 g smør, stuetemperatur
2 æg
Hvid chokolademousse
300 g piskefløde
270 g hvid chokolade
300 g philadelphia flødeost (ikke light)
1/2 tsk. vaniljeekstrakt
1 knivspids salt
Karamelmousse
180 g piskefløde
200 g Dulce de leche
Flagesalt
Pynt
Jordbær
Macarons
Spiselige blomster – fx stedmoderblomster
Sådan gør du
Marengs
Marengs eller kys, som de også kaldes, er super nemme at lave, og de kan sagtens laves flere dage i forvejen, bare de opbevares i en lufttæt beholder. Hvis du ikke har så meget tid, kan du også sagtens købe kys færdiglavet eller erstatte dem med noget andet.
- Tænd ovnen på 100 grader og læg et stykke bagepapir på en bageplade.
- Kom æggehvider og flormelis i en metalskål over vandbad, og pisk ved lav hastighed.
- Hold godt øje med temperaturen, og tag straks skålen af varmen, når blandingen når 50 grader.
- Bliv ved med at piske, indtil marengsen er kølet af og stiv. Det tager ca. 15 min.
- Jeg kom en smule af marengsen i en sprøjtepose og så noget lilla frugtfarve i og gned det ind i marengsen. På den måde kunne jeg få denne effekt. Man kunne også have brugt pastafarve direkte på sprøjteposen, men det havde jeg ikke lige i den lilla farve. Sprøjt marengsen ud på bagepapiret (jeg brugte Wiltons 1M) og bag dem i midten af ovnen i 60 min. Sluk ovnen og lad den være lukket i minimum en time, indtil ovnen er kølet helt af.
Mørdejsbunde
Denne opskrift giver rigelige mængder mørdej, men det er svært at lave mindre. Jeg startede først med at lave halvdelen af dejen, men fandt hurtigt ud af, at det slet ikke var nok. Men mørdej er fryseegnet, så den overskydende mørdej kan du komme i en frysepose og gemme til en anden dag.
- Skær smør i små tern og kom alle ingredienserne i en røremaskine med piskeriset på, og kør dejen ved lav-mellem hastighed indtil den akkurat har samlet sig.
- Tag dejen ud af skålen, ælt den let sammen og sæt den på køl i en times tid.
- Når dejen har ligget og hvilet, tænder du ovnen på 180 grader og lægger et stykke bagepapir på køkkenbordet. Del dejen op i 4 dele, og gem den resterende dej på køl, mens du arbejder med en af portionerne.
- Drys en smule mel på bagepapiret og kagerullen og rul dejen jævnt ud på bagepapiret til ca. 0,5 cm tykkelse.
- Læg din skabelon på mørdejen og brug en skarp kniv til at skære kagen ud. Fjern overskydende mørdej og saml det til en klump, og læg på køl. Jeg printede de to tal ud, så de fyldte et helt A4 ark hver, og brugte det som skabelon til at skære efter.
- Bag mørdejen i ca. 15 min til du lige kan ane, at den har fået en let gylden kulør. Hold godt øje, for de kan hurtigt få for meget og blive meget mørke.
- Imens mørdejen er i ovnen, kan du rulle ud til det næste tal og gøre den klar. Du skal bruge to bunde af hvert tal eller bogstav, du laver.
- Lad mørdejsbundene køle godt af inden de opbevares tildækket, indtil de skal bruges.
TIP:
Frys resterne af mørdejen ned i mindre portioner, så kan du nemt rulle dej ud til en tærte.
Hvid chokolademousse
- Pisk fløden til luftig skum. Den må ikke være for stiv, den skal kun lige have bløde toppe.
- Smelt den hvide chokolade over vandbad.
- Pisk flødeosten sammen med 1 spsk. flormelis til det er luftigt.
- Hæld den smeltede hvide chokolade, vaniljeekstrakt og salt i flødeosten og pisk indtil det er godt blandet.
- Vend flødeskummet forsigtigt i og kom chokolademoussen i en sprøjtepose med en glat tyl (jeg brugte størrelse 12). Sæt moussen på køl indtil kagen skal samles.
TIP:
Fyld overskydende mousse i silikoneforme og gem i fryseren til en dessert på et senere tidspunkt.
Karamelmousse
Denne mousse er den nemmeste, jeg nogensinde har lavet. Du skal kun bruge to ingredienser, og så smager den fantastisk! Jeg har købt en færdiglavet Dulce de leche som på billedet herunder, men du kan også sagtens lave din egen af en dåse kondenseret mælk.
- Bland Dulce de leche med fløde indtil det er blandet godt sammen. Sæt blandingen på køl i minimum et par timer og gerne natten over.
- Pisk indtil det er fast og kom karamelmoussen i en sprøjtepose med en glat tyl (jeg brugte str. 12).
Samling af talkagen
Kagen kan sagtens lægges sammen dagen før, den skal spises, for så bliver bundene en smule blødere, og så er den nemmere at skære ud, uden at den smatter sammen.
Start med at sprøjte den hvide chokolademousse rundt i kanten på de nederste mørdejsbunde. Midten af mørdejsbunden fyldes så med karamelmoussen og drysses med flagesalt.
Læg den anden mørdejsbund ovenpå og dekorer toppen med den hvide chokolademousse.
Umiddelbart inden servering pyntes kagen med macarons, jordbær, kys, spiselige blomster, og hvad du nu ellers kan komme på. Du kan enten vælge at købe macarons eller lave dem selv. Jeg lavede selv dem, jeg har brugt på kagen her, men jeg skal lige finpudse opskriften, inden I får lov til at få den. Hvis du laver dem selv, kan du bruge resten af den hvide chokolademousse eller karamelmoussen som fyld.
Når kagen skal skæres ud, vil jeg anbefale at bruge en brødkniv, for at undgå at kagen smatter ud. Server kagen direkte fra køl, for så er moussen stadig hård i det, og så er den nemmere at skære ud.
Hej .,
Hvad gør jeg forkert, når karamelmoussen ikke bliver stiv/ fast ? Og den første portion skilte helt for mig.. jeg havde selv kogt min kondenseret mælk..
på forhånd tak.
Mvh Julia
Hej Julia. Det er ikke noget jeg selv har oplevet, men hvis fløden ikke har været kold nok, når du har pisket den, kan det godt være derfor. Hvis du har mod på at lave den igen, så ville jeg sætte blandingen på køl i et par timer, så skulle du gerne kunne piske den stiv.
Lyder så lækker, den vil jeg prøve at lave til min fødselsdag inden længe!
Men hvordan har du opbevaret den, efter at have samlet? Har du bare stillet den i køleskabet uden noget over, eller hvordan?
Hej Sandra. Det er jeg glad for at høre. Jeg samlede den umiddelbart inden servering, men du kan sagtens sætte den i køleskabet uden at lægge noget over. Bare sørg for, at der ikke står noget i køleskabet som kan afgive lugt til kagen 🙂
Hejsa. Den ser rigtig flot ud! Jeg har lige et spørgsmål. Når du siger, at din opskrift er til 10 personer, er der så til to tal der, eller har du lavet dobbelt?
Hej Sidse. Tusind tak. De to tal passer til ca. 10 personer, og her tog mine gæster altså flere gange (en enkelt hele tre gange). Så det er måske lidt lavt sat, men jeg vil hellere lave for meget end for lidt
Super, tak for svar. Vi bliver 22, hvoraf flere er børn. Så dobbeltportion brude kunne gøre det.
Lige ét spørgsmål mere. Kan du huske ca, hvor lang/bred dine kager er? Bare lige så jeg kan regne ud, hvor store tal, jeg skal have gang i
Ja det skulle sagtens være nok. Tallene fylder et helt A4-ark hver.
Tak Så må jeg i gang.
Hej.
Hvor mange tal passer opskriften ca til et eller to ?
Skal lave den som to tal og tænker du der måske er nok i opskriften til det eller skal jeg lave dobbelt ?
Hej Sannie. Opskriften passer til de to tal, du kan se på billederne, så det burde være nok med opskriften, som den er 🙂
Hej
Kan man lave noget af det dagen før?
Hej Bettina.
Du kan lave det hele dagen før 🙂 Men hvis du lægger kagen sammen dagen før, kan bundene godt blive bløde, så vent evt. med at lægge den sammen til et par timer før den skal spises.
Skal fløden piskes inden den blandes med den kogte Dulce lerche
Hej Susan. Nej det skal den ikke 🙂
Hej! Hvis man laver bundene dagen før, skal de så blot opbevares i en lufttæt pose? 🙂
Hej Emily. Ja, lige præcis, de kan bare komme i en frysepose 🙂
Hej
Kan blive lidt i tvivl om moussens bæreevne ,her i den sommervarme ?
Overvejede om jeg kunne ligge moussen på køl for at den kunne sætte sig lidt,men er i tvivl om jeg så kan sprøjte den jævnt ud ??? Mvh Karin
Hej Karin. Du burde godt kunne komme karamelmoussen på køl, inden den sprøjtes ud, men den hvide chokolademousse er i forvejen meget fast, så den ville jeg ikke være nervøs for her i sommervarmen.
hej. jeg har kigget lidt på nettet for at finde det der, dulce de leche, ved du hvor man kan købe det henne. skal lave kagen nu her den 3august til min fødselsdag
Hej Line. Man kan i hvert fald købe det på nemlig.com, men tror også man kan få det i de større supermarkeder.
Kan man bruge vanilje sukker i stedet for ekstrakt??
Hej Birthe. Ja det kan man sagtens.
Jeg havde også problemer med at få pisket karamelcremen fast nok og måtte starte forfra. Jeg endte med at koge fløde og konds.mælk op ( havde også købt den færdige) – til lige før kogepunktet, tage det af varmen og tilsætte 3 blade husblas (som havde ligget i koldt vand i 10-15 min). Efter 4 timers tid på køl kunne jeg så piske det, så det holdt formen. Men nøj den creme smager godt
Hej Lone. Ej hvor godt, at du fandt en løsning! Jeg har aldrig haft problemer med den, så det er meget mystisk. Den bliver meget blød, men man skulle lige kunne sprøjte den ud. Men det er ikke meningen, at den skal bære kagen, det er den hvide mousse, der skal gøre det. 🙂
Hej, er ude i at lave en tilsvarende kage med mørdejsbunde, men er ærlig talt i tvivl om det ikke bare blive smattet når den skal skæres…. og spises. Hvad tænker du?
Bedste hilsner fra Tina
Hej Tina.
Den hvide chokolademousse er meget stiv, så hvis du kommer kagen på køl i et par timer efter den er samlet, så er den meget stabil.
Du kan nok ikke undgå at det vil falde lidt sammen, når der spises af den, men jeg synes det fungerede rigtig fint, og hvis du bruger en brødkniv som anbefalet, så er det meget nemmere at skære.
Hej, er det vameluft eller overunder bundende skal bages ved?
Hej Josephine. De skal bages ved almindelig ovn.
Har du en opskrift til de marcarons der er på kagen?
Hej Agnethe. Jeg har ikke en opskrift på macarons lige i øjeblikket, men jeg arbejder på en, som jeg forhåbentlig snart kan lægge op.
Hej Josephine
Jeg glæder mig til og prøve denne taget til min mormors fødselsdag på Lørdag. Men har lige nogle spørgsmål 🙂
1. Festen er i KBH og jeg kommer fra Aarhus om fredagen og kan derfor først starte på kagen lørdag morgen, kan jeg godt det? Kagen skal først bruges om aftenen efter aftensmaden.
2. Hvordan er kagen og skærer? Frygter den godt kan falde lidt sammen når man skære et stykke, har du erfaring med det?
Venligst Mette
Hej Mette.
Det er jeg rigtig glad for at høre 🙂 Du kan godt lave det hele på dagen. Jeg ville starte med at blande karamelmoussen og sætte på køl, så den får lov til at stå så længe på køl som muligt, inden den skal piskes. Hvis du selv vil lave marengs, kan du sagtens lave dem nu, så du sparer lidt tid 🙂
Jo længere tid den står på køl, når den er samlet, jo nemmere er den at skære. Den kan selvfølgelig godt falde en smule sammen, men den hvide chokolademousse er meget fast, så hvis den får lov til at stå lidt på køl, er den nemmere at skære.
Rigtig god fornøjelse.
/Josefine
Hej Josephine.
Jeg glæder mig til at afprøve den fine kage her, til min datters 1 års fødselsdag.
Men kan man egentlig komme frugtfarve (eller vil du anbefale pasta) i den hvide chokolademousse, så den bliver lyserød?
Mvh. Louise
Hej Louise.
Ja det kan du sagtens, og jeg vil helt klart anbefale at bruge pastafarve. 🙂
/ Josefine
Kan man bage mørdejen allerede om torsdagen og så først samle den søndag?
Hej Sanne. Ja det kan du sagtens 🙂
Kan man lave begge mousser dagen før og så bare lægge dem på køl og så samle den først på dagen (skal bruge den om aften)
Ang. Hvis man har købt kondenseret mælk, hvor laver man så moussen?
Hej Laura
Ja, det kan du sagtens. Er spørgsmålet hvordan man laver Dulce de leche af kondenseret mælk? Du koger blot dåsen (uåbnet) helt dækket med vand i 3-4 timer, og lader dåsen køle helt af. Så har du den lækreste karamel 🙂
/Josefine
Hvor finder jeg tallene der skal printes ud, jeg skal bruge samme tal, min søn fylder 29 år 🙂
Hej Pia
Jeg har desværre ikke gemt en fil med tallene, så det er bare at gå i gang med word. Og tillykke med din søn 🙂
/Josefine
Hej Josephine!
Når man skal lave karamel moussen, er det så rigtigt forstået at man bare skal blande dulche de leche med upisket fløde, sætte blandingen på køl og så derefter piske det sammen?
Hej Cassandra
Ja, det er helt korrekt forstået 🙂
/Josefine
Hej Josefine.
Dumt spørgsmål.
Jeg tænker at lave en chokoladekage og bruge karamel moussen, som topping?
Kan det godt fungere, eller er den for flydende?
Hej Ditte
Det lyder super lækkert, og det kan du sagtens 🙂
/Josefine
Pingback: Limemoussekage med marengs - perfekt størrelse til kagetapas - fines.dk
Pingback: Hvid chokoladesmørcreme opskrift - NEM OG LÆKKER - fines.dk
Jeg skal kun lave et “2” tal, skal jeg så bare halvere alle ingredienser både tik mousse og dej?
Hej Nanna!
Ja, det ville jeg gøre 🙂
/Josefine
Skal dulche de leche koges eller andet før den blandes med fløden?
Hej Nanna
Nej, det skal det ikke. Det er kun, hvis du køber kondenseret mælk, at den skal koges inden 🙂
/Josefine
Hej
Jeg står og skal lave mørdejsbundene med kakao. Vil bare spørge om, hvor meget kakao skal der tilsættes og hvor meget skal melet så reduceres?
Mvh Marlene
Hej Marlene
Du kan finde opskriften på mørdejsbunde med kakao her: https://fines.dk/dulcey-kage/
/Josefine