Julekage med klementin og chokolade

Julekage med klementin og chokolade

Så er det blevet jul igen! Og det er vist ikke nogen overraskelse, at der bliver bagt ekstra meget i juletiden. Vi hygger ofte med hjemmebagte småkager og konfekt. Men jeg elsker nu også en god julekage, og det er netop hvad du kan finde her! Jeg har nemlig eksperimenteret lidt med en julekage med klementin og chokolade.

Jeg kan næsten leve af klementiner i juletiden, så det var meget oplagt, at jeg skulle have klementin med i dette års julekage. Derudover består kagen af en sprød mørdejsbund, chokoladeganache med mandelknas, klementincurd, hvid chokoladeganache og er dekoreret med smørcreme.

Juletærte med klementin og mørk chokolade

Hvis du ikke er så meget til smørcreme, kan du sagtens vælge at dekorere kagen på en anden måde. Du kan lave ekstra af mandelkrokanten og drysse grofthakkede stykker ovenpå kagen eller dekorere kagen med smeltet mørk chokolade som på denne Ritter Sport islagkage:

Ritter Sport islagkage - fines.dk

Opskriften er meget velegnet til at lave dagen før, den skal spises, da den har godt af at stå og sætte sig.

Mange af elementerne i opskriften kan endda laves i god tid, så man ikke behøver at lave det hele på en gang. Lav for eksempel mandelkrokanten ca. en uge før og opbevar i en lufttæt beholder. Klementincurden kan også sagtens laves 1-2 uger før brug. Den skal blot opbevares i køleskabet. Smørcremen kan også laves og farves en lille uge før, så den er klar til brug. Opbevar smørcremen i køleskabet i skåle overtrukket med husholdningsfilm. Smørcremen stivner, når den bliver kold, så tag den ud af køleskabet en halv times tid inden du skal bruge den.

Julekage med grøn krans

Dekoration med smørcreme

Til dekorationen af julekransen på toppen af kagen har jeg brugt følgende to tyller:

Derudover har jeg brugt rød, brun og mørkegrøn pastafarve fra Wilton. Rød smørcreme kan være en smule svær at lave. Jeg brugte Wiltons røde pastafarve kombineret med en lille smule brun for at få en kraftig rød farve.

Det er en god ide at lave smørcremen en dag i forvejen. Farverne bliver nemlig mørkere, når de får lov til at hvile. Farv derfor ikke al smørcremen, men gem lidt af den hvide, hvis nu nogle af farverne er blevet for mørke.

På min instagram kan du se en hurtig video af, hvordan jeg dekorerede kagen med smørcreme. Se videoen her.

Julekage med klementin og chokolade

Lækker julekage med mørdejsbund, chokoladeganache med mandelknas, klementincurd og hvid chokoladeganache.

Opskriften passer til en tærteform på ca. 22 cm i diameter.

Lav gerne kagen dagen før den skal spises.

Ret Bagværk
Keyword Jul, Tærter
Antal 10 personer

Det skal du bruge

Mørdej

  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 75 g koldt smør
  • 1/2 æg

Chokoladeganache med mandelknas

  • 50 g sukker
  • En lille klat smør (ca. 15 g.)
  • 50 g mandler
  • 75 g mørk chokolade på omkring 50 %
  • 50 g piskefløde

Klementincurd

  • 60 g smør
  • 110 g sukker
  • Skal fra 2 økologiske klementiner
  • 60 g klementinsaft (ca. 2-3 stk.)
  • 4 æggeblommer

Hvid chokoladeganache

  • 200 g hvid chokolade
  • 100 g piskefløde

Smørcreme

  • 100 g sukker
  • 50 g vand
  • 125 g blødt smør
  • 1 knsp. salt

Sådan gør du

Mørdej

  1. Skær smørret i små tern og sæt det i køleskabet mens de andre ingredienser vejes af.

  2. Blend mel, flormelis og koldt smør til det ligner krummer.
  3. Tilsæt ægget og saml kun lige dejen. Dejen må endelig ikke æltes for meget.

  4. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm eller en pose og læg den på køl i minimum en time.

  5. Når dejen har hvilet, rulles den tyndt ud på et stykke bagepapir med en smule mel på.

  6. Rul forsigtigt dejen op på kagerullen, så den nemmere kan placeres i tærteformen på ca. 22 cm i diameter.
  7. Tryk let dejen ind til siderne på tærteformen, men pas på ikke at trykke for hårdt. Skær overskydende dej af og stil gerne tærten på køl i en halv times tid inden den skal bages.

  8. Lav prikker med en gaffel på bunden af tærtedejen.
  9. Læg et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og fyld med bønner eller ris, da mørdejen skal blindbages.

  10. Bag tærten i 15 min. ved 175 grader alm. ovn. Tag tærten ud af ovnen og fjern ris/bønner og bagepapir. Bag tærten videre i ca. 10 min. indtil den bliver gylden.

  11. Lad tærtebunden køle helt af.

Chokoladeganache med mandelknas

  1. Smelt smør og sukker ved lav varme til alt sukkeret er opløst, og det får en gylden farve.

  2. Tilsæt mandlerne og rør lidt rundt.
  3. Hæld det ud på et stykke bagepapir med et træspækbræt under og lad det køle helt af.
  4. Hak karamelmandlerne fint eller blend dem. Det skal ikke blendes til mel, men der skal stadig være lidt struktur i dem, så det giver lidt knas.

  5. Hak chokoladen fint og smelt i mikroovnen eller over vandbad.

  6. Lun fløden til det koger og hæld straks over den smeltede chokolade.
  7. Rør rundt med en ske eller en lille dejskraber i midten af skålen indtil ganachen samler sig.
  8. Bland ganachen sammen med mandelknaset og fordel på den afkølede tærtebund. Sæt tærten på køl.

Klementincurd

  1. Smelt smørret over medium varme og tag gryden af varmen, når det er helt smeltet.

  2. Pisk sukker, klementinskal og -saft med det smeltede smør. Tilsæt æggeblommerne lidt ad gangen.

  3. Sæt gryden tilbage på medium varme og pisk indtil massen tykner. Det sker ved ca. 80-85°C.

  4. Lad curden køle en smule af og hæld den herefter ovenpå tærtebunden med chokoladeganachen og sæt tærten tilbage på køl.

Hvid chokoladeganache

  1. Hak chokoladen fint og smelt i mikroovnen eller over vandbad.
  2. Lun fløden til det koger og hæld straks over den smeltede chokolade.

  3. Rør rundt med en ske eller en lille dejskraber i midten af skålen indtil ganachen samler sig.

  4. Lad ganachen køle en smule af og fordel den så i tærteformen ovenpå klementincurden.

  5. Prik hul på eventuelle luftbobler med en nål eller en spids kniv.
  6. Sæt kagen på køl i et par timer til ganachen har sat sig.

Smørcreme

  1. Kog sukker og vand til alt sukkeret er opløst.

  2. Lad sukkerlagen køle helt ned – sæt den gerne i køleskabet.

  3. Pisk smør lyst og luftigt – det tager ca. 10 minutter.
  4. Tilsæt herefter den afkølede sukkerlage i en tynd stråle mens der piskes.
  5. Tilsæt salt og rør godt rundt.
  6. Farv halvdelen af smørcremen mørkegrøn og 1/4 rød. Gem den sidste 1/4 smørcreme, hvis nogle af farverne bliver for mørke.

Dekorering af kagen

  1. Kom den grønne smørcreme i en sprøjtepose med bladtyl nr. 68 i.

  2. Begynd at lave små blade i en cirkel på kagen. Se evt. videoen på instagram for at lure, hvordan jeg gjorde. Der er link til videoen længere oppe.

  3. Lav gerne bladene i flere lag, så der dannes en fin og høj krans.
  4. Kom nu den røde smørcreme i en anden sprøjtepose med en lille rund tyl nr. 3 i.

  5. Lav små dutter rundt omkring på kransen indtil du er tilfreds.

  6. Sæt kagen på køl indtil den skal serveres.

Man kunne også sagtens drysse kransen med lidt flormelis, for at få lidt “sne” på kransen. Jeg prøvede lige at teste det af på noget af kagen, og synes faktisk det så super fint ud!

Julekage med chokolade og klementin
TIP
Udskift klementinsaft og -skal med appelsin – det vil også give en super lækker kage!

Har du brug for mere inspiration til kager og julegodter, der kan laves i julen? Så kan du se alle mine juleopskrifter her.

Rigtig god julebagning!