Nytår står for døren, og igen i år har jeg udviklet en ny nytårskage til årets store aften. Her får du nemlig opskriften på en nytårskage med passionsfrugt, hasselnøddekrokant og mørk chokoladecreme.
Vil du gerne have mere inspiration til desserten til nytår, så se mine bud på andre nytårskager lige her:
Et af mine krav til en nytårskage er, at man skal kunne forberede den i god tid. Man skal altså ikke stå og stresse på nytårsaftensdag med kage, og der skal gerne være minimal forberedelse på selve aftenen.
Og denne kage opfylder præcis dette. Kagen kan nemlig laves fuldstændig færdig med pynt og det hele dagen før, og så er de bare klar til servering. Nemmere bliver det ikke!
Udstyr
Tærteringe
Jeg har brugt “Tarte ring round Ø80 mm” fra Silikomart, som blandt andet kan købes her. De måler 8 cm i diameter og 2 cm i højden. Der er 6 stk. i pakken, så hvis man skal lave denne opskrift, kan man bare lave tærtebundene af to omgange.
Tyl
Tyllen man bruger til at lave mønsteret med chokoladecremen hedder “St. Honoré tyl”. Men hvis man ikke lige ligger inde med denne tyl, kan man sagtens lave den selv! Det gjorde jeg, da jeg lavede disse kager, og det fungerede bare så godt. Jeg har prøvet at illustrere herunder, hvordan du skal klippe sprøjteposen for at få denne form:
Pynt
Guldstøvet jeg har brugt er fra Mill & Mortar.
Blindbagning eller ej?
Jeg plejer normalt at blindbage mine tærtebunde, men lige med denne opskrift synes jeg faktisk kun at det gjorde tærterne grimmere. Da jeg lagde bagepapiret i og fyldte med ris, så lavede bagepapiret hakker i mørdejen, så det ikke blev så skarpt. Så jeg endte faktisk med at bage nogle nye tærtebunde uden at blindbage – og de blev så fine! De boblede ikke op i bunden og siderne blev også hvor de skulle.
Men det er vigtigt at holde godt øje med tærterne, når de bages. De må endelig ikke få for meget. Det er også vigtigt at tærtedejen er rullet ud i samme tykkelse, da man ellers kan risikere at tærtebundene ikke bliver bagt jævnt.
Husblas eller ej?
I opskriften har jeg angivet, at passionsfrugtcurden skal tilsættes en smule husblas. Dette kan dog sagtens undværes, hvis man ikke er så glad for at bruge husblas. Grunden til at jeg bruger det i opskriften, er for at gøre curden en lille smule mere fast. Hvis man ikke bruger husblas, så vil curden flyde lidt ud, når man skærer i den, men det gør jo ikke så meget, hvis man laver disse små portionsanrettede tærter.
Se eksemplerne på billederne herunder, hvor jeg har vist resultatet af kagerne med og uden husblas:
Og nu til selve opskriften, som du finder herunder:
Nytårskage med passionsfrugt, hasselnøddeknas og mørk chokoladecreme
Her får du opskriften på små lækre tærter, som er oplagte at servere til nytårsaften.
Det skal du bruge
Mørdej
- 75 g koldt smør
- 150 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1/2 æg
Hasselnøddekrokant
- 50 g hasselnødder
- 50 g sukker
- En lille klat smør (ca. 15 g.)
Passionsfrugtcurd
- 1,5 bl. husblas
- 120 g smør
- 200 g sukker
- 200 g passionsfrugtsaft (6-7 stk.)
- 4 æggeblommer
- 1 stort æg
Mørk chokoladecreme
- 160 g mørk chokolade ca. 56 %
- 160 g blødt smør
- 200 g flormelis
- 1 dl piskefløde
Dekoration
- Guldstøv
- En håndfuld hasselnødder
- Rød skovsyre
Sådan gør du
Mørdej
-
Skær smørret i små tern og sæt det i køleskabet mens de andre ingredienser vejes af.
-
Blend mel, flormelis og koldt smør til det ligner krummer.
-
Tilsæt ægget og saml kun lige dejen. Du må endelig ikke ælte dejen for meget.
-
Pak mørdejen ind i husholdningsfilm eller en pose, og læg den på køl i minimum en time.
-
Når dejen har hvilet æltes den kun lige sammen, så den kan rulles tyndt ud på et stykke bagepapir med en smule mel på.
-
Stik cirkler ud til bundene på de små tærter og skær derefter lange strimler til kanterne.
-
Tryk let dejen ind til siderne på tærteformene, men pas på ikke at trykke for hårdt. Skær overskydende dej af og stil gerne tærterne på køl i en halv times tid inden de skal bages.
-
Lav prikker med en gaffel på bunden af tærtedejen.
-
Bag tærterne i ca. 20 min. ved 175 grader alm. ovn indtil de bliver gyldne.
-
Lad tærtebundene køle helt af.
Hasselnøddekrokant
-
Rist hasselnødderne ved 150 grader alm. ovn i 10-15 minutter til de får lidt farve. Tag også de hasselnødder med som skal bruges til pynt senere.
-
Fjern de fleste skaller fra hasselnødderne og stil dem til side.
-
Smelt smør og sukker ved medium varme til det får en gylden farve og alt sukkeret er opløst.
-
Tilsæt hasselnødderne og rør lidt rundt. Husk at tage de hasselnødder fra, der skal bruges til pynt.
-
Hæld det ud på et stykke bagepapir med et træspækbræt under og lad det køle helt af.
-
Hak hasselnøddekrokanten groft. Det er vigtigt, at det ikke bliver hakket for fint, da der skal være lidt at tygge på.
-
Fordel krokanten ligeligt på de afkølede tærtebunde.
Passionsfrugtcurd
-
Læg husblassen i blød i koldt vand.
-
Smelt smørret over medium varme og tag gryden af varmen, når det er helt smeltet.
-
Pisk sukker og passionsfrugtsaft med det smeltede smør. Tilsæt æggeblommer og det hele æg lidt ad gangen mens der piskes.
-
Sæt gryden tilbage på medium varme og pisk indtil massen tykner. Det sker ved ca. 80-85°C.
-
Tag gryden af varmen og sigt kernerne fra.
-
Vrid husblassen fri for vand og tilsæt i curden og rør godt rundt.
-
Lad curden køle en smule af og hæld den herefter ovenpå tærtebundene med nøddekrokanten og sæt tærten på køl i nogle timer indtil curden har sat sig.
Mørk chokoladecreme
-
Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen og lad det køle en smule af.
-
Pisk smør og flormelis lyst og luftigt – det tager ca. 10 minutter.
-
Tilsæt herefter den let afkølede chokolade mens der piskes.
-
Tilsæt fløden lidt ad gangen og pisk godt.
-
Når al fløden er tilsat, er cremen klar til brug.
-
Kom chokoladecremen i en sprøjtepose med St. Honoré tyl i eller klip sprøjteposen som vist længere oppe.
-
Sprøjt chokoladecremen på tærterne i et vandret mønster fra side til side.
Dekoration
-
Vend hele og hakkede hasselnødder i guldstøv og placer dem på chokoladecremen.
-
Drys kagerne med guldstøv og dekorer yderligere kagerne med blade fra rød skovsyre.
Noter
Opbevar tærterne på køl. Lad gerne tærterne stå på køkkenbordet en halv times tid inden de skal spises. Så når chokoladecremen at få en lidt blødere konsistens, som er super lækker!
Rigtig god bagelyst og godt nytår!