Fastelavnsboller af vandbakkelser med chokoladeskum

Fastelavnsboller af vandbakkelser med chokoladeskum og saltkaramel – Choux au Craquelin

Okay. Her kommer en KÆMPE hemmelighed, som jeg har prøvet at skjule længe. Det er et enormt tabu, og jeg føler, at jeg har gået alene med det hele livet. Nu kommer det. JEG KAN IKKE LIDE FASTELAVNSBOLLER! Jeg er simpelthen ikke til al den creme, som fastelavnsbollerne er kendt for, så jeg har i mange år pænt takket nej til de festlige boller. INDTIL NU! For nu skal jeg da lige love for, at der er gået sport i den, og kampen om de flotteste og lækreste fastelavnsboller er sat ind. Nu da der er kommet så mange forskellige former for fastelavnsboller, så har jeg endelig fundet nogle, som jeg godt kan lide. Så nu var det på tide, at eksperimentere med fastelavnsbollerne i køkkenet, da jeg fik en masse gode ideer til den festlige bolle. Og det blev til disse lækre fastelavnsboller af vandbakkelser med chokoladeskum og saltkaramel. De smelter bare fuldstændigt på tungen.

Denne fastelavnsbolle er det man kalder en “Choux au craquelin”, som består af en luftig vandbakkelse toppet med en sprød småkage på toppen. Jeg har valgt at fylde disse små fastelavnsboller med chokoladeskum og saltkaramel, som giver den perfekte kombination af sødt, sprødt og salt. Toppen er pyntet med chokoladeskum og karamelpynt.

Choux au Craquelin - Fastelavnsboller af vandbakkelser

Historien om fastelavnsboller

Fastelavnsboller var i første omgang en almindelig hvedebolle uden creme og glasur, som blev spist til fastelavn lige inden fasten, der varede i 40 dage. Her proppede man sig med alt det, man ikke måtte spise i fasten, som blandt andet var hvidt mel og sukker. Det var først meget senere, at wienerbrødsvarianten blev introduceret af Frk. Jensen.

Varianter af fastelavnsboller

Når man snakker om fastelavnsboller, kan man dele dem op i tre kategorier, som er de mest almindelige i dag:

  • Fastelavnsboller af gærdej
  • Fastelavnsboller af wienerbrød
  • Fastelavnsboller af vandbakkelser

Der er forskel i fyld og former på de forskellige typer fastelavnsboller og det er klart en smagssag, der afgør hvad man er til. Jeg kommer muligvis til at lave opskrifter på alle tre varianter, og jeg fik derfor lyst til at starte med at lave fastelavnsboller af vandbakkelser! Jeg har nemlig set mange lave flotte Choux au Craquelin, som jeg blev inspireret af.

Fastelavnsboller af gærdej er bedst kendt med glasur på toppen og creme/remonce i midten. Man kan ofte også finde syltetøj i denne fastelavnsbolle.

Fastelavnsboller af wienerbrød fås også med creme/remonce ligesom gærdejsvarianten, men du finder også fastelavnsboller af wienerbrød der minder mere om flødekager med forskellige former for flødeskumsfyld.

Fastelavnsboller af vandbakkelser er også blevet rigtig populære, da det er hurtigt og nemt at lave, hvor wienerdejen godt kan tage lang tid at lave fra bunden. Vandbakkelserne fyldes for det meste med enten creme eller flødeskumsfyld.

Fastelavnsboller med chokoladeskum og saltkaramel

Choux au hvaffor noget?

Choux au Craquelin består af en vandbakkelse toppet med en simpel småkagedej, som giver det krakkelerede udseende. Småkagen giver også en sødme og sprødhed, som komplementerer vandbakkelsen rigtig godt!

Du kan sagtens lave disse vandbakkelser uden småkagedejen, så får du en helt almindelig vandbakkelse. Men det kan virkelig anbefales at afprøve dem med den sjove overflade – de bliver super smukke og smager skønt!

Forberedelse

Både saltkaramel og karamelpynt kan sagtens laves 1-2 uger i forvejen. Hvis du har travlt, kan du bruge færdigkøbt Dulce de Leche i stedet for saltkaramellen.

De færdige kager har bedst af at blive spist, umiddelbart efter de er blevet bagt og samlet, så det bedste er at lave resten på dagen. Vandbakkelserne bliver nemlig hurtig bløde, og så er de ikke så spændende. Men man kan faktisk godt bage dem en dag før, og så give dem en tur i ovnen på ca. 5 minutter, indtil de er sprøde igen.

Fastelavnsboller af vandbakkelser med chokoladeskum og saltkaramel – Choux au Craquelin

De sprødeste og luftigste vandbakkelser fyldt med chokoladeskum og saltkaramel.

Lav gerne saltkaramelsauce, karamelpynt og småkagedej dagen før.

Ret Bagværk
Antal 12 stk.

Det skal du bruge

Saltkaramelsauce

  • 100 g sukker
  • 45 ml vand
  • 100 g fløde
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 1/2 tsk. salt

Karamelpynt (valgfrit)

  • 50 g sukker
  • 1 klat smør (ca. 15 g)

Småkagedej / Craqueline

  • 40 g smør (stuetemp.)
  • 45 g hvedemel
  • 45 g sukker

Vandbakkelser

  • 65 ml vand
  • 65 g smør
  • 1 tsk. sukker
  • 1 nip salt
  • 65 g hvedemel
  • 95 g æg (ca. 2 stk.)

Chokoladeskum

  • 2,5 dl piskefløde
  • 100 g flormelis
  • 25 g kakao
  • 1 tsk. vaniljesukker

Sådan gør du

Saltkaramelsauce

  1. Smelt sukker og vand i en gryde ved medium varme i 10-15 min. Du må endelig ikke røre i sukkermassen endnu.

  2. Lun imens fløden, så den ikke er iskold.

  3. Når sukkerlagen begynder at få farve som rav, så tag gryden af varmen.

  4. Hæld nu fløden og vanilje i karamellen lidt ad gangen, mens du rører rundt. Bliv ved med at røre indtil det ikke bobler mere.

  5. Tilsæt salt til sidst og stil karamelsaucen på køl til dagen efter.

Karamelpynt

  1. I en lille gryde smeltes smør og sukker på lav varme indtil du får en gylden karamel.

  2. Hæld karamellen ud på et stykke bagepapir med et spækbræt under og spred karamellen ud med en palet. Lad det køle helt af.

  3. Bræk karamellen i små stykker og opbevar dem i en lufttæt beholder indtil kagerne skal dekoreres.

Småkagedej / Craqueline

  1. Bland det hele godt sammen og rul det tyndt ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 2 mm.

  2. Udstik 12 cirkler med en rund udstikker på ca. 4,5 cm. Lad dem sidde på bagepapiret og sæt så hele dejen på køl 1 times tid eller på frys i en halv times tid, indtil dejen er fast.

  3. Fjern det overskydende dej, så der kun er de 12 cirkler tilbage. Opbevar dejen på køl eller frys indtil vandbakkelserne skal bages.

Vandbakkelser

  1. Tag et stykke bagepapir og tegn runde cirkler på bagsiden af det med en rund udstikker på ca. 4,5 cm i diameter. Sørg for at der er god plads mellem dem, så vandbakkelserne ikke flyder sammen.

  2. Vend bagepapiret om og placer på en bageplade. Sprøjt gerne med lidt bagespray på bagepladen, så bagepapiret bedre hænger fast.

  3. Kom vand, smør og sukker i en gryde og varm det langsomt op indtil det koger.

  4. Tag gryden af varmen og tilsæt mel og salt som blandes godt sammen med et piskeris.

  5. Når det er blandet helt sammen, skal melet ristes. Gryden sættes tilbage på lav varme, samtidig med at der røres konstant rundt i ca. 2 minutter.

  6. Tag nu gryden af varmen og lad det køle en smule ned.

  7. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt rundt, så dejen bliver helt ensartet. Dejen skal være klistret, men fast nok til at kunne holde formen.

  8. Kom dejen i en sprøjtepose med en rund glat tyl på ca. 1 cm.

  9. Hold sprøjteposen helt vinkelret på bagepladen, og sprøjt dejen ud indtil de er lige så store som de tegnede cirkler.

  10. Tag småkage-cirklerne ud af køleskabet eller fryseren og læg småkagerne midt på dejen.

  11. Bag kagerne ved 180 g alm. ovn i 30-35 minutter indtil de er sprøde og gyldne.

  12. Det er vigtigt ikke at åbne ovnen, før der er gået 25-30 min, da de så kan risikere at falde sammen.

  13. Lad dem køle helt af, inden de fyldes med kakaoskum.

Chokoladeskum

  1. Hæld piskefløden i en skål og sigt flormelis, kakao og vanilje i.

  2. Rør det godt sammen og lad det gerne stå en times tid i køleskabet, så kakaoen bliver godt opløst i piskefløden.

  3. Pisk det sammen indtil du får faste toppe, men pas endelig på ikke at piske for meget, så det begynder at gryne.

  4. Kom chokoladeskummet i en sprøjtepose med en lille stjernetyl i.

Samling

  1. Skær et lille hul i toppen af vandbakkelserne, så tyllen kan komme ind.

  2. Fyld chokoladeskum i vandbakkelserne helt op til kanten.

  3. Kom saltkaramellen i en sprøjtepose med en lille glat tyl i.

  4. Sprøjt herefter saltkaramellen i midten af chokoladeskummet.

  5. Sprøjt en lille roset på toppen af kagen, så den dækker hullet.

  6. Sæt et lille stykke af karamelpynten ned i hver roset og server kagerne straks.

Rigtig god bagelyst!