Luftballonkage

Luftballonkage med bamser

Her får du en guide til, hvordan du laver en luftballonkage med bamser i fondant.

Jeg vil løbende lave trin-for-trin guides af forskellige fondantfigurer og andet kagedekoration, så du selv kan gå i gang med at dekorere kager. I denne guide vil jeg vise, hvordan man laver en bamse og en luftballon som kagen er dekoreret med.

Bamserne kan du bruge som dekoration på lagkager, når der f.eks. skal holdes barnedåb eller børnefødselsdag. Men du kan også lave bamserne lidt mindre og bruge dem som pynt på cupcakes.

Hvis du ikke har arbejdet med fondant før, anbefaler jeg, at du først læser min generelle guide til fondant, som du kan finde her:

Alt du skal vide om fondant - guide - fines.dk

Her kan du finde mine bedste tips og tricks, der hjælper dig til at få det bedste resultat. Har du allerede helt styr på at arbejde med fondant, så er det bare med at komme i gang. 🙂

Sådan laver du en bamse i fondant

Bamse med hjerte

Det skal du bruge

Black line

Det skal du bruge til at lave en bamse i fondant

Ingredienser:

  • Ca. 62 g hvid fondant pr. bamse
  • Sort pastafarve
  • Tyloselim (laves dagen før – find opskriften her)
  • En tynd spaghetti
  • Maizena (til hænderne)

Redskaber:

  • Lille pensel
  • Fondantværktøj: “ball tool” og skærehjul med takker eller en tandstik
  • Urtekniv

Sådan gør du

Black line

1 time før start
Inden du begynder, er det vigtigt, at du tilsætter tylosepulver til fondanten. Tylosepulver gør fondanten mere elastisk og nemmere at arbejde med, og derudover får det også fondanten til at tørre hurtigere og holder dermed bedre på formen. Derfor er det også vigtigt, at du opbevarer, den fondant du ikke bruger i en lufttæt beholder eller pose.

Du skal tilsætte ca. 1 tsk. tylosepulver til 250 g fondant, som æltes godt sammen, inden du lader det hvile i ca. 1 time i en lufttæt beholder eller en plastikpose.

Modellering af bamse
Start med at veje fondanten af til de forskellige kropsdele. Målene skal ikke tages alt for bogstaveligt, da almindelige køkkenvægte ikke måler helt præcist. Men herunder kan du se, hvor meget fondant der skal bruges til bamsens kropsdele:

Oversigt over hvor meget fondant, der skal bruges til bamsens kropsdele.

Når du har vejet alle bamsens kropsdele af, opbevares de i en lufttæt beholder eller pose, så de ikke tørrer ud. Tag kun de dele ud som du skal bruge med det samme, og husk at ælte fondanten varm, så er den meget nemmere at arbejde med.

Herunder kan du se trin-for-trin, hvordan du modellerer bamsen:

Step 1-4

Bamsens hoved

1. Tril fondanten til bamsens hoved helt rund.
2. Tryk forsigtigt hovedet lidt fladt med håndfladerne.
3.-4. Tril fondanten til munden rund, og tryk den flad og en smule aflang. Lim munden fast på hovedet med tyloselim. Mal øjne og mund direkte på fondanten med sort pastafarve.

Step 5-8

Bamsens ører

5. Tril kuglen til ørene helt rund.
6. Brug “ball tool” til at trykke let ned i kuglen for at lave en fordybning.
7.-8. Skær fondanten over på midten, så du får to ører.

Step 9-12

Samling af hoved og krop

9. Lim ørene fast til hovedet med tyloselim.
10. Tril fondanten til bamsens krop helt rund, og tril forsigtigt den øverste del af kuglen, så den får form som en pære.
11. Stik spaghettien ned i kroppen, og knæk den af så hovedet kan sættes fast. Brug et skærehjul med takker eller en tandstik til at lave stikninger på bamsens mave.
12. Sæt hovedet fast på spaghettien.

Step 13-16

Bamsens arme og ben

13. Form fondanten til armene som en aflang pølse, og skær den diagonalt, som vist på billedet, for at få to arme.
14. Form armene som du vil på bamsens krop, og lim dem fast med tyloselim.
15. Samme som trin 13.
16. Form enden af benene som vist på billedet, og lim dem fast til kroppen.

Bamse i fondant

Den færdige bamse

Når du er færdig med bamsen, kan du sætte den til at tørre i et døgns tid i en lufttæt beholder. Denne bamse er 100% spiselig, men det er nok ikke den vildeste smagsoplevelse du får, da størstedelen af figuren består af sukker. Fondanten bliver hård, når den får lov til at tørre, og derfor kan den også være lidt svær at spise.

Denne bamse er blot en variation af, hvordan en bamse kan se ud. Du kan få mange forskellige udtryk på en figur, ved blot at ændre få detaljer, som du kan se på billederne herunder, hvor jeg har lavet lidt forskellige variationer, som du kan blive inspireret af.

Luftballonkage med bamser

Her har jeg f.eks. lavet benene på en lidt anderledes måde, men nåede ikke at tage billeder af processen. For at lave disse ben triller du først en kugle helt rund, former den derefter som en kegle, og trykker til sidst bunden lidt indad. På billedet herunder kan du se, hvordan benene så kommer til at se ud:

Bamse i luftballon

Kurven til luftballonen er en kraftig muffinform, som passede perfekt til kagens farvetema. Kurven er desuden fyldt op med kage, som kunne gives til festens hovedperson.

Kagen blev serveret til en navnefest, og derfor skulle barnets fødselsdag også fremgå af kagen, hvilket blev i form af en vimpel guirlande med dato på.

Luftballonkage - fane med dato

Selve kagen blev overtrukket med lyseblå fondant og dekoreret med hvide skyer og fire hvide bogstavklodser også lavet af fondant.

Luftballonkage bamse med hjerte og klodser

 

Sådan laver du en luftballon i fondant

Kage med bamse i luftballon

Normalt er jeg ikke særlig glad for at komme ting på kager, der ikke kan spises, men lige i dette tilfælde, synes jeg det var svært at finde på andre alternativer. Kuglen til kagens luftballon er derfor ikke spiselig, da den ikke må veje for meget, af risiko for at den vil blive for tung til at kunne stå ovenpå kagen på de tynde træspyd. Derfor gjorde jeg en undtagelse denne gang. Herunder kan du se, hvordan man laver en ballon til luftballonkagen.

Det skal du bruge

Black line

  • 3 træspyd
  • 1 flamingokugle/styroporkugle 120 mm (kan blandt andet købes hos Panduro Hobby)
  • Tyloselim (laves dagen før – find opskriften her)
  • Fondant i hvid og lyseblå
  • Et stykke bagepapir

Redskaber:

  • En pensel
  • En kniv
  • En blyant
  • En saks
  • En toiletrulle

Sådan gør du

Black line

Start med at måle flamingokuglen, og brug kniven til forsigtigt at markere streger, som vil passe til mønsteret på ballonen. Der skal være 8 streger ned langs siden. På kuglerne fra Panduro Hobby er der faktisk allerede markeret 8 streger, hvilket gør arbejdet noget nemmere. De var dog ikke markeret hele vejen rundt, så brug kniven til tydeligt at markere stregerne hele vejen rundt om kuglen.

Herefter skal du lave en skabelon til din kugle, som du kan bruge til at lave trekanter i fondant. Jeg startede nemlig med at lave den øverste del af kuglen først, og derefter lave den nederste del af kuglen, som på billedet herunder:

Luftballon step 1

Brug bagepapiret til at lave din skabelon ved at lægge det på kuglen, og tegn en trekant efter, der hvor du har markeret stregen med kniven. Klip Trekanten ud, og rul fondanten ud, så du kan skære den ud med brug af skabelonen.

Nu kan du sætte de tre træspyd ind i kuglen, og husk at måle efter, om højden passer med den muffinform, du vil bruge til kurv. Træspyddene skal kunne sidde i spænd i muffinformen, så det er vigtigt, at du tester dette inden du kommer fondanten på kuglen. Sæt desuden spyddene fast i kuglen i de streger du har markeret, så du kan komme fondanten udenom dem, som vist her:

Luftballon step 2

Sådan kommer du i gang

Pensl tyloselim på kuglen i en af de markerede trekanter og sæt fondanttrekanten på. Tag en trekant ad gangen, så du ikke har lim ud over det hele. Pas på ikke at strække for meget i fondanten, så den mister sin trekantede form. Gentag dette indtil den øverste halvdel af kuglen er dækket, og fortsæt med den nederste del af kuglen.

Det kræver lidt tålmodighed, da man skal få fondanten til at samle sig, så der ikke kommer revner imellem, og så skulle det gerne se sådan ud:

Luftballon Step 3

Når du er færdig med din luftballon, skal den helst stå og tørre natten over, og du kan passende sætte den i en toiletrulle – der passede min i hvert fald lige! Det er også meget rart at have muligheden for at stille luftballonen fra sig, mens man er i gang med at dekorere den med fondant – så hav endelig en toiletrulle klar, inden du går i gang med projektet.

Luftballon step 4

Sådan ser den færdige luftballon ud – klar til at blive sat fast på kurven:

Luftballon step 5

Når du har fyldt din muffinform/kurv til luftballonen op med kage, så kan du forsigtigt sætte luftballonen i spænd i muffinformen, og så er den klar til at blive placeret på din kage, eller hvad du nu vil bruge den til.

 

Del