Sprøde brunkager - fines.dk

Brunkager

Julen nærmer sig og det er tid til at bage masser af julegodter. Brunkager er for mig en af de kager, jeg bare SKAL bage hvert år. 

Så her får du en opskrift på brunkager, der er perfekt til at rulle ud og udstikke figurer. Kagerne hæver en smule op, da de indeholder potaske, som tilføjer sprødhed til kagerne. Opskriften kan også sagtens bruges til at lave et peberkagehus.

Sprøde brunkager - fines.dk

Jeg elsker brunkager. De kan for alvor sætte gang i julestemningen, og jeg elsker at man kan få mange timer til at gå med at stikke kager ud i de rigtige former og senere dekorere dem med glasur, hvis man ønsker dette.

Prøv for eksempel at lave spiseligt julepynt til juletræet. Brug et sugerør eller en rund tyl til at lave hul til en snor.

Brunkager - fines.dk

Rul dejen ud

Hvis du har problemer med at rulle dejen jævnt ud, kan jeg anbefale at investere i en kagerulle med afstandsstykker, så man kan rulle dejen ud i præcise tykkelser. Jeg bruger en kagerulle fra Joseph Joseph, som har 4 forskellige indstillinger, og til disse kager brugte jeg den mindste indstilling på 2 mm.

Når dejen rulles ud i 2 mm tykkelse, får du tynde sprøde brunkager. Rulles dejen ud i 4 mm tykkelse, får du bløde brunkager, som minder meget om honningkager. 

Brunkager


Ret Bagværk
Keyword Jul, Småkager
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Hviletid 8 timer
Samlet tid 50 minutter
Antal 150 stk.

Det skal du bruge

  • 125 g smør
  • 125 g brun farin
  • 250 g lys sirup
  • 500 g mel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 2 tsk. stødte nelliker
  • 1 knsp. salt
  • 1 spsk. vand
  • 2 tsk. potaske

Sådan gør du

  1. Smelt smør, brun farin og lys sirup i en gryde ved lav varme. Den brune farin skal være helt opløst i massen, inden du slukker for blusset og lader det køle lidt ned.

  2. Rør mel, kardemomme, kanel, nelliker og salt godt sammen og tilføj i smørmassen. 

  3. Opløs potasken i vandet og tilsæt dejen.

  4. Ælt det hele godt sammen og pak derefter dejen ind i husholdningsfilm og læg på køl til næste dag.

  5. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.

  6. Rul dejen tyndt ud, og skær den i de ønskede former eller figurer. Sørg for at kagerne har nogenlunde samme størrelse pr. bageplade, så de bliver bagt lige meget.

  7. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem midt i ovnen i 4-5 minutter. 

  8. Lad kagerne køle af på en bagerist inden de opbevares i en kagedåse.

Tænk ud af boksen Snefnug - fines.dk

Lav huller i brunkagefigurerne, for at give dem et anderledes look. Her har jeg brugt Wilton tyl nr. 104 til at lave mønster på et snefnug.

Snefnug brunkage - fines.dk

Sådan får du ensartede figurer

Det handler om at flytte så lidt på figurerne, når de først er stukket/skåret ud. Dejen bliver nemlig hurtig blød, og så bliver figurernes form ødelagt, hvis du flytter rundt på dem.

Derfor er det bedst at rulle dejen ud på et stykke bagepapir, stikke kagerne ud, fjerne overskydende dej og stille kagerne i fryseren/køleskabet i ca. 10 minutter. Når kagerne er blevet faste i konsistensen, kan du flytte dem rundt på bagepapiret, så der er plads til så mange som muligt. Brug en spatel for nemmere at løfte figurerne fra bagepapiret.

 Brunkager - fines.dk

  

Del