Skal du i gang med din første fondantfigur, eller vil du bare gerne have nogle tips til, hvordan du får det bedste resultat, så læs denne guide, der beskriver alt, hvad du skal vide om fondant.
Figurer eller pynt af fondant kan gøre underværker på dine kager, og derfor får du her mine bedste tips og råd, så du nemt kan komme i gang med at arbejde med fondant – uanset om du skal modellere figurer og blomster eller overtrække en kage.
Hvad er fondant?
Fondant er en slags spiselig modellervoks, der oftest består af flormelis, vand, olie og skumfiduser. Det går også under navne som marshmallow fondant (MMF), sugarpaste, sukkerpasta eller sukkerdej, og det kan blandt andet bruges til at overtrække kager eller til modellering af pynt og figurer.
Vigtige redskaber
Du kan nemt købe dig fattig i kageudstyr, og jeg har da også tendens til at gå amok i diverse kagebutikker, for man skal jo ikke gå ned på udstyr! Men her er en liste over de mest nødvendige ting, som du i hvert fald bør investere i, hvis du skal i gang med at lave fondantfigurer.
Maizena
Bruges ligesom mel bruges, når du bager boller. Fondanten har det med at klistre fast til fingre og bordplade, og derfor bliver maizena din bedste ven, når du arbejder med fondant. Drys lidt maizena på bordet og på dine hænder, inden du ruller fondanten ud på bordet.
Pas på at maizenaen ikke klumper, for så får du bare huller i fondanten. Du må endelig ikke bruge for meget maizena, for det kan udtørre fondanten, ligesom boller bliver tørre, hvis de får for meget mel.
Rullepind
Når du skal rulle fondanten ud, er rullepinden et vigtigt redskab. Fondant er meget modtagelig overfor små strukturer, og derfor kan du ikke bruge din trækagerulle til at rulle fondant ud. Derfor skal du bruge en non-stick rullepind, som er lavet specielt til at rulle fondant ud for at få det bedste resultat.
TIP:
Rul fondanten ud på en silikonemåtte, så den nemmere kan transporteres over på kagen.
Tylosepulver
Tylosepulver gør fondanten mere elastisk og nemmere at arbejde med. Derfor er det en god ide at tilsætte tylosepulver, når du skal lave fondantfigurer. Tylosepulveret får nemlig fondanten til at tørre hurtigere og holder dermed bedre på figurenes form. Når du har tilsat tylosepulver til fondanten, er det meget vigtigt, at du opbevarer den fondant, du ikke bruger i en lufttæt beholder eller pose, for at den ikke tørrer ud.
Du skal tilsætte ca. 1 tsk. tylosepulver til 250 g fondant, som æltes godt sammen, inden du lader det hvile i ca. 1 time i en lufttæt beholder eller plastikpose, inden du skal bruge den.
Tyloselim
Lim er stort set uundværligt, når du skal lave fondantfigurer, og med tylosepulver kan du lave spiseligt lim til dine projekter.
Opskrift på tyloselim:
- 1/2 tsk tylosepulver
- 1/2 dl kogende vand
Tilsæt tylosepulveret til det kogende vand, og rør det godt sammen. Det tager lidt tid for tylosen at blive opløst i vandet, så lav gerne limen dagen før. Tyloselimen skal opbevares i køleskabet, hvor det kan holde sig i et par måneder.
TIP:
Køb en lille flaske med pensel i, som kan bruges til at opbevare tyloselimen i. Så er det nemmere og hurtigere at lime sammen.
Fødevaregodkendte pensler
Pensler bruges f.eks. til at male øjne på fondantfigurer eller til at pensle lim på forskellige dele af fondantfigurerne, der skal limes sammen. Du kan finde fødevaregodkendte pensler i de fleste kagebutikker f.eks. hos specialkøbmanden.
Færdigkøbt eller hjemmelavet
Der findes mange typer af fondant, og der er ligeledes stor forskel i smag, konsistens og ikke mindst pris. Men overordnet set kan du enten vælge at købe fondanten færdiglavet, eller du kan lave den selv. Herunder kan du læse om de to typer af fondant.
Hjemmelavet fondant
Jeg laver for det meste min egen fondant, da det er billigt og nemt at lave. Det tager kun omkring et kvarter at lave, og så smager det bare bedre end færdigkøbt fondant. Du kan vælge at tilsætte smag til din hjemmelavede fondant, hvis du gerne vil eksperimentere lidt. Vil du lave din egen fondant, så søg på nettet efter “marshmallow fondant opskrift”.
Når du har lavet fondanten, kan du farve den i den farve, du skal bruge. Jeg bruger altid pastafarver til at indfarve fondanten, da de ikke er så flydende som almindelige frugtfarver. Det gør det nemmere at styre konsistensen på fondanten, og det er faktisk også billigere i længden, da pastafarver er meget drøje i brug.
TIP:
Brug gerne handsker, når du farver fondant, så du undgår farvede hænder.
Dog er det svært at farve fondant helt sort eller rød, da det er meget kraftige farver. Derfor bruger jeg altid færdigkøbt fondant, når jeg skal bruge farver som sort og rød.
Opskrift: Du kan finde opskriften på hjemmelavet fondant her.
Færdigkøbt fondant
Jeg har efterhånden fået afprøvet en del forskellige slags færdigkøbte fondantmærker, og den jeg synes fungerer bedst er FunCakes. Den er super nem at arbejde med, smager godt, og så har de et stort udvalg af forskellige farver. Færdigkøbt fondant bliver dog hurtigt dyrt i længden, så derfor kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra tid på at lave den selv.
Sådan arbejder du med fondant
Inden du går i gang med at lave fondantfigurer eller rulle fondanten ud til at overtrække en kage, så skal du ælte den rigtig godt igennem. Når fondanten får varme fra dine hænder, bliver den nemlig blødere og nemmere at arbejde med.
Hvis fondanten får lov til at stå for længe, uden at du arbejder med den, bliver den kold igen og vil have nemmere ved at sprække. Derfor er det vigtigt at arbejde hurtigt med fondanten – især når man skal overtrække kager, da det er en stor klump, man arbejder med.
Er fondanten blevet for hård, så kan du varme den i mikroovnen. Men pas på at den ikke får for længe i mikroovnen, da den kan blive meget varm inde i midten.
Maizena er din ven
Husk at bruge maizena på hænderne og på bordet, når du ruller fondanten ud. Pas på ikke at bruge for meget, for så udtørrer fondanten. Hvis du derimod bruger for lidt, vil fondanten sidde fast på dine hænder eller bordet.
TIP:
Hav en lille fondantklump liggende, som du triller rundt i hånden, efter du har vasket hænder. Så fjerner du nemlig fnuller, der skulle sidde på dine hænder fra håndklædet.
Tørring af fondantfigurer
Har du ikke tid til at vente på at fondanten tørrer, så har jeg et trick til, hvordan du hurtigere kan få dine figurer tørret. Tænd din ovn på varmluft – uden at indstille graderne på ovnen. På den måde vil ovnen bare puste luft rundt og virke som en tørremaskine. Stil dine fondantfigurer ind i ovnen i nogle timer, indtil de er blevet tørret. Det er selvfølgelig ikke den mest optimale metode, da det bruger en del strøm at have ovnen tændt, så brug kun denne metode i nødstilfælde.
Opbevaring
Fondant bør opbevares tørt, mørkt og køligt. Har du lavet din egen fondant, eller har du åbnet en færdigkøbt pakke, skal den opbevares i en lufttæt beholder, for at fondanten ikke tørrer ud.
Fondantpynt og -figurer
Pynt og figurer i fondant bør også opbevares tørt og køligt. Men de må endelig ikke komme i køleskabet, da det kan skabe kondens og gøre fondanten fugtig og blød.
Opbevar dem gerne i en papkasse for at undgå, at de bliver støvet, men samtidig kan ånde. Gamle Toffifee-æsker kan også bruges til blomster, som skal holde formen, mens de tørrer.
Kager overtrukket med fondant
Kager skal opsmøres, inden de overtrækkes med fondant, da f.eks. mousser kan “smelte” fondanten. Jeg bruger stort set altid smørcreme til opsmøring, men der findes andre alternativer, som du kan bruge til opsmøring. Når kagen er overtrukket, skal den opbevares på køl.
Opskrift: Få opskriften på smørcreme her.
Pas på kondens i køleskabet, der kan få fondanten til at svede. Dæk ikke kagen til med film eller lignende, da den skal kunne ånde. Hvis der er meget fugtigt i dit køleskab (hvis der f.eks. render vand ned bagerst i køleskabet), så sæt kagen i en papkasse for at afskærme den fra fugten, mens den stadig kan ånde.
Pingback: Guide: Sådan laver du en luftballonkage med bamser - fines.dk
Pingback: Lær at dekorere en kage som det japanske kirsebærtræ - fines.dk
Pingback: Nem opskrift på hjemmelavet fondant med skumfiduser │fines.dk
Pingback: VIDEOGUIDE: Lær hvordan du laver en fondant elefant - fines.dk