Talkager kan laves på mange forskellige måder, og her er en af de nemmere! Denne talkage med chokoladebunde og cream cheese frosting er nemlig god at lave, hvis du gerne vil lave kagen dagen i forvejen, for det kan du sagtens gøre dagen før, uden at kagen bliver tør eller frostingen bliver kedelig.
Talkager skal som regel pyntes på dagen, da pynt som slik, marengs eller spiselige blomster ikke holder sig godt på en frosting eller mousse, og derfor kan det godt være ret tidskrævende at lave, hvis man samtidig står med gæster. Men ved at lave denne talkage, kan du forberede det hele inden gæsterne kommer.
Skabelon
Chokoladebunden er bagt i en kageform på ca. 24×32 cm, så kagen blev lidt større end et A4 ark. Tallet er printet ud på et stykke A4, klippet ud og lagt ovenpå kagen, så man kunne skære efter skabelonen.
Jeg synes, det er nemmest at lave et billede med det tal eller bogstav, jeg nu skal bruge, og så printe det. Hvis du gerne vil lave dette 6-tal, kan du bare printe dette:
Udskæring af talkage
Det nemmeste er at skære kagen ud, når den er helt kold. Du kan sætte den i fryseren i en halv times tid, så den bliver ekstra kold. Denne kage er super svampet, hvilket gør den nemmere at skære ud, da den ikke krummer så meget, hvilket giver et flot finish på den færdige kage.
Jeg kan anbefale at skære kagen til med en lille kniv med takker – jeg er glad for at bruge en som denne. Start med at skære omridset af tallet i toppen af kagen og fjern så skabelonen. Skær nu helt igennem kagen med den lille kniv og fjern forsigtigt overskydende kage undervejs, som det skæres fra.
Pyntning af talkage
På denne talkage giver det en fed effekt, at der er brugt flere forskellige tyller til at sprøjte cremen på kagen. Man kan bruge alle mulige forskellige tyller, men til denne kage har jeg brugt disse 5 tyller:
- Tyl nr. 852 (stor lukket stjernetyl)
- Tyl nr. 18 (åben stjernetyl)
- Tyl nr. 22 (åben stjernetyl)
- Tyl nr. 27 (lukket stjernetyl)
- Tyl nr. 30 (lukket stjernetyl)
Farvning af cream cheese frosting
Noget af det jeg synes er sværest, er at få den farve, jeg gerne vil have. Sæt derfor god tid af til at farve cremen, for at få den helt rigtige nuance.
Til den lyseblå og mørkeblå frosting brugte jeg primært en mørkeblå pastafarve fra Wilton og en anelse rød for at få en mere “støvet” blå.
Til den hvide frosting tilsatte jeg meget lidt lilla, for at få frostingen til at blive mere hvid, da den godt kan have et lidt gulligt skær. Pas endelig på med at komme for meget lilla i ad gangen, da du risikerer at den bliver lilla i stedet for hvid.
Holdbarhed
Chokoladekagen holder sig lækker svampet i flere dage, så den kan sagtens bages et par dage før, den skal spises. Når kagen er samlet, kan kagen holde sig 1-2 dage i køleskabet. Undgå gerne at have fødevarer der har en kraftig duft i køleskabet, mens du opbevarer kagen deri.
Rester af kagen kan desuden fryses og spises på et senere tidspunkt.
Mængder
Hvis man laver denne talkage som et 6-tal, så vil der blive 10-12 gode stykker. Bliver man mange gæster, kan man eksperimentere med at skrive “6 ÅR”, så man har kage nok.
Talkage med chokoladebund og cream cheese frosting
Denne opskrift passer til et tal på størrelse med et A4 ark.
Brug en bageform på ca. 32×24 cm.
Opskriften passer til 10-12 personer.
Det skal du bruge
Chokoladebund
- 375 g mel
- 450 g sukker
- 135 g kakaopulver
- 1,5 tsk. natron
- 0,5 tsk. bagepulver
- 0,5 tsk. salt
- 1 tsk. vaniljesukker
- 3 æg (stuetemperatur)
- 2,25 dl kaffe (let afkølet)
- 3 dl mælk
- 1,5 dl olie
Cream cheese frosting
- 170 g smør (stuetemperatur)
- 170 g flormelis
- 200 g Philadelphia neutral smøreost (ikke light)(stuetemperatur)
- Lilla pastafarve
- Blå pastafarve
- Rød pastafarve
Pynt
- Hvide krymmelkugler
Sådan gør du
Chokoladebund
-
Tænd ovnen på 160 grader alm. ovn.
-
Bland alle tørre ingredienser godt sammen i en skål og tilsæt de resterende ingredienser.
-
Pisk dejen i et par minutter på lav hastighed.
-
Hæld dejen i en bageform på ca. 24 x 32 cm
-
Bag kagen i 30-35 min. ved 160 grader alm. ovn.
-
Lad kagen køle helt af.
-
Når kagen er helt afkølet placeres den på et spækbræt og toppen skæres af, så den bliver helt lige.
-
Placer tal-skabelonen på toppen af kagen og skær kagen til med en lille kniv med takker.
-
Opbevar gerne kagen i en plastikpose, hvis den ikke skal dekoreres med det samme.
Cream cheese frosting
-
Pisk smør og flormelis lyst og luftigt. Det tager ca. 10-15 minutter.
-
Tilsæt smøreosten og pisk indtil frostingen er godt blandet. Brug en stavblender til at blende frostingen helt blød og lækker. Det hjælper på at få de sidste klumper af flødeosten ordentligt blendet ind i frostingen.
-
Tilsæt en mikrodråbe lilla farve, for at gøre smørcremen mere hvid end gul.
-
Fordel cream cheese frostingen i 3 skåle og farv en skål lyseblå og en mørkeblå. Tilsæt en smule rød pastafarve for at få en mere “støvet” blå.
-
Kom frostingen i tre forskellige sprøjteposer med den ønskede tyl i. Brug eventuelt en tyl adapter (også kaldet kobling til sprøjteposer), så du nemmere kan skifte mellem tyllerne.
-
Sæt frostingen på køl, gerne en halv times tid, da frostingen bliver meget blød af stavblendningen.
-
Fordel frostingen på kagen med dit valg af tyller. Start gerne med at lave store mønstre først, og dekorer bagefter “hullerne” med mindre dutter.
-
Pynt med hvide krymmelkugler og server kagen.
Rigtig god bagelyst!
Kan man bruge noget andet end kaffe i chokoladekagen
Hej Gitte,
Du kan udskifte kaffen med vand eller mælk. Dog kan jeg anbefale at prøve det med kaffe, da kagen ikke kommer til at smage af kaffe, men får blot lidt mere kraftig smag.
/Josefine