Hvide brunkager - julekager

Hvide brunkager

Det er som om, at småkager er uundgåelige i juletiden, og derfor har jeg leget lidt med opskrifter på julesmåkager. Jeg kalder disse småkager for hvide brunkager, fordi opskriften indeholder mange af de samme krydderier som i brunkager, men de får ikke den brune farve, som man ellers kender fra brunkager. Derfor blev navnet “hvide brunkager”.

Og hvordan smager en hvid brunkage så? De smager for mig som en bid af barndommen! Som barn fik jeg nemlig nogle småkager, som var lyse og smagte af jul, men uden at være helt så kraftige i smagen. Og jeg tror faktisk jeg har ramt smagen af dem her! De er lækre sprøde og har en dejlig rund smag af julens krydderier.

Ideel til dekorering

Disse julekager er oplagte at bruge til at dekorere med royal icing, da de holder formen og har en flot lige overflade. Du kan finde min opskrift på royal icing her:

Cookies med Royal Icing på spækbræt
Opskrift på royal icing

Mangler du inspiration til dekorering af småkager, så kan du se mere på denne side, hvor jeg viser hvordan man laver forskellige teknikker med Royal Icing.

Julesmåkager med glasur
Julesmåkager med glasur – Guide – fines.dk

Tips til udstikning af småkager

Del dejen op i ca. to lige store stykker og læg den ene af dem til side. Ælt den anden klump godt igennem. Jeg synes, det er nemmest at forme dejen til en pølse og så trykke den let flad, så man får et rektangel. Så er det nemmere at rulle ud. 

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til ca. 0,6 cm tyk. Jeg bruger en kagerulle med afstandsstykker af mærket Joseph Joseph, så det er nemt at få småkagerne lige tykke.

Når dejen har den rigtige tykkelse, så skal kagerne udstikkes. Sidder udstikkeren for meget fast i dejen? Så kan du dyppe din udstikker i mel hver gang du udstikker en ny figur. Men pas på med at komme for meget mel på kagerne.

Her kommer to forslag til, hvordan du undgår at ødelægge formen på kagerne. For hvis du bare flytter på kagerne, lige når de er stukket ud, vil du højst sandsynligt komme til at strække eller trykke dem lidt. Derfor skal du bruge en af følgende metoder:

  1. Stik småkagerne ud med 1 cm mellemrum, fjern overskydende dej og bag kagerne på bagepladen som de er, uden at rykke rundt på dem.
  2. Stik småkagerne ud med så lidt mellemrum som muligt, fjern overskydende dej og sæt kagerne på frys eller køl i 5-15 minutter. Når de er blevet faste, kan de flyttes rundt på bagepapiret med 1-2 cm mellemrum. Brug gerne en paletkniv til at løfte og flytte kagerne. 

Opskriften giver ca. 40-60 småkager alt afhængigt af, hvor store du laver kagerne. Det svarer til 4-5 bageplader.

Hvide brunkager

Opskriften giver 40-60 stk. småkager afhængigt af hvor store de laves.

Ret Bagværk
Keyword Jul, Småkager
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 13 minutter
Hviletid 4 timer
Antal 50 stk.

Det skal du bruge

  • 225 g blødt smør
  • 200 g flormelis
  • 1 æg
  • 400 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 1/4 tsk. salt

Sådan gør du

  1. Rør smør sammen med en k-spade indtil der ikke er klumper mere.

  2. Tilsæt flormelis og rør det sammen indtil det er ensartet.
  3. Tilsæt æg og rør sammen ved lav hastighed indtil dejen lige har samlet sig.

  4. Tilsæt mel, krydderier og salt i smørblandingen og rør det sammen indtil det er blandet godt sammen.

  5. Tag dejen ud på køkkenbordet og ælt den sammen med hænderne. Du behøver ikke at ælte så længe, men det giver en god struktur på dejen, når den æltes det sidste i hånden.

  6. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i minimum 4 timer.

  7. Tag dejen ud af køleskabet en halv time før du skal rulle dejen ud, så er den nemmere at arbejde med.

  8. Ælt dejen let sammen og rul den ud på et stykke bagepapir, så den har en tykkelse på 4-6 mm. De må ikke rulles tyndere end 4 mm. Brug ikke for meget mel på kagerullen, så vil kagerne sprække.

  9. Stik kagerne ud og bag dem ved 170 grader varmluft i 10-14 minutter alt afhængigt af størrelse og tykkelse.

  10. Tag kagerne ud, når de er blevet en smule gyldne i kanten. De må endelig ikke få for meget farve, så har de fået for meget.

  11. Lad dem køle af på en rist og opbevar dem herefter i en lufttæt beholder.

Holdbarhed

Frys småkagedejen, hvis du har overskydende dej. Den kan holde sig ca. 2 måneder i fryseren.

Hvide brunkager - julekager

Rigtig god bagelyst!