Skovbærkage med chokoladebund og ganache med krystalliseret hvid chokolade

Skovbærkage med karamelganache og chokoladebund

I anledningen af at min blog nu har rundet 1 million besøgende(!!!), så har jeg valgt at dele opskriften på den skovbærkage med karamelganache og chokoladebund, som jeg lavede til mit eget bryllup i sommers.

Jeg har lavet en mere brugervenlig version, som kan laves i en springform på 22-24 cm. Så behøver man ikke at invitere 50 mennesker bare for at lave denne kage.

Kagen består af en svampet chokoladebund (som jeg har brugt tidligere i mange af mine andre kager), en krystalliseret hvid chokoladeganache, der smager af karamel samt en syrlig skovbærmousse.

Bryllupskage - Skovbærkage med karamelganache og chokoladebund

Krav til bryllupskagen

Det var et stort ønske for mig, at skulle lave min egen bryllupskage, men jeg havde en del krav til kagen, da jeg heller ikke ville lave kage dagen før brylluppet. Kriterierne for min bryllupskage var, at den skulle:

 • Være fryseegnet, så jeg kunne lave kagerne på forhånd
 • Være nem at pynte, så jeg kunne instruere en veninde i at pynte kagerne på dagen
 • Være mulig at lave i en glutenfri version
 • Smage HELT fantastisk!

Jeg ville altså lave minimalt arbejde på kagen i dagene op til brylluppet, hvilket udelukker kager med fondant, glaze eller marcipan. Mange vil derfor ikke mene, at dette er en klassisk bryllupskage, men det behøver det jo heller ikke at være. Og jeg er super glad for, at jeg fik overtalt min mand til, at skulle stå for kagen selv. Den var alt det, vi (nok mest mig) drømte om!

Klassisk bryllupskage?

Hvis man gerne vil lave kagen som bryllupskage, men gerne vil have et mere klassisk look, og det stadig ikke skal være for tidskrævende? Så kan man vælge at spraye kagen med hvid velvet spray. Det kræver lidt ændring i kagen, da velvet spray ikke hænger så godt fast på kagebunde. Derfor skal der laves lidt mere skovbærmousse, som bliver det yderste lag på kagens sider ligesom på toppen. Så kan kagen tages ud fra fryseren dagen før servering, sprayes med velvet spray med det samme, og så sættes i køleskabet til optøning til dagen efter.

Jeg nåede ikke selv at tage et billede af den samlede bryllupskage, men en af de søde gæster nåede heldigvis at forevige kagen:

Naked bryllupskage med friske blomster

Den lille kage ved siden af kagestativet er en glutenfri version med bunden fra denne kage Glutenfri brownie med chokoladesmørcreme.

Er du interesseret i at få inspiration til andre bryllupskager, så har jeg tidligere lavet disse to, som er lidt mere klassiske:

Du kan finde opskrifterne på de to bryllupskager her.

Hvordan blev bryllupskagen til?
(Spring over, hvis du bare gerne vil bage kagen :D)

Jeg har lavet RIGTIG mange tests på kager, som kunne egne sig til at være min egen bryllupskage. Den skulle jo være noget HELT særligt! Så jeg gik tidligt i gang med at udvikle kageopskrifter.

Jeg lavede en test, som var inspireret af min mands yndlingskage – jordbærtærten. Men da han smagte den, sagde han bare, at den var da fin nok. Ikke lige den reaktion, som jeg havde håbet på.

Den kage bestod af 6-7 forskellige komponenter. Så hans bekymring var, at det var alt for stort et arbejde for en kage, som måske ikke ville blive husket, fordi der sker så meget på en bryllupsdag.

Hmm. Nogle af vores venner smagte dog også denne kage, og synes den var HELT fantastisk! Men point taken, det skal være en mere enkel kage – hvilket jeg her efterfølgende KUN kan give ham ret i.

Skovbærkage med karamelganache og chokoladebund

Tilbage til tegnebrættet

Jeg startede HELT forfra og tænkte nu kun på, hvilke smage jeg synes er virkelig gode sammen, samt hvad jeg har af erfaringer med gode fryseegnede kager. Derfor faldt valget på kagen her, der desuden kun består af 3 forskellige elementer.

Opskrifterne på chokoladebunden og skovbærmoussen er nogle af mine grundopskrifter, som jeg længe gerne har villet kombinere med en karamel. Og det fungerede bare super godt sammen!

Jeg brugte nogle forsøg på at få den helt rigtige konsistens på karamelganachen. Men det lykkedes at få den helt rigtige kombination, som både skulle være fast nok til at bære kagen og samtidig være fløjlsblød, når man tog en bid.

Og testen på denne kage faldt LIGE i mandens smag! Puha, så kunne planlægningen fortsætte!

Pyntning af kagen

Pynten på kagen skulle også være enkel, da jeg ikke selv kunne pynte kagen på dagen. Jeg havde derfor fået min gode veninde til at pynte den færdig, mens vi fik taget bryllupsbilleder. Derfor faldt valget af pynt på friske bær og blomster fra haven, da kagen godt måtte få et lidt rustikt look, som passede godt til den lidt utraditionelle bryllupskage.

Og her kommer opskriften på denne fantastiske skovbærkage med karamelganache og chokoladebund:

Skovbærkage med karamelganache og chokoladebund

10-12 personer

Kagen passer til en kagering på 22-24 cm

Ret Dessert
Keyword Fryseegnet
Antal 12 personer

Det skal du bruge

Chokoladebund

 • 175 g hvedemel
 • 240 g sukker
 • 60 g kakaopulver
 • 1 tsk. natron
 • 1/2 tsk. bagepulver
 • 1/2 tsk. vaniljesukker
 • 1 knsp. salt
 • 1 æg
 • 1,25 dl kaffe
 • 1,25 dl sødmælk
 • 0,6 dl olie

Karamelganache / Krystalliseret hvid chokoladeganache

 • 325 g hvid chokolade
 • 150 g piskefløde

Skovbærmousse

 • 5 bl. husblas
 • 420 g skovbær
 • 100 g sukker
 • 420 g piskefløde

Sådan gør du

Chokoladebund

 1. Bland alle tørre ingredienser (mel, sukker, kakaopulver, natron, bagepulver, vaniljesukker og salt) godt sammen i en skål og tilsæt æg, kaffe, mælk og olie.
 2. Pisk dejen i et par minutter på lav hastighed.

 3. Kom bagepapir i bunden af en springform på 22-24 cm og hæld dejen heri.
 4. Bag kagen i 30–40 min. ved 160 grader alm. ovn.

 5. Lad kagen køle helt af på en rist inden den skæres ud. Stil den gerne på køl, så er den nemmere at skære ud.

 6. Skær toppen af bunden, så den er 2,5-3 cm høj. Opbevar kagebunden i en frysepose, indtil den skal bruges, så den ikke bliver tør.

Karamelganache / Krystalliseret hvid chokoladeganache

 1. Hak den hvide chokolade fint og spred den godt ud på et stykke bagepapir på en bageplade.
 2. Bag nu chokoladen i ca. 40 minutter ved 120 grader alm. ovn indtil chokoladen er blevet gylden. Husk at røre godt rundt i chokoladen hvert 10. minut.

 3. Lad chokoladen køle helt af. Hak chokoladen fint igen og hæld op i en stor skål.

 4. Bring fløden i kog og hæld straks over den krystalliserede chokolade, så al chokoladen er dækket. Lad det stå og trække nogle minutter, og rør herefter i midten af skålen med en dejskraber indtil massen samler sig til en lækker ganache. Brug eventuelt en stavblender til at blende det godt sammen. Men det gør ikke noget, at al chokoladen ikke smelter helt. Det giver bare lidt knas til kagen.

 5. Lad ganachen stå på køkkenbordet en halv times tid, så den ikke er helt så flydende.

 6. Imens placeres kagebunden på et spækbræt eller et andet fladt fad og kom en bagering rundt om kagebunden foret med et stykke kageplast.

 7. Hæld ganachen over chokoladebunden og sæt på køl eller frys i et par timer.

Skovbærmousse

 1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.

 2. Giv skovbær og sukker et kort opkog. Tag gryden af varmen, tilsæt husblas og rør godt rundt.

 3. Hæld skovbærrene gennem en sigte for at si kernerne fra. Lad bærpuréen køle ned til ca. 40 grader. Den skal være lunken, men ikke varm.

 4. Pisk fløden luftig. Den må ikke være for stiv, men den skal være fast nok til at lave bløde toppe.

 5. Vend flødeskum i bærpuréen og rør rundt indtil moussen lige er ensartet.

 6. Hæld nu skovbærmoussen ovenpå ganachen og lad kagen stå på køl i minimum 4 timer og gerne natten over eller på frys i 6-8 timer og også gerne natten over.

 7. Kagen kan opbevares i fryseren i ca. 3 måneder. Husk at pakke kagen godt ind i et par fryseposer. Tag kagen ud af fryseren dagen før den skal serveres, og lad kagen tø langsomt op i køleskabet.

Dette er nok den mest personlige kage, jeg har delt indtil nu. Så jeg håber, at I vil tage rigtig godt imod den 🙂

Rigtig god bagelyst!