Hvis du gerne vil tage dekorering af småkager til next level, så er du kommet til det rette sted. Her får du nemlig alle mine tips og tricks til at dekorere julesmåkager med glasur.
Jeg vil ikke lægge skjul på, at dette er en tidskrævende beskæftigelse. Men hold nu op hvor er det hyggeligt! Så her kommer en detaljeret guide til, hvordan man dekorerer småkager med glasur (også kendt som Royal Icing).
Jeg har valgt at vise, hvordan man laver disse to julesmåkager:
Man kan kombinere mønstrene på mange måder og med forskellige farver og former, så man får en masse forskellige fine julesmåkager. Men først vil jeg gennemgå nogle punkter, så man får det bedste resultat!
Oversigt
- Valg af småkager
- Valg af glasur – inkl. opskrift
- Konsistens
- Farver
- Forberedelse
- Opbevaring af dekorerede småkager
- Holdbarhed
- Udstyr
- Guide til dekorering af to julesmåkager
Valg af småkager
Der findes mange forskellige opskrifter, som man kan bruge til at dekorere med Royal Icing. Det vigtigste er bare, at de har en lige overflade, så glasuren ikke flyder ned ad kagen. Så her får du de opskrifter, jeg kan anbefale at bruge:
Hvide brunkager
- De er oplagte at bruge i juletiden, da de smager himmelsk af jul og hygge. De er nemme at lave og holder formen. Du finder opskriften her.
Enkle småkager
- Er det ikke jul, eller vil du bare gerne have en mere neutral smag eller muligheden for at tilsætte en anden smag? Så skal du bruge denne opskrift på enkle småkager til udstikning.
Valg af glasur
Til at dekorere småkager, skal man bruge en glasur, og den bliver ofte omtalt som Royal Icing. Det er en glasur, der primært består af æggehvide og flormelis, og så kan man justere konsistensen med vand eller mere flormelis alt afhængigt af, hvor flydende den skal være.
Opskriften på Royal Icing finder du her:
Royal Icing
Royal Icing er en glasur, der stivner hårdt op og kan blandt andet bruges til at dekorere småkager og lave sukkerpynt.
Det skal du bruge
- 300 g flormelis
- 1 bæger æggehvider (svarer til 1,5 æggehvide)
- vand eller citronsaft (mængden afhænger af, hvilken konsistens du skal bruge)
Sådan gør du
-
Kom alle ingredienserne i en skål pisk i 5-10 minutter ved lav-medium hastighed indtil det bliver stift.
-
Juster konsistensen med vand eller citronsaft indtil du får den konsistens, du skal bruge.
Noter
Du kan også bruge æggehvider fra friske æg. Her skal du bruge 1 æggehvide til 200 g flormelis, så jeg vil anbefale at lave en portion med 2 æggehvider til 400 g flormelis.
Konsistens
Den rette konsistens afhænger af, hvad du skal bruge opskriften til. Til disse julesmåkager skal du bruge en “flydende” til “medium” konsistens, der flyder let ud, men samtidig kan holde formen. Du kan tjekke konsistensen ved at lave en streg af glasuren i skålen og se, hvor længe der går før stregen er forsvundet.
Overblik over konsistenserne:
- Ultra fast (laver stive toppe, der ikke falder sammen): Bruges for eksempel til at lave sukkerblomster.
- Sprøjtefast (forsvinder efter mere end 25 sek.): Bruges til at skrive tekst eller lave tynde linjer.
- Medium (forsvinder efter 15 sek.): Bruges til at lave omridset på småkagen og kan også bruges til at fylde midten.
- Flydende (forsvinder efter 8-10 sek.): Bruges til at fylde midten af en småkage, hvis man fx skal lave et mønster med to forskellige farver, som flyder sammen (jeg skal nok få opdateret med et billede, når jeg får lavet en).
Konsistensen kan tilpasses med mere vand eller flormelis. Hvis du gerne vil have konsistensen mere flydende, så tilsæt lidt vand. Hvis du gerne vil have den mere fast, så tilsæt lidt flormelis.
Til disse kager har jeg brugt en “flydende” til “medium” konsistens, hvor en streg i glasuren forsvandt efter 12-13 sekunder. Jeg brugte samme konsistens til omkreds og fyldet i midten, da jeg gerne ville spare lidt tid. Og det kan man også sagtens, man skal blot arbejde hurtigt, fordi glasuren i midten hurtigt sætter sig, så hvis man skal lave et mønster, skal man ikke være for længe om det.
Farver
Når man skal farve Royal Icing, er det en god ide at bruge pastafarver, da disse farver er mere kraftige end frugtfarver. Hvis man tilsætter for meget frugtfarve kan det ændre konsistensen på glasuren, så man skal tilsætte mere flormelis, og så bliver farven igen lysere. Derfor er pastafarver ideelle til at farve Royal Icing med.
Du kan sagtens lave glasuren i forvejen, og jeg vil faktisk anbefale at lave og farve den en dag før, da farven godt kan blive lidt mere mørk, når den har stået noget tid.
Det kan også være en god ide at teste farven ved at dekorere en af småkagerne og lad den tørre nogle timer. Glasuren bliver nemlig også lidt mørkere, når den først er tørret helt, så pas på med at lave glasuren alt for mørk.
En stor fejl som mange begår er, at man ikke farver den hvide Royal Icing. Og nu tænker du måske, at den er jo hvid, så hvorfor farve den? Men den er lidt mere gennemsigtig end hvid, når den bliver blandet sammen med andre farver. Så derfor vil jeg altid anbefale at farve Royal Icing med hvid pastafarve.
Forberedelse
Som sagt kan du sagtens lave glasuren i forvejen. Dog skal du ikke komme glasuren i sprøjteposer dagen før, du skal bruge den. Æggehviden kan nemlig godt skille lidt fra glasuren, så den skal lige røres godt igennem, inden den kommes i sprøjteposer.
Småkagerne kan også bages og opbevares i en lufttæt beholder et par uger før de skal dekoreres. Hvis man da kan holde nallerne fra dem så længe 😀
Opbevaring af dekorerede småkager
Når dine småkager er dekoreret, så pas på med at flytte på dem og sørg for at lægge dem på en plan flade, så glasuren ikke flyder ud.
Småkagerne må gerne få luft mens de tørrer, men når de er helt tørre, skal de opbevares køligt og mørkt i en lufttæt beholder. Placer ikke de dekorerede småkager i en lufttæt beholder før de er helt tørre, da de tørrer bedst når der er luftcirkulation.
Småkagerne kan sagtens stables, når de er helt tørre. Bare husk at lægge et stykke bagepapir mellem hvert lag. Lad gerne kagerne tørre i minimum 8 timer.
Holdbarhed
Holdbarheden på småkagerne er ca. en uge, når de er dekoreret med Royal Icing. Hvis du gerne vil bruge småkagerne som dekoration, så kan de holde sig i årevis! Min familie har gemt flere af mine, som jeg har lavet for over 7 år siden, og de holder sig stadig flotte og dufter stadig af skønne julesmåkager! De kan dog ikke anbefales at spises længere 🙂
Udstyr
Det kræver faktisk ikke så meget særligt udstyr at lave disse. Hvis du er en rutineret bager, så har du måske allerede de nødvendige redskaber i skufferne. Du skal bruge:
- Sprøjteposer
- Pastafarver
- Nål eller tandstik
- Tid og tålmodighed
- Evt. tyller – jeg har kun brugt en tylle til disse opskrifter (wilton nr. 2 rund tyl), men det var slet ikke nødvendigt, så du kan bruge det, hvis du vil, men det er nemmere bare at klippe et hul i sprøjteposen.
- Serviet – jeg synes, det er nemmest at placere småkagen på en serviet, så er det nemmere at dreje kagen, uden at røre ved selve småkagen, så man undgår at ødelægge glasuren.
Dekorering af julesmåkager med glasur
Når du skal dekorere småkager med Royal Icing, er det vigtigt at arbejde forholdsvis hurtigt, da glasuren hurtigt stivner i overfladen. Når du er klar til at dekorere, så læg dine sprøjteposer med farvet glasur under en fugtig karklud. Glasuren stivner nemt, så på denne måde kan du undgå at sprøjteposerne stopper til.
Dekorering af julehjerte med hjerter
Herunder får du en trin-for-trin guide til, hvordan man laver denne fine julesmåkage med hjerter rundt i kanten.
- Lav en kant rundt om kagen. Det behøver ikke være helt ud til kanten, da det kan være meget rart at kagen ikke er helt dækket af glasur, for så er den sværere at flytte på.
- Fyld nu midten af småkagen med samme farve, så hele kagen er dækket med glasur.
- Brug en tandstik eller nål til at jævne glasuren ud på kagen. Kør rundt i hele kanten i små cirkler, så du får en pæn ensartet kant hele vejen rundt.
- Fjern også eventueller luftbobler.
- Lav små prikker med hvid og grøn glasur.
- Brug nu tandstikken igen til at trække en streg midt i prikkerne hele vejen rundt – uden at løfte tandstikken.
- Så får man de fineste hjerter og ender med en småkager, der ser sådan ud:
Dekorering af julekugle med mønster
Her får du en anden teknik til at dekorere julesmåkager. De ligner fine julekugler, og hvis du vil hænge dem på træet, kan du sagtens lave et lille hul i toppen, inden kagerne bages. Så kan man trække en snor igennem og hænge kagerne på træet, når de er helt tørre.
- Lav en kant rundt om kagen. Det behøver ikke være helt ud til kanten, da det kan være meget rart at kagen ikke er helt dækket af glasur, for så er den sværere at flytte på.
- Fyld nu midten af småkagen med samme farve, så hele kagen er dækket med glasur.
- Brug en tandstik eller nål til at jævne glasuren ud på kagen. Kør rundt i hele kanten i små cirkler, så du får en pæn ensartet kant hele vejen rundt.
- Fjern også eventueller luftbobler.
- Lav streger med skiftevis rød og grøn glasur.
- Træk nu en tandstik igennem alle stregerne…
- … så det kommer til at se sådan ud:
- Fortsæt med at trække tandstikken igennem stregerne nu i modsat retning.
- Og så får du en super fin julesmåkage med glasur.
Med disse teknikker kan man variere i et utal af kombinationer med både farver og mønstre. Herunder får du lidt mere inspiration til, hvordan du kan dekorere julesmåkager med glasur:
Rigtig god bagelyst!
Hvor er de bare smukke 🙂
Tusind tak Zoe, det er jeg virkelig glad for at høre 🙂