Nytårskager med brombær og hvid chokolade

Tærter med brombærganache

Brombær, hvid chokolade og en sprød mørdej – det er grundelementerne i denne lækre nytårskage. Her får du nemlig opskriften på fine tærter med brombærganache pyntet med marengskys, friske brombær, spiselige blomster og lidt krymmelkugler.

Vil du gerne have inspiration til andre nytårskager, så har jeg samlet alle mine bud på dem her:

Fryseegnet

Som altid er en af de vigtigste kriterier for mine nytårskager, at man skal kunne forberede dem i god tid, så man skal lave mindst muligt på selve dagen.

Tærterne er velegnet til at fryse. Du kan både fryse hele tærten med brombærganachen eller vælge kun at fryse de færdigbagte mørdejsbunde og så lave ganachen senere.

Pynt

De 6 tærter med brombærganache er pyntet med spiselige geranium-blomster, friske brombær, nogle små krymmelkugler og marengskys. Opskriften på marengskys kan du finde her, og de kan også sagtens laves i forvejen:

Få opskriften på perfekte sprøde marengskys - fines.dk

Udstyr

Tærteforme

Jeg har brugt “Tarte ring round Ø80 mm” fra Silikomart, som blandt andet kan købes her. De måler 8 cm i diameter og 2 cm i højden.

Kagerulle

Jeg synes, det er bedst at bruge en kagerulle af træ til at rulle mørdej ud. Og da dejen skal rulles ud til en tykkelse på 4 mm, så kan jeg anbefale at bruge en med afstandsstykker. Jeg bruger en kagerulle af mærket Joseph Joseph med afstandsstykker, så er det nemlig nemt at få dejen rullet ensartet ud. Den kan blandt andet købes her.

Tærte med brombærganache og hvid chokolade

Tips til udrulning

I denne opskrift er der akkurat lige nok til at beklæde de 6 forme med dej, hvis dejen rulles ud til en tykkelse på maks 4 mm. Men man skal klippe klistre lidt, og så skal det nok lykkes!

Et godt tip til nemmere at få tærtedejen i formene, er at sætte dejen på køl nogle gange under processen, når den bliver for blød at arbejde med. Herunder har jeg beskrevet, hvordan man får det bedste resultat.

Udrulning af mørdejen
  • Når dejen har hvilet minimum en time, så læg mørdejen på køkkenbordet en halv times tid, så er den nemmere at rulle ud.
  • Start med at rulle dejen ud på et stykke bagepapir med lidt mel på og stik de 6 runde cirkler ud til bundene. Fjern den overskydende dej, men flyt ikke på cirklerne. Sæt cirklerne på køl i ca 15 min. indtil dejen er helt fast.
  • Imens rulles den resterende dej ud til ca. 25 x 8-10 cm og sættes på køl i 5-10 min.
  • Når cirklerne er blevet helt kolde og faste, kan de nemt flyttes over på en bageplade med et stykke bagepapir eller på en perforeret bagemåtte. Sæt dem gerne med lidt mellemrum. Placer de 6 runde tærteforme over dejcirklerne.
  • Når den resterende dej (der er rullet ud i 25 x 8-10 cm) er blevet lidt mere fast, kan den skæres ud i ca. 2 cm brede strimler.
  • Hvis dejen er blevet meget hård, så lad den ligge på køkkenbordet lidt, indtil den er til at arbejde med, men uden at være for blød eller knække.
  • Placer en strimmel rundt i kanten på tærteformen, så dejen går op over kanten og tryk den let fast. Sæt herefter på køl. Når dejen er helt hård igen, fjernes overskydende dej med en skarp kniv langs toppen på formen.
  • Til de sidste kanter, kan det være svært at rulle et stykke ud, som er helt langt nok, men så kan man bare sætte flere sammen og trykke dem let sammen.
  • Lav huller i bunden af tærterne med en gaffel.
  • Lad tærterne stå på køl ca. en halv time inden de bages.
Tærtebunde til nytårskage

Blindbagning eller ej?

Jeg plejer normalt at blindbage mine tærtebunde, men lige med denne opskrift synes jeg faktisk kun at det gør tærterne grimmere.

Men det er vigtigt at holde godt øje med tærterne, når de bages. De må endelig ikke få for meget. Det er også vigtigt at tærtedejen er rullet ud i samme tykkelse, da man ellers kan risikere at tærtebundene ikke bliver bagt jævnt.

Jeg synes tærterne blev rigtig flotte uden blindbagning. De boblede ikke op i bunden, og siderne blev også hvor de skulle. Men det er selvfølgelig helt op til dig, om du vil blindbage eller ej.

Chokoladesmeltning

Når den hvide chokolade skal smeltes, behøver det ikke at blive tempereret. Man kan bare smelte det i mikroovnen eller over vandbad. Jeg plejer at give det 2 x 15 sekunder og herefter 10 sekunder ad gangen, hvor der røres godt mellem hver tur indtil det er helt smeltet.

Kan man undlade at stavblende?

Når ganachen bliver stavblendet, får den en meget finere struktur og bliver helt glat. Det kan godt være svært at se forskel, men man kan tydeligt smage forskel, da den ellers godt kan være lidt grynet. Derfor vil jeg klart anbefale at man lige bruger stavblenderen i denne opskrift.

Og nu til selve opskriften på tærter med brombærganache!

Tærter med brombærganache

Super fin og enkel nytårskage med brombærganache i sprøde mørdejstærter.

Tærterne er pyntet med marengskys, friske brombær, spiselige blomster og krymmelkugler.

De kan forberedes i god tid eller fryses.

Lad dem gerne stå ved stuetemperatur ca. 30 minutter inden servering.

Ret Dessert
Keyword Dekoration, Fryseegnet, Tærter
Antal 6 tærter

Det skal du bruge

Tærtebunde

  • 75 g koldt smør
  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1/2 æg

Brombærganache

  • 230 g hvid chokolade
  • 60 g piskefløde
  • 180 g brombær (gerne frosne)
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • saft fra 1/4 citron
  • 1 knsp. salt

Pynt: Brombær, kys, spiselige blomster og guldperler

Sådan gør du

Tærtebunde

  1. Skær smørret i små tern og sæt det i køleskabet mens de andre ingredienser vejes af.

  2. Blend mel, flormelis og koldt smør til det ligner krummer.

  3. Tilsæt ægget og saml kun lige dejen. Dejen må ikke æltes for meget.

  4. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og læg den på køl i minimum en time.

  5. Når dejen har hvilet, rulles den tyndt ud på et stykke bagepapir med en smule mel på. Den skal have en tykkelse på maks 4 mm.

  6. Stik cirkler ud til bundene på tærterne og skær derefter lange strimler til kanterne.

  7. Tryk let dejen ind til siderne på tærteformene, men pas på ikke at trykke for hårdt. Skær overskydende dej af og stil gerne tærterne på køl i en halv times tid inden de skal bages.

  8. Lav prikker med en gaffel på bunden af tærtedejen.

  9. Bag tærterne i ca. 20-25 min. ved 175 grader alm. ovn. De skal være let gyldne.

  10. Lad tærtebundene køle helt af.

Brombærganache

  1. Hak den hvide chokolade fint og smelt den i mikroovnen eller over vandbad. Sæt den smeltede chokolade til side og husk at røre rundt, så den stadig er smeltet, når bærerne har kogt op.

  2. Varm fløde, brombær, vaniljesukker og citronsaft i en gryde på lav/medium varme.

  3. Tag af varmen, lige når det begynder at koge og sigt over chokoladen. Lad det stå et par minutter. Kasser kernerne.

  4. Rør langsomt i chokoladen i midten af skålen, og inkorporer langsomt brombærfløden indtil det er helt blandet sammen. Stavblend ganachen, så den bliver helt fin og glat.

  5. Hæld ganachen ovenpå de afkølede tærtebunde og fjern eventuelle luftbobler med en tandstik.

  6. Lad tærten stå på køl i minimum 2 timer indtil ganachen har sat sig.

  7. Dekorer med pynt umiddelbart inden servering.

Tærter med brombærganache og hvid chokolade