Smagskombinationer til desserter og kager

Smagskombinationer til desserter og kager

Det kan være svært at finde ud af, hvilke smage der passer godt sammen i en kage, og det er også meget individuelt, da vi alle har forskellige præferencer. Derfor har jeg lavet denne liste over gode smagskombinationer, der kan bruges i det søde køkken, som kan bruges til inspiration. Men lad os først kigge på lidt teori om smagssammensætninger.

Balancering af smage

Det er vigtigt at tænke over kombinationen af smagssammensætninger, så man får skabt den helt rigtige balance mellem elementerne. I den store bagedyst hører man til tider dommerne sige, at der er for meget mousse i forhold til bundene eller omvendt, og det handler derfor ikke kun om at afbalancere smagene, men også om at kombinere den rette mængde af de forskellige elementer, så man får lidt af det hele.

Ligesom man siger, at et måltid skal indeholde de fem grundsmage (surt, sødt, salt, bittert og umami), så kan man sige at en kage eller dessert skal indeholde noget sødt, syrligt og knas. Et eksempel kunne være en hvid chokolademousse (sødt) med friske hindbær (syrligt) toppet med nøddecrumble (knas). En kage kan selvfølgelig også smage godt, hvis de tre elementer ikke er opfyldt, men det er værd at tage med i dine overvejelser, når du skal lave en kage eller dessert, da det giver en anden oplevelse, når der er noget forskelligt at smage på.  

Kagefyld kombinationer

Brug af salt i det søde køkken

Salt og sødt er en god kombination. Hvis en kage bare er sød, kan det godt blive lidt kvalmende. Men i kombination med salt kan det give modspil og styrke kagens smag.  

Jeg lavede et eksperiment på dette med min veninde en dag, hvor hun hjalp mig med at bage. Hun spurgte mig, om det var nødvendigt at tilsætte salt til en karamelsauce (find opskriften her), og så lavede vi en blindtest, hvor hun smagte karamellen med og uden salt. Hun var slet ikke tvivl om, hvilken karamelsauce der var salt i, og hun blev 100% overbevist om, hvorfor der skulle salt i.  

Salt er en smagsforstærker, men det skal bruges med måde, da det også kan blive for meget af det gode, hvis der kommer for meget salt i.

Smagssammensætning til kage

Liste over smagskombinationer

Herunder kan du få inspiration til en masse smagskombinationer. Nogle er meget åbenlyse, men der vil højst sandsynligt også være kombinationer, som du ikke havde tænkt over. 

Har du selv nogle eksempler på gode smagskombinationer, så skriv endelig en kommentar nederst på siden, så andre kan få glæde af dem. 

Mørk chokolade

Mørk chokolade passer sammen med rigtig mange forskellige bær, frugter og nødder. Den er en smule bitter, og derfor passer mørk chokolade især godt sammen med noget sødt eller syrligt som f.eks. jordbær og hindbær.

Prøv blandt andet opskriften på chokolademuffins kombineret med hindbærmousse eller jordbærmousse.

Chokolademuffins med hindbærmousse

Herunder er kun et lille udpluk af, hvad den mørke chokolade passer særlig godt med.

Mørk chokolade passer godt med:

Hvid chokolade

Hvid chokolade er meget sødt, og derfor er det en god ide at kombinere den med noget syrligt som lime eller appelsin. Man kan også kombinere hvid chokolade med noget bittert som f.eks. mandler.

Her er et eksempel på en cheesecake med hvid chokolade, lakrids og citron:

Citroncheesecake med lakrids og hvid chokolade

Find mere inspiration til, hvad du kan kombinere hvid chokolade med i listen herunder.

Hvid chokolade passer godt med:

  • Abrikos 
  • Appelsin 
  • Basilikum + citron
  • Blåbær 
  • Blomme
  • Brombær 
  • Cashewnød
  • Chili
  • Citron 
  • Estragon
  • Flødeost
  • Figen
  • Granatæble
  • Grapefrugt
  • Græskar
  • Hasselnød
  • Havtorn
  • Hindbær + citron
  • Hyldeblomst
  • Jordbær + vanilje
  • Kaffe
  • Kanel
  • Kiwi
  • Kokos + banan
  • Lakrids + citron 
  • Lime 
  • Mandel
  • Matcha
  • Mango 
  • Mynte
  • Mørk chokolade
  • Passionsfrugt 
  • Pekannød
  • Pistacienød 
  • Pære
  • Rabarber + hyldeblomst
  • Ribs
  • Rosmarin
  • Solbær 
  • Vanilje
  • Valnødder
  • Æble

Kombinationer med frugter og bær

Frugter og bær bruges ofte i det søde køkken – og det er ikke uden grund! De søde frugter og bær kan give en god sødme til kager og desserter, og derfor er det oplagt at bruge.

Et eksempel kunne være denne nytårskage med hyldeblomst og jordbær/Astimousse

Herunder finder du flere kombinationer med bær og frugter, som kan bruges i kager og desserter.

  • Abrikos + jordbær + lime
  • Abrikos + pistacienød
  • Ananas + kokos + mørk chokolade
  • Ananas + vanilje 
  • Appelsin + jordbær
  • Appelsin + kanel + marcipan
  • Appelsin + hasselnød
  • Appelsin + kokos
  • Appelsin + nougat
  • Appelsin + pistacienød
  • Appelsin + lakrids
  • Banan + vanilje + kokos
  • Banan + jordbær
  • Banan + appelsin
  • Banan + peanuts + karamel
  • Banan + valnød
  • Blåbær + banan 
  • Blåbær + citron/lime 
  • Blåbær + flødeost
  • Blåbær + hyldeblomst
  • Blåbær + mynte
  • Blåbær + pære
  • Brombær + citron/lime
  • Brombær + hasselnød
  • Brombær + appelsin
  • Brombær + lakrids
  • Brombær + pistacienød
  • Brombær + pekannød
  • Brombær + ingefær
  • Brombær + hyldeblomst
  • Brombær + karamel (Prøv f.eks. denne kage med brombærgelé, karamelmousse og brownie)
  • Citron + Daim chokolade 
  • Citron + hyldeblomst 
  • Citron + lakrids 
  • Citron + timian eller rosmarin 
  • Fersken + mandel + hvid chokolade
  • Fersken + vanilje
  • Fersken + rosmarin
  • Grapefrugt + hasselnød
  • Grapefrugt + hyldeblomst
  • Grapefrugt + mandler
  • Havtorn + saltkaramel 
  • Havtorn + lakrids 
  • Hindbær + lakrids 
  • Hindbær + lime / citron 
  • Hindbær + lime + hvid chokolade + pistacienød
  • Hindbær + vanilje + abrikos 
  • Hindbær + mandel 
  • Hindbær + mynte
  • Hindbær + mørk chokolade + hasselnød + kaffe
  • Jordbær + basilikum 
  • Jordbær + balsamico 
  • Jordbær + hyldeblomst + champagne / Asti
  • Jordbær + hyldeblomst 
  • Jordbær + karamel (Prøv f.eks. denne cheesecake med jordbær og dulceyganache)
  • Jordbær + lime 
  • Jordbær + mandel
  • Jordbær + nougat
  • Jordbær + pinjekerner
  • Jordbær + pistacie + hvid chokolade 
  • Jordbær + rabarber + vanilje 
  • Jordbær + vanilje 
  • Jordbær + æble
  • Kiwi + blåbær
  • Kiwi + jordbær
  • Kiwi + kokos
  • Kirsebær + lakrids
  • Kirsebær + pekannød
  • Kirsebær + vanilje + mandel
  • Lime + hyldeblomst 
  • Lime + kokos
  • Mango + jordbær
  • Mango + pistacie (Prøv f.eks. denne påskekage med mangomousse og pistaciebund)
  • Mango + pistacienødder + kokos
  • Passionsfrugt + hasselnød
  • Passionsfrugt + jordbær
  • Passionsfrugt + lakrids 
  • Passionsfrugt + kokos
  • Pære + mandel 
  • Rabarber + citron 
  • Rabarber + hyldeblomst (Prøv f.eks. denne sommerkage med hyldeblomstmousse, rabarberkompot og mazarinbund)
  • Rabarber + ribs
  • Ribs + cashewnød
  • Ribs + hasselnød
  • Ribs + mandel
  • Ribs + æble
  • Skovbær + lime 
  • Solbær + lakrids 
  • Solbær + hvid chokolade + pistacienød
  • Æble + kanel 
  • Æble + timian 
  • Æble + karamel + valnød + kanel
Smagskombinationer til desserter og kager

Kagen på billedet er en limemoussekage, som er dekoreret med friske bær, kokosflager, kakaopulver og lime, karamelsauce og ristede hasselnødder og til sidst solbærpulver med pistacienødder.

Opskriften på limemoussekagen kan du finde her:

Limemoussekage