Disse lækre Choux au Craquelin fastelavnsboller med pistacie og mørk chokolade er virkelig værd at prøve! De består af en simpel vandbakkelse med farvet kiks på toppen, som giver det krakkelerede udseende. Vandbakkelserne er fyldt med den lækreste pistaciecreme og en midte af mørk chokoladeganache.
Jeg er virkelig blevet fan af denne opskrift, som jeg brugte ca. 3 timer på at lave – inkl. en del pauser, når de forskellige elementer skulle køle af.
For 2 år siden lavede jeg også Choux au Craquelin fastelavnsboller men med kakaoskum og flydende karamelmidte:
På opskriften herover har jeg også skrevet lidt om de forskellige fastelavnsboller som ofte bliver lavet enten af en gærdej, wienerdej eller som her – vandbakkelsesdej. Så klik på billedet ovenover, hvis du gerne vil læse lidt mere om det.
Smagsvariationer
Selve cremen er en grundcreme, som kan tilføjes en masse forskellige smage i stedet for pistaciepasta. Man kan selvfølgelig også bruge cremen til at lave creme med andre nøddepastaer. Prøv for eksempel at lave en hasselnøddepasta eller brug peanutbutter i stedet for pistaciepastaen.
Jeg havde lavet en stor portion creme, så jeg prøvede også at lave en fastelavnsbolle med marmelade i bunden og creme med lakridspulver i. Det smagte også VIRKELIG lækkert – så det kan være, der kommer en opskrift på denne også 🙂
Men man kan også bruge cremen helt uden smag, hvis man gerne vil have en hel enkel vaniljecreme.

Holdbarhed
Ulempen ved disse fastelavnsboller er, at de skal spises ret hurtigt efter de er lavet, da vandbakkelserne hurtigt bliver bløde. Men man kan godt bage vandbakkelserne dagen før, og så give dem en tur i ovnen på ca. 5 minutter, indtil de er sprøde igen.
Pistaciecremen og chokoladeganachen kan også sagtens laves dagen før og så blot samle kagen på dagen. Husk bare at tage det ud af køleskabet 1/2 – 1 time inden det skal bruges, så de ikke er helt hårde.
Farver
Jeg har valgt at lave småkagedejen mørkegrøn, men det er ikke nødvendigt at farve dejen, hvis man gerne vil undgå det. På de fastelavnsboller jeg henviste til i starten af denne opskrift, har jeg ikke farvet småkagedejen, så de er bare blevet helt fint lysebrune, men har stadig en lækker sprødhed og det flotte krakkelerede udseende.
Jeg har brugt wilton pastafarver i sort og grøn for at give småkagedejen den mørkegrønne farve.

Overblik
Her kommer lige et hurtigt overblik, da flere af elementerne skal laves i forvejen eller køle af, inden de kan bruges:
Småkagedej/Craqueline
- Småkagedejen kan sagtens laves en uge før, hvis man vil. Det vigtigste er bare, at man giver dem lidt tid i fryseren, så de er helt stive og dermed nemt kan placeres på vandbakkelserne.
Chokoladeganachen
- Lav gerne chokoladeganachen dagen før eller i hvert fald et par timer før, da den skal stå og sætte sig i køleskabet for at få den rigtige konsistens.
Pistaciecremen
- Pistaciecremen kan også godt laves dagen før. Selve cremen (inden der tilsættes smør) skal stå og køle i noget tid inden det blandes med smør, så husk at sætte tid af til, at cremen kan køle af.
Vandbakkelserne
- Vandbakkelserne skal helst laves samme dag, som kagerne skal spises. Men de skal også køle af inden de fyldes med creme. Det plejer dog at gå rimelig hurtigt, så det bør ikke være en udfordring.
Og nu til opskriften på Choux au Craquelin fastelavnsboller med pistacie og mørk chokolade:

Choux au Craquelin fastelavnsboller med pistacie og mørk chokolade
Lækre fastelavnsboller af vandbakkelser med farvet kiks på toppen, som giver det krakkelerede udseende. Vandbakkelserne er fyldt med den lækreste pistaciecreme og en midte af mørk chokoladeganache.
Det skal du bruge
Chokoladeganache
- 100 g mørk chokolade (ca. 55 %)
- 160 g fløde
Pistaciecreme
- 300 g pistacienødder (uden skal)
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 store æggeblommer (stuetemperatur)
- 1/2 stort æg (stuetemperatur)
- 23 g majsstivelse
- 80 g flormelis
- 1 knsp. salt
- 250 g sødmælk
- 125 g smør (stuetemperatur)
Småkagedej / Craqueline
- 40 g smør stuetemp.
- 45 g hvedemel
- 45 g sukker
- Grøn og sort pastafarve
Vandbakkelser
- 65 ml vand
- 65 g smør
- 1 tsk. sukker
- 1 nip salt
- 65 g hvedemel
- 95 g æg (ca. 2 stk.)
Pynt
- Hakkede pistacienødder
Sådan gør du
Chokoladeganache
-
Hak chokoladen fint.
-
Lun fløden ved lav varme og hæld straks over chokoladen, når det når kogepunktet. Lad det stå i et par minutter og rør det herefter godt sammen ved at røre i midten af skålen indtil ganachen samler sig.
-
Sæt ganachen på køl i 1,5-2 timer (eller natten over) indtil det har en let fast konsistens.
Pistaciecreme
-
Blend pistacienødderne indtil de bliver til en helt cremet pasta. Det tager 10-15 minutter. Husk at skrabe kanterne ned løbende. Jeg har brugt en minihakker, som er ideel til formålet.
-
Tilsæt vaniljesukker til pistaciepastaen og rør godt rundt.
-
Kom æggeblommer, æg, majsstivelse, flormelis og salt i en skål og rør det let sammen med et piskeris.
-
Varm mælken op til kogepunktet og når mælkens temperatur rammer ca. 83 grader hældes 2/3 af den over æggemassen i en tynd stråle, mens der piskes i skålen med æggene. Hvis al mælken hældes i på samme tid, ender man bare med røræg.
-
Tænd for komfuret igen på lav varme og hæld nu ægge/mælkeblandingen tilbage i gryden til resten af mælken og bliv ved med at piske indtil cremen samler sig og bliver helt fast. Det tager lige lidt tid, men lige pludselig kan du se, at der dannes klumper, og så bliver den flydende væske til en lækker creme.
-
Sigt cremen i en ren ny skål, for at undgå eventuelle klumper.
-
Dæk cremen med husholdningsfilm helt ned til cremen og lad cremen få stuetemperatur. Det tager et par timer, men kan forkortes ved en tur i køleskabet. Dog er det vigtigt at cremen har stuetemperatur, når den skal blandes med smørret.
-
Rør smørret med en K-spade i røremaskinen indtil det bliver lyst og luftigt (det tager 5-10 minutter). Tilsæt cremen en skefuld af gangen indtil det er helt blandet sammen.
-
Tilsæt til sidst pistaciepastaen og vaniljesukker og rør det godt sammen.
Småkagedej / Craqueline
-
Bland alle ingredienser godt sammen og rul det tyndt ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 2 mm.
-
Udstik 12 cirkler med en rund udstikker på ca. 5 cm. Lad dem sidde på bagepapiret og sæt så hele dejen på køl 1 times tid eller på frys i en halv times tid, indtil dejen er fast.
Vandbakkelser
-
Tag et stykke bagepapir og tegn 12 runde cirkler på bagsiden med en rund udstikker på ca. 4,5 cm i diameter. Sørg for at der er god plads mellem dem, så vandbakkelserne ikke flyder sammen.
-
Vend bagepapiret om og placer på en bageplade. Sprøjt gerne med lidt bagespray på bagepladen, så bagepapiret bedre hænger fast.
-
Kom vand, smør og sukker i en gryde og varm det langsomt op indtil det koger.
-
Tag gryden af varmen og tilsæt mel og salt som blandes godt sammen med et piskeris.
-
Når det er blandet helt sammen, skal melet ristes. Gryden sættes tilbage på lav varme, samtidig med at der røres konstant rundt i ca. 2 minutter.
-
Tag nu gryden af varmen og lad det køle en smule ned.
-
Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt rundt, så dejen bliver helt ensartet. Dejen skal være klistret, men fast nok til at kunne holde formen.
-
Kom dejen i en sprøjtepose med en rund glat tyl på ca. 1 cm.
-
Hold sprøjteposen helt vinkelret på bagepladen, og sprøjt dejen ud indtil de er lige så store som de tegnede cirkler.
-
Tag småkage-cirklerne ud af køleskabet eller fryseren og læg dem midt på dejen.
-
Bag kagerne ved 180 g alm. ovn i 30-35 minutter indtil de er sprøde og gyldne.
-
Det er vigtigt ikke at åbne ovnen, før der er gået 25-30 min, da de så kan risikere at falde sammen.
-
Lad dem køle helt af, inden de fyldes med creme.
Samling
-
Skær vandbakkelserne over.
-
Klargør en sprøjtepose med en stor stjernetyl (jeg brugte Wilton 1M) og fyld pistaciecremen i vandbakkelserne så det dækker hele bunden og så en ring rundt, så man laver et hul til chokoladeganachen.
-
Hæld chokoladeganachen i en anden sprøjtepose og klip et lille hul i bunden.
-
Fyld chokoladeganachen i hullet og fyld herefter en smule mere pistaciecreme ovenpå.
-
Læg toppen af vandbakkelsen ovenpå pistaciecremen og lav en lille dut med pistaciecremen på toppen og drys med hakkede pistacienødder.
-
Server straks.