Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Talkage

Denne talkage er den helt store trend for tiden, så da jeg fejrede fødselsdag i sidste weekend, tænkte jeg at den smukke kage skulle prøves af.

Konceptet er at man bruger sprøde mørdejsbunde lagt sammen med en creme som så pyntes overdådigt med alt fra bær, macarons, kys eller spiselige blomster. 

Siden den populære trend er startet, er der kommet rigtig mange forskellige variationer til. Nogle laver bundene af lagkagebunde eller vandbakkelser i stedet og med hensyn til cremen, kan man i princippet bruge alle slags mousser, vaniljecreme eller smørcreme – så der er uendelige valgmuligheder.

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

 

Derudover bliver den ikke kun lavet som talkage, men også som bogstavskage eller alfabetkage, hvilket er ideelt, hvis man nu ville lave kagen til en konfirmation i stedet. Kagen er derfor perfekt til fødselsdage og andre særlige begivenheder.

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Mange bruger en klassisk vaniljecreme til denne kage, men jeg ville gerne prøve at lave en lidt anden variation og har derfor lavet den med en hvid chokolademousse og en karamelmousse. De søde mousser og den sprøde let salte mørdej er en virkelig lækker kombination, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver denne talkage. 

Kagen passer til ca. 10 personer.

Det skal du bruge

Black line

Marengs
75 g æggehvider (ca. 2 stk.)  
150 g flormelis, sigtet
Farve (valgfrit)

Mørdejsbunde
600 g mel
200 g flormelis
300 g smør, stuetemperatur
2 æg

Hvid chokolademousse
300 g piskefløde
270 g hvid chokolade
300 g philadelphia flødeost (ikke light)
1/2 tsk. vaniljeekstrakt
1 knivspids salt

Karamelmousse
180 g piskefløde
200 g Dulce de leche
Flagesalt

Pynt
Jordbær
Macarons
Spiselige blomster – fx stedmoderblomster

Sådan gør du

Black line

Marengs

Marengs eller kys, som de også kaldes, er super nemme at lave, og de kan sagtens laves flere dage i forvejen, bare de opbevares i en lufttæt beholder. Hvis du ikke har så meget tid, kan du også sagtens købe kys færdiglavet eller erstatte dem med noget andet. 

Lav de fineste og mest luftige marengs - fines.dk

  1. Tænd ovnen på 100 grader og læg et stykke bagepapir på en bageplade.
  2. Kom æggehvider og flormelis i en metalskål over vandbad, og pisk ved lav hastighed. 
  3. Hold godt øje med temperaturen, og tag straks skålen af varmen, når blandingen når 50 grader.
  4. Bliv ved med at piske, indtil marengsen er kølet af og stiv. Det tager ca. 15 min. 
  5. Jeg kom en smule af marengsen i en sprøjtepose og så noget lilla frugtfarve i og gned det ind i marengsen. På den måde kunne jeg få denne effekt. Man kunne også have brugt pastafarve direkte på sprøjteposen, men det havde jeg ikke lige i den lilla farve. Sprøjt marengsen ud på bagepapiret (jeg brugte Wiltons 1M) og bag dem i midten af ovnen i 60 min. Sluk ovnen og lad den være lukket i minimum en time, indtil ovnen er kølet helt af. 
Mørdejsbunde

Denne opskrift giver rigelige mængder mørdej, men det er svært at lave mindre. Jeg startede først med at lave halvdelen af dejen, men fandt hurtigt ud af, at det slet ikke var nok. Men mørdej er fryseegnet, så den overskydende mørdej kan du komme i en frysepose og gemme til en anden dag.

  1. Skær smør i små tern og kom alle ingredienserne i en røremaskine med piskeriset på, og kør dejen ved lav-mellem hastighed indtil den akkurat har samlet sig. 
  2. Tag dejen ud af skålen, ælt den let sammen og sæt den på køl i en times tid.
  3. Når dejen har ligget og hvilet, tænder du ovnen på 180 grader og lægger et stykke bagepapir på køkkenbordet. Del dejen op i 4 dele, og gem den resterende dej på køl, mens du arbejder med en af portionerne.
  4. Drys en smule mel på bagepapiret og kagerullen og rul dejen jævnt ud på bagepapiret til ca. 0,5 cm tykkelse. 
  5. Læg din skabelon på mørdejen og brug en skarp kniv til at skære kagen ud. Fjern overskydende mørdej og saml det til en klump, og læg på køl. Jeg printede de to tal ud, så de fyldte et helt A4 ark hver, og brugte det som skabelon til at skære efter.
  6. Bag mørdejen i ca. 15 min til du lige kan ane, at den har fået en let gylden kulør. Hold godt øje, for de kan hurtigt få for meget og blive meget mørke.
  7. Imens mørdejen er i ovnen, kan du rulle ud til det næste tal og gøre den klar. Du skal bruge to bunde af hvert tal eller bogstav, du laver.
  8. Lad mørdejsbundene køle godt af inden de opbevares tildækket, indtil de skal bruges.
TIP:
Frys resterne af mørdejen ned i mindre portioner, så kan du nemt rulle dej ud til en tærte.

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Hvid chokolademousse
  1. Pisk fløden til luftig skum. Den må ikke være for stiv, den skal kun lige have bløde toppe.
  2. Smelt den hvide chokolade over vandbad.
  3. Pisk flødeosten sammen med 1 spsk. flormelis til det er luftigt.
  4. Hæld den smeltede hvide chokolade, vaniljeekstrakt og salt i flødeosten og pisk indtil det er godt blandet. 
  5. Vend flødeskummet forsigtigt i og kom chokolademoussen i en sprøjtepose med en glat tyl (jeg brugte størrelse 12). Sæt moussen på køl indtil kagen skal samles.
TIP:
Fyld overskydende mousse i silikoneforme og gem i fryseren til en dessert på et senere tidspunkt.
Karamelmousse

Denne mousse er den nemmeste, jeg nogensinde har lavet. Du skal kun bruge to ingredienser, og så smager den fantastisk! Jeg har købt en færdiglavet Dulce de leche som på billedet herunder, men du kan også sagtens lave din egen af en dåse kondenseret mælk.

Den hurtigste opskrift på karamelmousse med Dulche de leche - fines.dk

  1. Bland Dulce de leche med fløde indtil det er blandet godt sammen. Sæt blandingen på køl i minimum et par timer og gerne natten over.
  2. Pisk indtil det er fast og kom karamelmoussen i en sprøjtepose med en glat tyl (jeg brugte str. 12).
Samling af kagen

Kagen kan sagtens lægges sammen dagen før, den skal spises, for så bliver bundene en smule blødere, og så er den nemmere at skære ud, uden at den smatter sammen.

Start med at sprøjte den hvide chokolademousse rundt i kanten på de nederste mørdejsbunde. Midten af mørdejsbunden fyldes så med karamelmoussen og drysses med flagesalt.

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Læg den anden mørdejsbund ovenpå og dekorer toppen med den hvide chokolademousse.

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Umiddelbart inden servering pyntes kagen med macarons, jordbær, kys, spiselige blomster, og hvad du nu ellers kan komme på. Du kan enten vælge at købe macarons eller lave dem selv. Jeg lavede selv dem, jeg har brugt på kagen her, men jeg skal lige finpudse opskriften, inden I får lov til at få den. Hvis du laver dem selv, kan du bruge resten af den hvide chokolademousse eller karamelmoussen som fyld. 

Talkage med hvid chokolademousse og karamelmousse - fines.dk

Når kagen skal skæres ud, vil jeg anbefale at bruge en brødkniv, for at undgå at kagen smatter ud. Server kagen direkte fra køl, for så er moussen stadig hård i det, og så er den nemmere at skære ud.

 

Del