Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Bryllupskage

En bryllupskage er ofte et stort projekt at gå i gang med, så derfor har jeg lavet denne komplette guide til, hvordan man griber sådan et projekt an.

Jeg får ofte forespørgsler på at lave bryllupskager, men det er desværre meget sjældent, at jeg har tid og mulighed for det.

Derudover savnede jeg en vejledning til, hvordan man kunne lave en bryllupskage, og det blev der denne guide ud af, hvor jeg har beskrevet alle processer og tilmed skrevet en tidsplan, så man let og overskueligt kan se, hvornår de enkelte dele af kagen skal laves.

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Kagen passer til ca. 50 personer, hvor den mindste kage traditionen tro kan gemmes af brudeparret i fryseren til deres 1 års bryllupsdag.

Kagen er delt op i 3 kager, en på 15 cm, 20 cm og 25 cm i diameter og de er ca. 11 cm høje. Alle kagerne havde lyse lagkagebunde og chokolademousse og da brudeparret gerne ville have lidt forskellige smage til deres gæster, blev de to mindste kager fyldt med hindbærmousse og den største kage fik en blåbærmousse.

Tidsplan

Det kan være svært at have overblikket over et større kageprojekt, og derfor har jeg lavet denne vejledende tidsplan:

1-4 uger før bryllup

  • Lav smørcreme blomster
  • Lav fondantbogstaver

1 uge før bryllup (og senest dagen før brylluppet)

  • Bag lagkagebunde 
  • Lav mousser
  • Lav 1/3 portion smørcreme til støbning af kagerne

1 dag før bryllup 

  • Tag kagerne ud af fryseren og lad dem tø op i køleskabet

1 dag før bryllup / På bryllupsdagen

  • Lav den sidste portion smørcreme og opsmør kagerne
  • Pynt kagerne med smørcremeblomster og fondantbogstaver

Jeg var meget skeptisk over for at fryse kager i starten, men jeg har efterhånden brugt det rigtig meget, og jeg har kun haft dårlige erfaringer, hvis kagerne har ligget i fryseren over 2 mdr. Det er jo også blevet utrolig populært at lave kager overtrukket med glaze, og hvis du har brugt en silikoneform til at støbe din kage, skal den også på frys, for at man kan frigøre den fra silikoneformen. 

Hvis den mindste kage skal gemmes af brudeparret til fryseren, ville jeg dog undgå at fryse denne, men ellers kan man sagtens fryse hele kager, når de er samlet. Det er rigtigt, at kager mister lidt smag og struktur, når de opbevares længe i fryseren, men hvis de kun opbevares i kortere tid, så tager det ingen skade.

Det skal du bruge

Black line

Fondantbogstaver
En lille portion fondant – find opskriften her.

Smørcreme til blomster
250 g smør
500 g flormelis
2 spsk. kogende vand (kan udelades, hvis det er for varmt)
1 tsk. salt

Smørcreme til opsmøring
750 g smør
1.500 g flormelis
6 spsk. kogende vand (kan udelades, hvis det er for varmt)
3 tsk. salt

Lyse lagkagebunde
13 æg
650 g sukker
650 g mel
2,5 tsk. bagepulver

Chokolademousse
500 g mørk chokolade 70%
5 dl piskefløde
5,5 dl flødeskum

Hindbærmousse
500 g hindbær
120 g sukker
5 dl piskefløde
6 blade husblas

Blåbærmousse
5,5 blade husblas
375 g blåbær (gerne frosne)
3 spsk. flormelis
1,5 spsk. citronsaft
1,5 tsk. vaniljesukker
5 dl piskefløde
1,5 dl creme fraiche

Diverse
3 stykker kagepap i 20, 25 og 30 cm
3 justerbare bageringe

Sådan gør du

Black line

Fondantbogstaver

Jeg brugte nogle fondant udstiksforme til at lave skriften “Happily ever after” til bryllupskagen. Rul fondanten tyndt ud, udstik bogstaverne og tryk dem ud af formen. Lad bogstaverne tørre et døgns tid, så de bliver helt hårde, så er de super nemme at placere på kagen.

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Vil du lave din egen fondant, så kan jeg anbefale at bruge denne opskrift

Smørcreme blomster

Blomsterne kan laves i god tid før, da de kan opbevares i fryseren. Du kan også vælge at lave blomsterne på dagen og komme direkte på kagen, men jeg synes det er meget nemmere at fryse dem ned, for så er de nemmere at placere og rykke rundt på kagen.

Lær at lave blomster af smørcreme - fines.dk

Du kan se, hvordan smørcreme blomsterne laves her.

Lyse lagkagebunde

Jeg vil anbefale at bage bundene af to omgange. Halvdelen passer til de to mindste forme og den anden halvdel passer til formen på 25 cm.

Lav denne mængde to gange:

  • 6,5 æg
  • 325 g sukker
  • 325 g mel
  • 1,25 tsk. bagepulver

Find fremgangsmåden på lagkagebundene her.

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Da kagerne har forskellige størrelser, skal de også have forskellig tid i ovnen. Her er, hvad jeg ca. gav de 3 bunde:

15 cm: ca. 25 min.
20 cm: ca. 30 min.
25 cm: ca. 40 min.

Når lagkagebundene er kølet af, skæres de over i tre lige store dele. Hver bund bliver ca. 2 cm tyk.

Smørcreme til opsmøring

Der skal både bruges smørcreme til at samle kagerne, opsmøre dem og til dekoration. Start med at lave 1/3 portion, som du skal bruge til at holde mousserne på plads, som beskrevet i næste afsnit. Den sidste 2/3 af smørcremen kan du lave, når kagerne skal opsmøres og dekoreres.

Da det har været så varmt det sidste stykke tid, brugte jeg faktisk slet ikke det kogende vand i denne opskrift, da smørret var blevet meget blødt. Så det kan udelades på meget varme dage. 

Find fremgangsmåden på smørcremen her

Støbning af kagerne

Du skal bruge tre bageforme til at støbe de tre kager. Beklæd de tre bageforme med kageplast eller bagepapir i kanten, så du kan få kagerne ud igen.

Læg den første kagebund ned i bunden af formen. Dette bliver bunden på kagen, så brug gerne toppen på lagkagebundene, da bunden af lagkagebunden skal bruges til toppen, da den er mest jævn og glat. På den måde får du den flotteste overflade.
http://fines.dk/luftige-lyse-lagkagebunde/

Smør et ca. 2 cm. højt lag smørcreme op af kanten på kageplasten over lagkagebunden. Dette er et trick, som skal guide dig til at vide, hvor meget mousse du skal komme i kagen, så du får lige meget mousse i hver kage. Samtidig holder det også meget bedre fast på moussen, så den ikke løber ned af kanterne inden den stivner.

Sørg for at holde lagkagebundene dækket enten med film eller i en stor plastikpose, da de godt kan blive lidt tørre af at stå ude for længe. 

Chokolademousse
  1. Hak chokoladen fint og kom det i en stor skål.
  2. Varm de 5 dl fløde, og hæld straks over chokoladen, når det begynder at koge. 
  3. Pisk chokoladecremen godt sammen indtil det er helt blandet. Lad det køle ned til håndvarm (omkring 40 grader).
  4. Pisk resten af fløden til skum. Det skal ikke være alt for stift, det må stadig gerne falde lidt sammen.
  5. Vend en smule af flødeskummen i chokoladecremen og bland godt. Vend derefter den resterende flødeskum forsigtigt i. 

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Kom moussen på lagkagebundene med det samme og afslut med at lægge en bund ovenpå (den midterste lagkagebund). Spred endnu et 2 cm. lag smørcreme på kageplasten rundt i kanten. Sæt kagen på køl imens du laver den næste mousse.

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Hvis du gerne vil bruge gram som vejledning, er her ca. hvor meget chokolademousse, jeg brugte i hver kage:

15 cm 400 g
20 cm 500 g
25 cm 650 g
Hindbærmousse

Lav hindbærmousse til de to mindste kager på 15 og 20 cm. Du finder fremgangsmåden her.

Blåbærmousse

Lav blåbærmousse til den største kage på 25 cm. Du finder fremgangsmåden her.

Når den sidste mousse er lavet, kan du lægge den sidste lagkagebund på toppen. Læg et stykke film henover kagerne og sæt dem på køl indtil mousserne har sat sig. 

Bryllupskage med chokolademousse og blåbærmousse - fines.dk

Hvis du skal fryse kagerne, så skal mousserne have 4-5 timer på køl, før du kan fjerne kageplasten og pakke dem godt ind i film inden de kommer i fryseren.

Det er vigtigt at pakke kagerne rigtig godt ind, så de ikke optager lugt fra andre madvarer i fryseren. Jeg brugte to lag film og en plastikpose udover hele herligheden til sidst.

Hvis du har noget meget krydret mad i fryseren, så vil jeg anbefale at skaffe det af vejen, inden du kommer kagerne i fryseren, for det ville være så ærgerligt, hvis din kage fik en forkert lugt.

Bryllupskage samlet - fines.dk

 

Tag kagerne ud af fryseren dagen før brylluppet og lad dem tø langsomt op i køleskabet. Dekorer kagerne dagen før brylluppet eller på dagen.

Crumb coat og opsmøring

Pak kagerne ud af plastikposer og film, og placer kagerne på kagepappet. Stil de to kager som du ikke arbejder med i køleskabet, indtil du skal dekorere dem.

For at man nemmest kan arbejde med kagerne, lægges et “crumb coat” over hele kagen, hvilket betyder, at man kommer et jævnt lag smørcreme rundt om hele kagen, for at holde alle krummer inde. På den måde undgår man at krummerne bliver synlige, når man dekorerer med smørcreme.

Herefter skal de dekoreres yderligere med et lag smørcreme, for at få den flossede effekt. Jeg har tidligere lavet et indlæg om, hvordan man laver denne teknik, da jeg lavede “Ombre kagen”, som du finder her.

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Så er kagerne klar til at blive dekoreret med skrift og smørcreme blomster. Start med at placere fondantbogstaverne på den største kage og dekorer herefter med smørcreme blomsterne.

Brug en klat hvid smørcreme til at lægge blomsterne ovenpå, så de får lidt højde og blomsterne kan placeres op ad hinanden.

Brug til sidst en lysegrøn farvet smørcreme til at lave blade mellem blomsterne.

Den samlede bryllupskage:

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

Brudeparret havde selv købt topfigurerne til deres bryllupskage, og derfor skulle farverne også være i samme nuancer som dem, hvilket jeg synes lykkedes meget godt. 

Her står kagerne samlet med topfigurer lige inden servering:

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

…og her et billede af kagens snit:

Komplet guide til hjemmelavet bryllupskage - fines.dk

 

Del